malaga
Foto: Printscreen/Španska policija

Za uhapšenog državljana Srbije španski mediji navode da je u pitanju "meta velike vrednosti".

Policija je razbila njegovu kriminalnu organizaciju srpskog porekla koja je napala kuću rivalnog klana u Esteponi. U pitnaju je operacija u kojoj je uhapšeno jedanaest osoba, od kojih je devet završilo u zatvoru, uključujući vođu, protiv koga je bio izdat nalog za hapšenje od strane Srbije.

Hapšenja su izvršena u provincijama Malaga, Madrid i Barselona zbog njihovog navodnog učešća u krivičnim delima nelegalnog lišavanja slobode, pljačke sa nasiljem, nelegalnog posedovanja oružja, nanošenja povreda, falsifikovanja dokumenata, trgovine drogom i pripadnosti kriminalnoj organizaciji.

U operaciji su oduzeta tri vatrena oružja - neka sa izbrisanim serijskim brojem, više od stotinu metaka, sedam lažnih identifikacionih dokumenata, dron, 16.000 evra u gotovini i torba sa alatima za koje agenti veruju da su bili namenjeni za drugi napad.

Obavljeno je sedam pretresa, pet u Esteponi, jedan u Madridu i jedan u Vilasar de Daltu (Barselona).

malaga

Španska policija

 

Među uhapšenima je vođa organizacije, koji ima međunarodnu naredbu za hapšenje izdatu od strane Srbije, iz koje je pobegao 2021. i bio je jedna od najtraženijih osoba u toj zemlji.

Istraga je započela prošlog januara kada su agenti saznali da su u bolnici u Malagi primljena petorica srpskih državljana sa teškim povredama. Tada su inspektori došli do saznanja da je kuća u kojoj su povređeni živeli bila napadnuta vatrenim oružjem i da su oni bili vezani lisicama, pretučeni i povređeni.

S obzirom na ozbiljnost događaja i mali stepen saradnje tih osoba, uz saradnju sa srpskim vlastima, utvrđeno je da bi počinioci mogli biti opasni kriminalci.

Istragom je utvrđeno da je ova pljačka mogla biti izazvana obračunom između srpskih klanova, a nakon inspekcije mesta događaja, ustanovljena je ozbiljnost pljačke kada su pronađeni brojni tragovi krvi po celoj zgradi i ostatci lisica.

Pronađen je pištolj sa izbrisanim serijskim brojem, koji su počinioci navodno ostavili u blizini mesta pljačke tokom bega.

malaga

Španska policija

 

Ustanovljeno je da je pljačka imala pažljivu prethodnu pripremu i izvršenje radnji koje podsećaju na vojne taktike, čak i sa podrškom drona za pripremu akcije i praćenje žrtava.

Učestvovalo je osam osoba, pet je napalo kuću, a tri su bila zadužena za osmatranje u blizini. Primetna je bila opsežna logistika koja je korišćena u planiranju, čak su iznajmili tri vozila i tri stana u kojima su boravili danima pre napada.

Počinioci su imali infrastrukturu u provincijama Malaga, Madrid, Barselona i Alicante.

Nakon što su svi identifikovani, uz stalnu saradnju sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Srbije, utvrđeno je da je organizator napada vođa opasne kriminalne organizacije povezane sa trgovinom drogom, i da protiv njega postoji nalog za hapšenje.

Nakon saznanja da se organizacija ponovo premešta u provinciju Malaga, organizovana je policijska akcija za hapšenje osumnjičenih uz učešće agenata Specijalne grupe za operacije i Specijalne grupe za bezbednost, zbog opasnosti od istraživanih osoba. Jedan od uhapšenih takođe je imao međunarodnu naredbu za hapšenje izdatu od strane Srbije, a drugi je bio pod nalogom za pritvor u Španiji.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading