PRVI PUT LAJČAK STVARNO LJUT Alo! saznaje: Mnogi u Briselu misle da je Kurti PREŠAO CRVENU LINIJU
Alo

Ne znači to, naravno, da će mu EU, odnosno oni koji su mu unutar Unije najveći mentori, odmah pustiti niz vodu, ali znači da je šibica njegovog političkog života, sasvim moguće, dogorela do samog kraja, kako se izrazio je dan od naših dobro upućenih sagovornika.

Prvi put je, objašnjava naš izvor, i inače ledeni Miroslav Lajčak, istinski ljut. 

- Povod nije samo odluka o ukidanju dinara na Kosvu i sve što je usledilo posle toga, već je Evropljanima prekipelo nakon bahatog odbijanja glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, što je nesumnjivo, u stvari, Kurtijeva odluka. Posebno zato što se Lajčak prethodno video i sa Kurtijem i sa predsednikom Vučićem i stoga je ovo čista provokacija. To se, verujte, Lajčaku nimalo nije dopalo, posebno što je Bisljimi usput izrekao optužbe na račun n jegove pristrasnosti - ističe naš izvor.

Da je tako, pokazuje i žestoka reakcije portparola EU Petera Stana, nakon što je Bisljimi poručiko da odbija dolazak u Brisel, jer "pitanje dinara nije na dnevnom redu dijaloga".

Ponašanje zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija prema zvaničnicima Evropske unije je neprihvatljivo, izjavio je Stano, prenosi Radio slobodna Evropa.

- Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore, umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo - rekao je Stano.
Stano je potvrdio da je EU pozvala Prištinu i Beograd da razgovaraju o pitanju dinara na sastanku 27. februara.

- Obično ne komentarišemo razmene sa našim partnerima. Međutim, u pozivu putem pisma specijalnog izaslanika Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo, a ko Srbiju, o tome je prepušteno strankama da odluče - kazao je Stano.

On je objasnio da je poziv upućen nakon sastanaka koje je visoki predstavnik EU Đuzep Borelj imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem prošle nedelje u Minhenu, gde se, prema njegovim rečima, raspravljalo o pitanju dinara.

Bisljimi je u sredu rekao da je odbio poziv Brisela da se razgovara o pitanju zabrane srpskog dinara na Kosovu i optužio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka za kršenje principa.

Bisljimi je rekao da je Lajčak, upućivanjem ovog poziva, prekršio „principe koje je sam postavio", jer je, prema njegovim rečima, „prvi put zakazao sastanak bez prethodnog dogovora sa strankama i pokušao da definiše dnevni red uprkos principima koje je uspostavio 2021. da se nijedna tema ne stavlja na dnevni red bez dogovora stranaka". Zaboravio je pritom da pomene da je Lajčak boravio u Perištini, video se sa Aljbinom Kurtijem, i sa njim razgovarao baš na ovu temu.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading