LAJČAK O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: "Verujem da će veoma brzo dati rezultate"
Foto: Youtube/Printscreen

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da taj dijalog nije jednostavan, da je podjednako "osetljivo pitanje i za Srbiju i (tzv.) Kosovo", da postoji i da veruje da ćemo, kako kaže, veoma brzo videti i konkretne rezultate.

Lajčak je za audio potcast banjalučkog portala Buka, na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine i odbijanju Prištine da formira Zajednicu sprskih opština na severu, kazao da je dijalog "osetljivo pitanje i za Srbiju i za Kosovo".

- Međutim, dijalog traje duže od decenije i doneo je niz konkretnih i dobrih rešenja. Dijalog nema alternativu i to potvrđuju lideri i na Kosovu i u Srbiji i on je ključan i za normalizaciju evropskih odnosa i za napredak na njihovom evropskom putu. Danas smo u situaciji da imamo lidere sa snažnim mandatom i u Beogradu i u Prištini. Oni imaju snagu da donesu rešenja i u fazi smo da pregovaramo o tome kakav je najbolji mogući put napred - kazao je Lajčak.

Podsetio je da su se "lideri sastali u junu i julu u Briselu" i spremni su, kaže, da dođu ponovo.

-Radimo na tome da taj sastanak proizvede i neke konkretne odluke. Taj dijalog nije jednostavan, ali on postoji i verujem da ćemo videti i konkretne rezultate veoma brzo - kaže Lajčak.

Eskalacija, kaže, nije u interesu "ni jedne ni druge strane".

- Međunarodna zajednica je izričita kada kaže da nema alternative dijalogu i da ne postoje zaobilazni putevi. Očekujemo aktivno i ozbiljno angažovanje i Srbije i  (tzv.) Kosova. Imamo i dokumente koje govore to i naši partneri su svesni toga - rekao je Lajčak.

Na pitanje da li bi region trebalo da raduje ili zabrine zainteresovanost međunarodne zajednice s obzirom na to da je i Velika Britanija nedavno imenovala Stjuarta Piča, Lajčak kaže da bi svima bilo jednostavnije da se bavimo svojim poslom.

- Međutim, region je navikao na povećano angažovanje međunarodne zajednice. Nažalost, i dalje postoji potreba za tim. EU nema nameru niti ambiciju da ''mikro-menažira'' region, ali jednostavno naše prisustvo je potrebno - kaže Lajčak i dodaje da je Unija je najviše prisutna u regionu jer je najveći investitor, trgovinski partner i donator.

Prema njegovim rečima, EU ulaže milijarde evra u napredak Zapadni Balkana. "Kada govorimo o političkom angažovanju, želeo bih da istaknem kao pozitivnu stvar vrlo usku saradnju koju imamo sa SAD-om i administracijom Džozefa Bajdena".


Stvarno delimo istu viziju a to je Balkan koji je u EU i deli njene vrednosti, kaže Lajček, koji je potvrdio da su se Gabrijel Eskobar i on nedavno sreli sa Pičom u Londonu i šest šefova diplomatija iz regiona.

- Glavna poruka tog sastanka je bila da ne postoji druga budućnost za Zapadni Balkan osim evropske, ne postoji druga agenda osim evropske, ne postoji drugi način normalizacije odnosa Srbije i Kosova od dijaloga EU a naravno da smo preneli i britanskom izaslaniku Stjuartu Piču da je dobrodošao da se priključi tim naporima i da smo svi u istom timu. Pič je to apsolutno potvrdio - kazao je Lajčak.

Govoreći o regonu, Lajčak kaže da vidi četiri izazova, a najneposredniji su, kaže, Severna Makedonija i Albanija, koje što pre treba da počnu da vode pregovore o priključenju EU.

- Najozbiljniji problem je kriza u BiH. Izazov od najvećeg strateškog značaja je normalizacija odnosa Beograda i Prištine, jer se to ne tiče samo za te dve zemlje budući da Srbi i Albanci žive u svakoj zemlji na Balkanu i odnos Srbije i Kosova utiče na regionalnu saradnju, zato je rešenje tog pitanja od najvećeg strateškog značaja - rekao je.

Ukazao je da je izazov koji smatra najfundamentalnijem je pitanje kakav će biti Balkan.

- Da li će biti Balkan koji deli evropske vrednosti, koji promoviše demokratiju i vladavinu prava, koji se bori protiv korupcije i u kojem ima nezavisnih medija i građanskog društva? Ili ćemo dobiti društva u kojima nema ništa od toga a da imamo neku vrstu autoritativnih vlada bez poštovanja evropskih vrednosti - naveo je Lajčak.

Ta utakmica se, ističe, dešava upravo i mislim da je jako bitno i za EU i za zemlje regiona da se pridruže ne samo administrativno već pre svega po zajedničkom sistemu vrednosti.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading