ŠARIĆEVI SARADNICI OSTAJU BEZ 3,5 MILIONA EVRA Podignuta optužnica za šverc kokaina i ubistvo u Ekvadoru!
Alo, Mup, Ilustracija

Ta krivična dela obuhvataju krijumčarenje droge, teško ubistvo, nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari, sve u okviru zločinačkog udruženja, te nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih stvari.

Ćosić je bio čovek od poverenja balkanskog narko-bosa Darka Šarića, a USKOK je u istrazi dokaze pribavljao u saradnji s nadležnim telima Francuske, Srbije, Austrije, Španije, Ekvadora, Italije, Grčke i Nemačke te uz izuzetan angažman Evrodžasta, ambasade Hrvatske u Čileu i Interpola.

USKOK je u optužnici predložio da se od sedam optuženika na čelu s Ćosićem oduzme imovinska korist ostvarena krivičnim delima u iznosu od 3.415.422,32 evra, a Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je i produženje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.

VELIKA AKCIJA POLICIJE U CRNOJ GORI U toku hapšenje Belivukovih saradnika zbog ubistva dvojice "škaljaraca"

Optužnicom se Šarić tereti da je, najkasnije od novembra 2019. godine do 13. aprila 2022. u Hrvatskoj, Belgiji, Španiji Nemačkoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Kolumbiji i Ekvadoru, u cilju sticanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom, prevozom i daljom preprodajom kokaina na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko delovanje petoricu okrivljenih, te više drugih osoba, od kojih je jedna osoba u međuvremenu preminula.

Za osmišljavanje celokupnog plana krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike prema Evropi bio je zadužen Ćosić, koji je osobama koje je povezao u zajedničko delovanje davao uputstva i instrukcije, nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcavanje, odobravao njegovu prodaju i cenu prodaje, kao i način isplate te je organizovao izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih na hrvatsku teritoriju.

Pritom je osoba koja je naknadno preminula, budući da se nalazila u Ekvadoru, bila zadužena za direktne kontakte s dobavljačima droge, kao i za određivanje mesta i vremena ubacivanja droge u izabrani kontejner koji je i pratila tokom puta.

Veza u Ekvadoru bio je Milan Milovac, zvani Čupavi, čiju je likvidaciju bio naredio Šarić.

Inače, u okviru plana, drugookrivljeni je bio zadužen za organizaciju i finansiranje utovar kokaina u pevozno sredstvo, kao i za nadzor nad transportom kontejnera, četvrtookrivljeni za koordinisanje radnji i osoba na terenu po uputstvima prvookrivljenog, kao i za isplatu učesnika, preuzimanje droge izvučene iz kontejnera u Pločama, te njen prevoz do Zagreba i dalje rasparčavanje u Hrvatskoj, petookrivljeni  za preuzimanje droge izvučene iz kontejnera u Pločama i njen prevoz do Zagreba, šestookrivljeni za prihvat kontejnera po dolasku u luku Ploče, njegovu opservaciju, te organizovanje izvlačenja droge, a sedmookrivljeni za pozicioniranje kontejnera po njegovom iskrcavanju u luci Ploče na mesto gde izostaje video-nadzor i na nivo na kojoj je moguće pristupiti mu, te u slučaju potrebe i za njegovo skladištenje do prevoza u Zagreb.

Na opisani način okrivljenici su prokrijumčarili u Hrvatsku i druge zemlje članice Evropske unije najmanje 609 kilograma kokaina u vrednosti većoj od 16,4 miliona evra, koji su potom i preprodali.

Ćosić je, delujući iz Hrvatske, i još jedna osoba, a radi se o Darku Šariću, koja je delovala iz Srbije, najkasnije od februara 2020. godine pa do 12. januara 2021. u Hrvatskoj, Srbiji i Ekvadoru, nezadovoljni time što je osoba koja je u međuvremenu preminula postupala mimo njihovih dozvola, te što je na njima neprihvatljiv način osujetila ostvarenje kontakta s dobavljačima kokaina iz Ekvadora i Kolumbije, kao i njenim odnosom prema njima i njihovoj kriminalnoj grupaciji, u cilju da tu osobu na podmukao način liše života, povezali su u zajedničko delovanje drugookrivljenog i više drugih zasad nepoznatih osoba.

Nakon odluke da se realizuje likvidacija koju su prvookrivljeni i osoba iz Srbije doneli najkasnije 15. februara 2020, prvookrivljeni je s odlukom upoznao drugookrivljenog koji je bio zadužen za proveru kretanja po Ekvadoru osobe čiju su smrt planirali, kao i za angažman ubica.

Potom je drugookrivljeni u Ekvadoru angažovao jednu nepoznatu osobu da prati navedenu osobu, da plaća troškove, te da isplati osobe koje će preduzimati potrebne radnje. Zatim je drugookrivljeeni angažovao još jednu nepoznatu osobu radi pratnje, ali i za pronalazak osoba koje će neposredno izvršiti likvidaciju, a što je ta osoba pristala učiniti.

Po uputstvu drugookrivljenog, ta osoba je izdala i nalog da se ciljana osoba liši života, što se pokušalo učiniti 13. novembra 2020. u Gvajadakvilu, ali uprkos tome što su napadači ispalili veći broj hitaca, žrtva nije preminula, već je zadobila opasne povrede, zbog kojih je odmah prevezena na bolničko lečenje.

Po obaveštenju da je žrtva samo ranjena, Ćosić i osoba iz Srbije su u daljnjoj nameri da sprovedu do kraja svoj plan, dali nalog drugookrivljenom da se ubistvo organizuje dok se žrtva nalazi na lečenju, pri čemu je prvookrivljeni ponudio i dodatnih 50.000 za sada nepoznate valute namenjenih neposrednim izvršiocima, dok je za ubistvo policajaca koji su ranjenu osobu čuvali u bolnici ponudio po 20.000, čemu se pridružila i osoba iz Srbije.

U tu svrhu angažovane su dve osobe iz Kolumbije, ali do realizacije dogovorenog nije došlo jer je jedna od njih uhapšena. Po otpuštanju iz bolnice, žrtvi se stanje gotovo odmah pogoršalo te je umrla usled posledica ranijeg ranjavanja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading