PREDMET ''KAVAČKI KLAN'' Sva dela i presude Zvicera i Kašćelana: Krenuli sa sitnim krađama, pa postali gospodari podzemlja
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Radoje Zvicer, odbegli vođa kavačkog klana, osuđivan je čak pet puta i to za različita krivična dela od falsifikovanja isprava do trgovine narkticima. Osim u Crnoj Gori, osuđivan je i pred sudom u Sloveniji.

ŠOK! OTKRIVENO GDE ŽIVI ZVICER Evo na kojoj adresi je prijavljen vođa kavačkog klana!

Bogat kriminalni dosije prvog čoveka kavačkog klana objavljen je u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori, koja ga tereti da je zajedno sa još 11 osba organizovao kriminalnu grupu koja stoji iza ubistva Milana Ljepoje u decembru 2020. godine u kući strave u Ritopeku u Beogradu i pokušaja ubistva Jovana Vukotića 2020. u Crnoj Gori, kao i za šverc oružja i droge iz Južne Amerike i Afrike.

Sudovi u Kotoru

''Zvicer je prvi put osuđen 2002. godine kao dvadesetogodišnjak i to pred Osnovnim sudom u Kotoru zbog krivičnog dela falsifikovanje isprava. Dobio je tada zatvorsku kaznu u trajanju od 45 dana. Nakon toga, pravosnažno je osuđen još četiri puta i to pred sudovima u Kotoru, Baru, Podgorici i u Sloveniji. Uglavnom su mu izricane manje zatvorske ili čak uslovne kazne, pa je ukupno osuđen na skoro tri godine zatvora'', objašnjava izvor medija.

U optužnici, koju je objavio crnogorski portal Libertas, objavljena je i jedna Zvicerova fotografija, koju je on poslao preko Skaj aplikacije za tajnu komunikaciju.

Na fotografiji on pozira u ogledalu, obučen u brendiranu majicu i sa naočarima za vid.

''Nije navedeno kome je Radoje Zvicer poslao svoj selfi'', objašnjava izvor. U pomenutom dokumentu Tužilaštva, navode se i kriminalni dosijei ostalih okrivljenih pripadnika kavačkog klana, a posebnu pažnju privlači dosije Slobodana Kašćelana, koji uz Zvicera važi za vođu "kavčana".

Hronologija

Radoje Zvicer

19. septembar 2002 - Pred Osnovnim sudom u Kotoru osuđen na 45 dana zatvora uslovno, zbog falsifikovanja isprave

14. septembra 2005 - Pred Osnovnim sudom u Baru osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca, zbog falsifikovanja

17. januara 2006 - Pred Višim sudom u Podgorici osuđen na dve godine zatvora zbog proizvodnje i pridahe droge

02. novembra 2007 - Pred Osnovnim sudom u Kotoru osuđen na šest meseci zatvora zbog teške telesne povrede

29. marta 2012 - Pred sudom u Morskoj Soboti u Sloveniji, osuđen na tri meseca uslovnog zatvora zbog falsifikovanja dokumenata

Podsetimo, za razliko od Zvicera koji je u bekstvu, Kašćelan se nalazi u pritvoru u Spužu od hapšenja u aprilu 2021.

''Kašćelan je svoju kriminalnu karijeru počeo još pre skoro 40 godina, davne 1984. godine kada je imao 21 godinu. Tada je osuđen u Dubrovniku zbog teške krađe. Potom je nizao krivična dela jedno za drugim, pa je tako tokom devedesetih godina pravosnažno osuđen čak osam puta, uglavnom zbog krivičnog dela nedozvoljena trgovina. Naime, Kašćelan je švercovao cigarete'', objašnjava izvor i dodaje da je ovaj Kotoranin kažnjavan i zbog uvrede i ugrožavanja javnog saobraćaja.

PREDMET ''KAVAČKI KLAN'' Sva dela i presude Zvicera i Kašćelana: Krenuli sa sitnim krađama, pa postali gospodari podzemlja

Privatna arhiva

 

Pokušaj ubistva

- Najteže krivično delo u njegovom dosijeu je pokušaj ubistva Igora Markovića, za koje je 2. juna 2020. godine pred Višim sudom u Podgorici osuđen na dve godine i četiri meseca zatvora - navodi se u optužnici. Interesantno je i da je Kašćelan 1994. godine pomilovan.

- Odlukom tadašnjeg predsednika Republike Crne Gore, Slobodan Kašćelan je oslobođen izdržavanja zatvorske kazne na koju je bio osuđen 10. juna 1994. godine zbog uvrede - dodaje se u dokumentu.

Hronologija

Slobodan Kašćelan

 

23. februara 1984 - Osuđen pred sudom u Dubrovniku na 11 meseci zatvora uslovno zbog teške krađe

04. marta 1987 - Pred Osnovnim sudom u Kotoru osuđen novčanom kaznom zbog ugrožavanja saobraćaja

03. aprila 1990 - Pred Osnovnim sudom na Cetinju osuđen na tri meseca zatvora zbog šumske krađe

20. decembra 1990 - Pred Osnovnim sudom u Kotoru osuđen novčano zbog ugrožavanja saobraćaja

15. septembra 1992 - Pred Osnovnim sudom u Kotoru osužen na šest meseci zatvora

24. juna 1992 - Pred Osnovnim sudom u Kotoru osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca

10. juna1994 - Pred Višim sudom u Podgorici osuđen za uvredu, ali je oslobođen izdržavanja kazne odlukom tadašnjeg Predsednika RCG

31. decembar 1996 - Pred sudom u Kotoru osuđen zbog nedozvoljene trgovine

15. septembar 1999 - Pred Osnovnim sudom u Kotoru osuđen na tri meseca ztvora zbog nasilničkog ponašanja

18. oktobar 1999 - Osuđen pred Osnovnim sudom u Kotoru zbog uvreda na kaznu zatvora od 30 dana

27. novembar 2008 - Osuđen u Kotoru zbog nasilničkog ponašanja uslovnom osudom - zatvor od šest meseci

02. juna 2020 - Pred Višim sudom u Podgorici osuđen za teško ubistvo u pokušaju na kaznu zatvora od dve godine i 4 meseca

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA    

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading