KAKO JE RADIO BALKANSKI NARKO-KARTEL? Imaju svoje mornare i brodove, uloge menjaju kod svake pošiljke kokaina: Evo šta se dešava kad ih uhvate
Foto: Alo/Foto: MUP Srbije

Iako u tom trenutku nije bilo poznato ko stoji iza ovih pošiljki, ubrzo su nadležni organi razotkrili da je u pitanju upravo balkanski narko-kartel. "Blic" otkriva detalje o funkcionisanju ovog kartela, kao i na koji način su njihove vođe uhapšene!

Tokom poslednjih godina u Srbiji došlo je do hapšenja više klanova kao što su vračarci i klan Belivuk-Miljković. Između ostalog, nedavno je u velikim policijskim akcijama u Kraljevu, Kruševcu i Beogradu uhapšeno više osoba bliskih vračarcima i grupi Belivuk. Svi oni su uhapšeni i pomoću aplikacije Skaj.

Nakon što je Skaj otključan, srpska policija je uspela da prepozna ključne mete u Srbiji, kao i da locira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta. Prema saznanjima "Blica", srpski nadležni organi su identifikovali vođe i članove grupe koji su organizovali transporte droge u Holandiji, Belgiji i Arubi!

Ova akcija je uspela da ukloni najveći narko-kartel sa Balkana. Uhapšeno je 13 osoba, a kako saznajemo, među njima su i tri osobe visokog rizika na međunarodnom nivou.

Kako je "Blic" objavio, uhapšeni su vođe Miroslav Starčević i Mladen Lazarević, kao i članovi klana, odnosno vođe manjih ćelija: Miloš Jovanović, Dragan Đorđević (koji se ranije zvao Dragan Santai), Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Radisav Radović, Gligorije Peljević, Miloš Radosavljević, Ljubiša Lindo, Mirko Pavlović i Vladan Soldo.

Balkanski kartel se sastoji od nezavisnih kriminalnih grupa

Ono što je dodatno otežavalo policiji da razotkrije ovaj kartel, jeste i to da on nema klasičnu strukturu jednog klana ili kriminalne grupe - ne postoji hijerarhija sa podeljenim ulogama.

Ovaj narko-kartel se sastoji od više nezavisnih organizovanih kriminalnih grupa.

- Oni se udružuju po potrebi, prilikom realizacija višetonskih pošiljki kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. Okupljaju se zbog zajedničkog transporta, manje cene kokaina i zbog velike količine i bolje logistike jer je uključeno više grupa - priča izvor "Blica".

Ipak, to nije sve.

Kako mediji saznaju, prednost ovog udruživanja kriminalaca sa Balkana je i u tome što im gubitak "lakše" pada. Ukoliko dođe do zaplene kokaina i velikog finansijskog gubitka, dolazi do podele rizika, pa i troškova.

Uhapšeni Čombe bio u braku sa "najlepšom ženom mafijaša", u javnosti se pojavila samo jednom - Alo.rs

Iz navedenih razloga u Evropolu je oformljena udarna radna grupa pod nazivom "Balkanski kartel" čiji su pripadnici policijski službenici koji se bave borbom protiv droga većine evropskih zemalja, uključujući Balkan i srpsku policiju koja je i identifikovala organizatore i članove ovog kartela.

Uloge u kartelu se menjaju u zavisnosti od pošiljke - imaju svoje mornare i brodove

Ono što je takođe neuobičajeno jeste da se uloge u okviru ovog kartela menjaju od pošiljke do pošiljke. A prema našim informacijama, sve zavisi od toga koja grupa u tom trenutku raspolaže mogućnostima transporta kokaina, njegove kupovine i unošenja u Južnu Ameriku ili na teritoriju Evrope.

U periodu od februara do avgusta 2020. godine ovaj narko-kartel je uspeo da organizuje pošiljke oko 7 tona kokaina, što samo potvrđuje njihovu snagu, organizaciju i kapacitete. Takođe, čak i kada dođe do zaplene njihove robe, kartel nastavlja da deluje.

- Ova uhapšena grupa se sastoji od više grupa od kojih je svaka sposobna da samostalno organizuje prekookeanski šverc velikih količina kokaina. Svaka od ovih grupa ima svoj izvor za snabdevanje kokaina u Južnoj Americi, svoje mornare i brodove za transport kao i svoje ekipe za dovoženje kokaina na teritoriji Evrope - dodaje izvor "Blica" upućen u istragu.

Posebno analizirani izveštaji o zločinima u Mladenovcu i "Vladislavu Ribnikaru" - Alo.rs

Isto tako, oni imaju i razvijene mogućnosti prodaje tih velikih količina kokaina, kada pošiljke stignu u Evropu.

S obzirom na to da svaka pojedinačna grupa ima razvijene mogućnosti da samostalno dela, kada se svi zajedno udružuju u balkanski narko-kartel, njihove veštine se masovno povećavaju, kao i njihova moć.

Zahvaljujući uspešnoj policijskoj akciji, kao i međunarodnoj saradnji, u istorijskoj akciji je uhapšeno 13 osoba.

Sumnja se da ovu grupu čini 20 pripadnika, od kojih su četiri osobe u bekstvu, a troje su odranije u pritvoru.

U februaru 2022. godine grupa je ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra.

Oglasio se i Evropol

Međunarodna operacija u tri zemlje rezultirala je gašenjem najveće kriminalne organizacije za trgovinu drogom na Balkanu, saopštio je Evropol.

Koordinirane racije su izvršene 11. maja u Srbiji i Holandiji, ciljajući kako na vođe kartela tako i na infrastrukturu distribucije.

Pogledajte hapšenje muškarca u Beogradu zbog širenja panike - Alo.rs

Sedam drugih članova ove kriminalne organizacije je već uhapšeno u Belgiji 2021. godine. Dve osobe su prethodno uhapšene zbog drugih krivičnih dela u Srbiji i Peruu. Još jedan osumnjičeni je uhapšen u Holandiji 8. maja ove godine, saopštio je Evropol. Policija je pretresla čak 35 kuća, u kojima su pronašli čitavo bogatstvo.

Zaplenjeno je 15 luksuznih automobila, nakita i satova procenjene vrednosti oko 2 miliona evra i gotovo 3 miliona evra u kešu!

Takođe, zaplenjeno je i brojno oružje i eksplozivi uključujući: 2 snajpera, 3 automatske puške, pištolje, prigušivače, 24 detonatorske kapsule i 5 uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 pakovanja plastičnih eksploziva, nekoliko stotina komada municije.

Kako su dalje saopštili, ovaj kartel je bio poznat u kriminalnom podzemlju po svojim nasilnim činovima i uključenosti u filmske pljačke. Jedan od uhapšenih u Srbiji bio je bivši vođa poznate kriminalne grupe "Pink Panter".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading