"IMAJU RETORIKU PROŠLOG VEKA, NIŠTA OD DIJALOGA" Osmani udarila na Srbiju, a onda priznala da je Kosovo američki projekat
EPA

 

Ona je poručila i da će Kosovo nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ovom procesu.

"Nažalost, ne vidimo tu spremnost u Srbiji, njihovi ciljevi ostaju isti, iako se njihove strategije mogu menjati. Srbija ima jasne teritorijalne pretenzije prema Kosovu i to ne krije u svojoj retorici ili delovanju. Služeći kao odskočna daska za ruske interese u regionu, Srbija ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu, uključujući i Kosovo, uz logiku prošlog veka. Što se tiče dijaloga, on ne može uspeti ako ne učimo na greškama iz prošlosti", kazala je ona.

Prema njenim rečima, "Srbija deluje idejama i logikom prošlog veka, idejama koje dovode do novih sukoba".

"To su ideje prošlog veka koje imaju za cilj segregaciju a ne integraciju, etničke podele, a ne multietničnost, nisu u najboljem interesu Kosova ili regiona. Takve ideje stvaraju nove sukobe i disfunkcije. Uz sve ovo što se dešava u Bosni, neshvatljivo je da se još čuju glasovi koji guraju ideje koje bi na Kosovu stvorile istu krizu kao u Bosni", kazala je ona.

Ocenila je da je Kosovo najvažniji projekat američke i evropske spoljne politike i dodala da je posvećena unapređenju interesa Kosova, ponovnom oživljavanju saveza sa prijateljskim zemljama i otvaranju puta za stvaranje novih saveza.

"Kosovo je srećno što ima prijatelje širom sveta. Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je Kosovo najvažniji i najuspešniji projekat američke i evropske spoljne politike. Zato se u svojim posetama, pored zahvalnosti, zalažem za podizanje nivoa bilateralne saradnje sa zemljama koje sam posetila", kazala je Vjosa Osmani.

Takođe je ocenila da višegodišnje kašnjenje u procesu liberalizacije viznog režima za građane Kosova šteti ne samo građanima Kosova, već i kredibilitetu EU.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading