SRPSKI NARKO-BOS POBEGAO POLICAJCIMA U KOLUMBIJI Tražio da ga puste da kupi vodu, a onda je usledila filmska scena! (FOTO)
Foto: Printscreen/Kolumbijski mediji

Policija u Kolumbiji traga za srpskim državljaninom A. M., osumnjičenim za šverc velike količine droge iz Južne Amerike u Evropu, nakon što je na spektakularan način pobegao s aerodroma u Rionegru, nadomak Medeljina, i to u trenutku kada je trebalo da bude izručen Italiji!

Kako prenose lokalni mediji, osumnjičeni je 9. maja uhapšen nakon što je s lažnim dokumentima doputovao u Kolumbiju iz Dominikanske Republike. Policija je tada utvrdila da je reč o ozbiljnom kriminalcu koji sarađuje i s ozloglašenom italijanskom mafijom „Ndrangeta“, a za koga se sumnja da je učestvovao u švercu velikih količina kokaina, heroina i hašiša iz Južne Amerike u Evropu. Plan policije bio je da ga ukrcaju u avion i izruče italijanskoj vlasti, koja već duže vreme traga za njim.

SRPSKI NARKO-BOS POBEGAO POLICAJCIMA U KOLUMBIJI Tražio da ga puste da kupi vodu, a onda je usledila filmska scena! (FOTO)

Kolumbijski mediji

 

Međutim, kada je srpski državljanin u pratnji policije u sredu u 19.30 časova pristigao na aerodrom „Hose Marija Kordova de Rionegro“, on je tražio dozvolu da kupi flašicu vode, nakon čega je počela filmska scena, i to naočigled nekoliko stotina ljudi.

- Osumnjičeni je iskoristio nepažnju policije i počeo da beži ka izlazu. Ispred aerodroma ga je čekao crni džip „audi Q7“, u kojem je bilo nekoliko muškaraca, verovatno njegovih saradnika. Oni su u jednom trenutku počeli da pucaju na policiju, koja je bila prinuđena da uzvrati. Ipak, srpski državljanin uspeo je da dođe do automobila i pobegne. Policija je odmah započela poteru za terencem, ali ona još nije dala rezultate. U razmeni vatre niko nije povređen, što je kolumbijska javnost okarakterisala kao čudo - navodi izvor lokalnih medija.

Dijalozi na Skaju kao
u seriji Brejking bed

Policija je objavila i deo komunikacije koju su osumnjičeni vodili na kriptovanoj aplikaciji Skaj. Prema objavi medija, dijalozi zvuče kao da su preuzeti iz popularne američke TV serije „Brejking bed“, u kojoj glavni glumac, nastavnik hemije Volter Vajt, a kojeg tumači Brajan Krenston, kuva i prodaje metamfetamin da bi izdržavao porodicu.

Nakon incidenta na aerodromu policija je saopštila detaljnije informacije o beguncu. Navodi se da je pripadao opasnoj zločinačkoj mreži u Italiji, ali i u drugim zemljama istočnoevropskog regiona.

-  Njegov osnovni zadatak bio je da preko svojih kontakata organizuje šverc droge iz Kolumbije u Španiju, odakle su pošiljke drumskim putem išle u centralnu i severnu Italiju - objašnjava sagovornik tamošnjih medija.

Istraga protiv ove krimi-organizacije počela je nakon što je 28. oktobra 2020. u Španiji uhapšen jedan od kurira kom su zaplenjena 32 kilograma kokaina. Policija je tada prikupila podatke koji potvrđuju da su osumnjičeni od 2020. do marta 2021. u nekoliko navrata organizovali šverc kokaina, a identifikovana su najmanje dva uvoza droge iz Španije. Tada su zaplenjene pošiljke od 31 kilogram i 50 kilograma.

U pritvoru više od 150 osumnjičenih

Kolumbijska i italijanska policija došle su do informacija o osumnjičenima uz pomoć kolega iz Francuske i Španije, a uključeni su i Evropol i Evrodžast. Takođe, nemačka policija uradila je deo posla i u svojoj državi uhapsila nekoliko osumnjičenih. Direkcija za borbu protiv mafije distrikta Ređo Kalabrija i Milano izdala je nalog da se odredi pritov protiv više od 150 osumnjičenih za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Proširenjem istrage grupa je kasnije osumnjičena za još 10 epizoda kupovine droge od stranih dobavljača. Ukupno, na prodaju su ponudili 402 kilograma kokaina i heroina i 50 kilograma hašiša.

Italijanska policija je 21. aprila 2022. u velikoj akciji uhapsila i Pjetra Fotija, preduzetnika i jednog od rukovodilaca ove krimi-organizacije. On je osuđen pred sudom u Savoni na tri godine i šest meseci zatvora zbog osnivanja klana.

SRPSKI NARKO-BOS POBEGAO POLICAJCIMA U KOLUMBIJI Tražio da ga puste da kupi vodu, a onda je usledila filmska scena! (FOTO)

Pjetro Fotija/Kolumbijski mediji

 

Mediji: Kosmajac bio Eskobarov
čovek za evropsko tržište

Jedan od prvih ljudi iz srpskog podzemlja koji su dovođeni u vezu sa narko-klanovima u Kolumbiji je i Dragoslav Kosmajac, koji je status velikog igrača na narko-tržištu stekao zahvaljujući kralju droge Pablu Eskobaru, pisali su mediji. Kosmajac je Eskobara, kako su mediji ranije pisali, upoznao preko izvesnog Kolumbijca s kojim je dve godine robijao u austrijskom zatvoru, a za kojeg će se ispostaviti da je čovek od poverenja Pabla Eskobara. Inače, Kosmajac je robijao u Beču nakon što je uhvaćen zbog oružane pljačke koju je izveo s ubijenim Radetom Ćaldovićem Ćentom. Po izlasku iz zatvora, pisali su mediji, Kosmajac je postao glavni Eskobarov čovek za narko-tržište u Evropi.

Osim protiv Fotija i odbeglog srpskog držvljanina, tada je pokrenuta istraga i protiv još jednog srpskog državljanina - Nebojše Obradovića, koji je na aplikaciji Skaj bio na vezi sa Fotijem.

- Od avgusta 2020. do 1. oktobra iste godine razmenjivali su poruke na Skaju koje pokazuju da su Obradović i A. M. bili partneri, a Obradović je predstavljen kao važnija karika od ostalih dobavljača droge iz Južne Amerike - navodi izvor medija.

Pod istragom zbog članstva ovoj krimi-grupi su i Bartolo Brućaniti, Antonio Brućaniti, Leone Brućaniti, Đovani Delugo, Karmelo Morabito, Domeniko Palmara, Đuzepe Staiti, Rozeze Vinćen, Domeniko Salvatore Papalio i Andriano Krićeli.

Još jedan Srbin pao u
Medeljinu zbog kokaina

Kolumbijska policija je u ponedeljak po Interpolovoj poternici uhapsila i srpskog državljanina Nikolu Boroša, za koga se sumnja da je član pomenute krimi-grupe. Njemu su lisice stavljene na aerodromu „Hose Marija Kordova“, s kojeg je njegov zemljak A. M. u sredu pobegao policiji. On je u Kolumbiju takođe stigao iz Punta Kane, u Dominikanskoj Republici.

- Došao je komercijalnim letom, ne sluteći da će biti prepoznat, a potom i uhapšen. Njega vlasti u Italiji i Španiji traže zbog toga što je od 2020. odgovoran za prodaju više od 80 kilograma kokaina u Italiju i Španiju. On je nakon hapšenja sproveden u policijsku stanicu i očekuje se da će uskoro biti izručen radi izdržavanja zatvorske kazne – objašnjava sagovornik lokalnih medija.

Najpre je Odsek za krivične istrage (SIJIN) saopštio da je Boroš italijanski državljanin, ali kasnije se ispostavilo da je ipak srpski.

SRPSKI NARKO-BOS POBEGAO POLICAJCIMA U KOLUMBIJI Tražio da ga puste da kupi vodu, a onda je usledila filmska scena! (FOTO)

Nikola BorošKolumbijski mediji

 

Hemičari proveravali kvalitet narkotika

Pjetr Foti osuđen je pred sudom u Savoni i zbog toga što je, osim organizacije šverca droge, unajmljivao i hemičare iz inostranstva. Njihov zadatak je, navode lokalni mediji, bio da kontrolišu kvalitet droge pre nego što bude poslata kupcu. Jedan od glavnih hemičara navodno je bio Holanđanin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading