ŠEFA BALKANSKOG KARTELA ČUVALI PRLJAVI POLICAJCI?! Dok su srpske vlasti tragale za njim, Čombe uživao u Banjaluci
Foto: Printscreen/Dominikanska policija

Ljubiša Lindo Čombe, jedan od nedavno uhapšenih vođa najvećeg balkanskog narko-kartela, godinama se skrivao u Banjaluci, gde je imao zaštitu prljavih policajaca, saznaje Alo!.  

- Lindo je hapšen još davne 2003. godine, kada je beogradska policija u Staroj i Novoj Pazovi i u Šimanovcima otkrila ilegalne laboratorije sintetičke droge Milana Zarubice, glavnog Lindovog saradnika. Zbog ovog dela Lindo je u martu 2005. osuđen na pet godina zatvora i po izricanju presude pušten je na slobodu. Lindo je tada pobegao iz Srbije i za njim je zatim raspisana poternica na osnovu koje je 2008. uhapšen u Bijeljini - podseća naš izvor, i dodaje da je on u Republici Srpskoj živeo pod imenom Branislav Zebić.

- Lindo je ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu na to ime i prezime dobio u distriktu Brčko i pomoću njih se slobodno kretao u BiH izbegavajući hapšenje. Posle hapšenja 2008. osumnjičen je za falsifikovanje službene javne isprave, dok je narko-diler, koji je uhapšen u istoj akciji, osumnjičen za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Pravosnažnom presudom Lindo je osuđen na kaznu zatvora od tri meseca - naveo je izvor.

Prema njegovim navodima, tada je presuđeno samo Lindu, dok su njegovi brojni pomagači ostali nekažnjeni.

Na kokainu bilo utisnuto Drina

Prema pisanju medija, na pojedinim paketima s kokainom koje je policija zaplenila utisnut je natpis „Drina“.

- Osumnjičeni su preko aplikacije Skaj međusobno prosleđivali fotografije na kojima se vidi kako pakuju kokain i pripremaju ga za transport. Takođe, preko iste aplikacije ugovarali su i putanje broda, kao i zaustavljanje u lukama radi utovara legalnog tovara kojim bi se prikrio prevoz droge - navodi izvor medija.

- Po hapšenju i presudi slučaj je bio zatvoren i nije se do kraja istraživalo ko je Lindu pomagao i ko ga je čuvao tokom njegovog boravka u Banjaluci. Sumnjalo se da je sve vreme imao punu zaštitu pojedinih pripadnika MUP RS, jer se nesmetano kretao Banjalukom. Utvrđeno je da je Lindo  godinama u Banjaluci živeo u Ulici vojvode Radomira Putnika, u zgradi koja je nepunih sto metara udaljena od Palate predsednika i nekih petsto metara od zgrade Vlade RS. Lindo je sve vreme vozio džip „porše kajen“ sa beogradskim tablicama i nemoguće da ga niko tada nije ni primetio - priča izvor.

Samo jedna tura – 4,5 miliona evra

Ovaj klan je u februaru 2022. za samo jednu turu droge ugovorio isplatu od čak 4,5 miliona evra, navelo je ranije tužilaštvo.

Srpske vlasti su precizirale da je kokain koji su švercovali otkriven i zaplenjen na Arubi (oko pet tona), Belgiji (1,2 tone) i u Holandiji (743 kilograma).

Pretresom njihovih stanova i objekata koje koriste pronađene su ogromne količine novca (2,7 miliona evra u kešu), skupoceni predmeti, oružje, eksploziv…

Od 20 vodećih pripadnika kartela, uhapšeno je njih 13, četvorica su u bekstvu, dok su trojica već iza rešetaka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA   

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading