SUĐENJE KLANU BELIVUKA I MILJKOVIĆA Hrvatin do sitnica objasnio zločin nad Veličkovićem - "Miljković je bio radostan jer ide da ga ubije"
Alo.rs/J. O.

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Za govornicom su bili okrivljeni svedok Srđan Lalić i Bojan Hrvatina.

Sudija je prekinula glavni pretres zbog kraja smene, a okrivljeni svedok Bojan Hrvatin sutra će da nastavi da iznošenjem svog iskaza.

SUĐENJE KLANU BELIVUKA I MILJKOVIĆA Hrvatin do sitnica objasnio zločin nad Veličkovićem -

Foto: Alo.rs

 

13:45 - "Matori, šta mi uradi ovo, što me namesti"

Kako je objasnio, oko 15 minuta pre vremena nalaženja Veličković mu je rekao da će da kasni, ali da je ipak stigao per minuta pre vremena.

''Srećem Gorana ispred privatne klinike. Stajao je na trotoaru. Ja ostajem na asfaltu jer znam da imaju kamere. Zvao sam ga i otišli smo do auta. Pitao sam ko će da vozi, rekao je da vozim ja. Pr nego što je trebalo da izađem na auto-put trebalo je da pišem Miljkoviću da sam krenuo. Nisam pisao, poslao sam glasovnu poruku. U putu sam Goranu rekao da idemo kod Matorog na njivu. Kad smo skrenuli na zemljani put, Goran je prekomentarisao "top mesto". Pričao sam mu o šteku u kolima, da ću mu dati auto da odveze oružje, da ću da mu pokažem kako da otvori. Kad sam stao Goran je izašao iz kola, a ja sam parkirao gepek na gepek i između kola je bilo ri-četiri koraka. Došao je Nebojša Janković sa Nemanjom Đurićem. Ja stojim do gepeka "smarta" kojim sam došao. Goran je do mene. Nemanja Đurić je malo iza Gorana, a naspram mene, do gepeka pikapa je Nebojša Janković koji otvara gepek pikapa, a Goran u tom momentu vadi rukavice, stavlja ih i kreće ka kolima'', dodao je.

Istakao je da je Nebojša Janković jednu nogu stavio na tovarni deo i čekao Veličkovića da priđe. U crnom džaku su navodno bili pištolji i Hrvatin je rekao da je verovao da su pitšolji tu, ali da je posle saznao da nisu ni poneli pištolje.

''Nemanja Janković je desnom rukom obgrlio Veličkovića, a Janković ga uzima za ruke i viče "policija", što je bio znak ekipi u kukuruzu da izađu. Goran je pao stomakom na zemlju, kad su izleteli to je bilo peglanje, pumpanje u glavu. Stavili su mu lisice i fantomku. Ja sam mu stao na listove jer se batrgao. Kad su ga navodno hapsili, ja sam se prodrao: "Matori, šta mi uradi ovo, što me namesti", ali Belivuk mi je prstom pokazao da budem tiši. Na putu sam video "MBW X6" kako blokira izlaz sa zemljanog puta. Belivuk Đuriću i meni govori da sednemo u "smart" da idemo zajedno u Beograd, ali da ne idemo prvi, nego da krenemo zemljanim putem levo i sačekamo par minuta dok oni ne odu'', objasnio je Hrvatin.

Objasnio je da su otišli u blizinu suda u Katanićevoj ulici i da su se zadržali oko pola sata. Nekom od njih su pisali da dođu do baze.

''Jedno sat vremena samo čekali Miljkovića. Kad je Miljković došao Nemanja Đurić više nije bio u restoranu. Miljković je doneo Goranov aparat. Oni su sumnjali da je Veličković na vezi sa škaljarcima, konkretno sa Filipom Koraćem. Miljković mi je rekao da Veličković ima Koraća na skaju pita me da li znam još nekog sa aparata. Znao sam Crnog, on mu je bio šofer, znao sam Čikaga i još jednog čoveka. Ispričao je da se Veličković dobro držao, da je pitao za šta je sa mnom, da su mu rekli da su mene već rešili. Rekao je nemojte njega, on je izašao iz zatvora. Posle nekih sat vremena, možda manje, Miljković je sa stadiona otišao da ode da ubije Gorana. Rekao je čekam da me zovu, meni je palo da ubijem Gorana. U stvari, on je to hteo. Miljković je bio najradosniji kad sam pristao da učestvujem u navlačenju Gorana jer ga je on najviše mrzeo'', rekao je Hrvatin.

Miljković mu je, kako je objasnio, rekao da ga sačeka. On je u jednom momentu izašao sa stadiona i otišao da se vidi sa Čikagom i potom se vratio. Rekao je da su tu bili Senad Rešović i Vladimir grek koji su "tu bili kao obezbeđenje".

13:40 - Ubistvo Veličkovića

Belivuk ga je, kako je rekao, upićivao kuda da ide i skrenuli su na zemljani put. Levo je bilo polje kukuruza, a s desne reka i voćnjak.

''Išli smo zemljanim putem dok je trajala njiva kukuruza, a onda skrenuli s puta u razkopanu njivu. Tu je trebalo da dovedem Veličkovića. Dogovorili smo se da će oni biti tu sa "pikapom", spominjao se beli "kedi". Nebojša Janković će fizički igrati matorog. On treba da nas sačeka i ponudi pištolje. Veljko nam je rekao da se dogovorimo oko naše komunikacije iz zatvora. Dogovorili smo se da ne širimo priču. Dogovorili smo se da auto gepekom bude ka zemljanom putu, a mi da parkiramo gepekom ka pikapu da bismo smanjiili neki njegov manevar ako Veličković krene da beži. Nije precizirano ko će tačno da stoji u kukuruzima. Tada se desila još jedna situacija, sa asfaltnog puta je skrenuo neki lokalac, ne znam ni da li su tu bile neke kuće. Otišli smo ispod kukuruza da se ne vidi i rečeno je da i to da li će neko da naiđe mora da bude uračunato u plan'', ispričao je okrivljeni svedok.

Kako je rekao, na njemu je ostalo da Goranu nametne automobil koji su oni odabrali.

''Naknadno sam se našao sa Nemanjom Đurićem sa kojim je trebalo još jednom da prođem trasu. Trebalo je i dami pokaže kako se otvara štek prostor u autu. Imao je tri funkcije, prve dve ne mogu da se setim. Morao je da bude konktakt, neko dugme i valjda radio. Treća je bila između vozačkog i suvozačkog sedišta ispod patosnica. Tu je bilo dugme i potom se sve izdizalo sa šina i prostor je bio ispod suvozačkog sedišta. Oko četiri-pet kila droge je moglo da stane tu. Trbealo je i to da pokažem Goranu. Pitao sam Đurića gde je put, on nije znao. Uzeo sam da vozim da proverim da li znam i da bih lakše upamtio. Iz prve sam pogodio, ali nisam skretao u njivu, nego sam primetio još jedan zemljani put i otišli smo nazad. Na meni je bilo da nađem mesto na koje će Goran da dođe'', dodao je.

Rekao je da je gledalo da to bude neko mesto koje je Veličkoviću poznato. Prvo je obišao Resavsku ulicu, a kada se kretalo ka bolnici Laza Lazarević, primetio je dve kamere koje su hvatale jednu, ali ne i drugu stranu puta. Našao je mesto na kom nema kamera i na kom bi mogao da bude ostavljen automobil Gorana Večikovića.

''Ispod severne tribine na trim stazi Veljko saopštava da će Nemanja Đurić da učestvuje u akciji, da će biti sa Nebojšom Jankovićem kao njegov sinovac ili sestrić, a da će u kukuruzima biti Belivuk, Lalić, Tešić iMiloš Budimir, a da će Miljković nama biti pratnja i da bi zablokirao skretanje sa asfaltnog puta dok otimamo Gorana. Marko Budimir nije učestvovao u akciji jer je dan ranije išao na more. Ali bio je upoznat sa svime. Dan ranije je Miloš Budimir došao i ostavio auto na mestu koje sam odredio. Sutradan smo se videli u bazi, prli još jednom plan i ja sam odatle otišao sigurno četiri-pet sati pre dogovora. Pet-šest dana pre nego što je trebalo da se vidimo, Matori je zbog tog obrađivanja njiva, rekao da neće moći u ovim trenucima, ali da će u dogledno vreme da javi kada će da dođe da donese oružje, a ja sam Veličkoviću govorio da bi trebalo da idemo za četiri ili pet dana i da računa na to'', rekao je Hrvatin.

13:20 - Kupovina oružja 

Rekao je da su za likvidaciju Veličkovića postojala dva plana.

''Prvi se nije ostvario. Pitali su me z amoje navike sa njim. Rekao sam da se viđamo često, da prodaje kokain, da radimo sa travom, gde izlazimo i gde mislim da bi mogao da dođem sa njim, a da ga oni vide. Goran se pazio, oko 16-17 sati je odlazio kući, nije se višao sa mnogo ljudi. Nekoliko puta me je vozio kolima i ostavljao me na parkingu ispred moje ulice i rekao sam da bi taj parking mogao da bude idealan za to. Kada smo se videli rekli su mi da im parkin odgovara, da im se sviđa. Pitali su me šta bi mogli, pa je neko od njih predložio da kupimo kokain od njega, pa sledeći put veću količinu i tada kad se budemo videli da me vrati na parking i da ga oni tad dižu. Pitali su da li mogu da ga navučem. Nisam znao da se radi o Radničkoj 32, ali sam znao taj parking. Rekao sam da ga ne zavlačimo tu, da bi možda odustao. Potencirao sam parking ispod moje ulice. Spomenuli su mi da su tu dizali nekog i spomenuli ga kao Svinju'', rekao je Hrvatin, tim nadimku upućujući na Mirka Kojića.

Kako je rekao, ispitivali su ga kako se pozdravlja sa Veličkovićem kad izađe iz automobila, da li je vozilo manuelan ili automatik. Dodao je da je sa improvizovanog parkinga sa strane trebalo da krene jedan auto koji bi mu zagradio vozačka vrata, kombi u koji bi ga uveli trebalo je da ga zagradi ispred, a dvoje ili troje ljudi trebalo je da budu u policijskim uniformama i trebalo je obojicu da ih uhapse, da bi Hrvatina posle pustili, a Veličkovića odvezli.

''Do druge polovine jula važio je taj plan. Taj plan je bio neposredno ili posle ubistva na Krfu. I tada menjamo plan. Ja sam čak kupio 100 grama kokaina od njega kod tog kafića na Banovom brdu. Hteo sam tu priču da naslonim na ovu našu priču navlačenja. Rekao sam ako bude dobro da će taj čovek kupiti i više. Međutim, to je stalo. U julu smo u Lalićevom stanu pregledali neke slike i saznao sam da je Aleksandar Šarac neprijatelj nama, odnosno Veljku Belivuku. Sada mogu da kažem da je logistika i pripremanje ubistva na Kfu uticalo na naš plan. Goran mi je poslao poruku da kupim pištolj'', dodao je okrivljeni svedok.

Rekao je da je Veličkoviću poslao par ponuda, ali da mu je sve bilo skupo.

''Jedno veče smo bili ubašti, pitao sam šta se dešava za Gorana. Spomenuo sam da je tražio da kupi pištolje i Belivuk je rekao da mu ponudimo naše. Doneli su dva pištolja. Spustili smo ih na sedeći deo i ja sam ih slikao svojim aparatom. Pitao sam Veljka koju cifru da kažem, rekao je 1.200 evra za oba. Veličković je pristao. Tada odustajemo od prvobitnog plana i u narendim danima planiramo drugi. Kad je Goran potvrdio da hoće pištolj govorili su da bih mogao da se nađem s njim tamo gde su gledali, ja nisam znao koje je to mesto. Sutra ujutru, kada sam se u bazi video sa Veljkom, Markom i ostalima, Veljko je malo pričao tog dana. Uglavnom sam pričao sa Miljkovićem jer sam ja više sa njim učestvovao u tom planu. Dogovor je bio da je Miljković čovek kog znam iz Zabele. On je stariji lik, znam da je diler oružja'', rekao je Hrvatin.

Napravio je novi nalog "Matori" i on Goranu predstavlja da je u pitanju čovek od kog kupuju pištolje.

''Veličkoviću je bilo sumnjivo zato što dobija dva pištolja po ceni jednog. Miljković mi je pisao da hoće da mi učini, da mogu ta dva pištolja da prodam sa 2.000 evra i ja te poruke prosleđujem Goranu Veličkoviću. Ja sam mu odgovorio da hoću da učinim prijatelju koji mi se našao kad sam izašao iz zatvora. Hteo sam da vidi da sam dobar sa Matorim, a i da neću da se ugrađujem, pa da budem dobar i sa Goranom. Dopisivanje sa Matorim je trajalo dok Veličković nije otet. Rečeno je da je iz Beograda, ali da ima neke njive u Vrčinu. Razlog je da bismo kupili vreme da spremimo akciju. Zato smo govorili da Matori ima posla oko njiva. Miljković je insistirao da mu prosledim sve poruke, ali ja sam ga dobro poznavao i znao šta treba da pošaljem. Slao mi je i slike nekog starijeg čoveka na traktoru. Slao mi je i slike neke kuće na proplanku i lovačku pušku, kao mi je nudio još oružja. Mene je Matori, Miljković, kroz te poruke savetovao da pazim jer sam tek izašao iz zatvora, da bih mu ja govorio kako verujem Veličkoviću'', rekao je okrivljeni svedok.

Kako je rekao, namestili su sve tako da Veličković ne može da mu kaže da oružje kupi on, pa da ga donese. Prema njegovim rečima, dogovor je bio da vozi "Smart", ako Veličković krene sa nekim, da nema mesta da taj neko sedne.

''Taj auto je imao štek prostor. Trebalo je da bude dvosed da ne sedne i neko drugi. Sa Veljkom i Markom sam jednom popodne išao i Veljko mi je rekao gde da se isključim sa auto-puta ka Vrčinu. Dok smo išli ka tamo rečenom i je da treba da se nađemo sa Helom. O Helu sam isključivo slušao o Marku Miljkoviću, kao bivšem specijalcu koji je dobar sa oružjem. Tada treba da sačekamo Hela. Problem je što je Nebojša Janković čovek koji, kako je rekao Miljković, "pozitivni paranoik", da parkira auto dva-tri kilometra dalje i da moramo da ga sačekamo. Išli smo uz brdo. Tada saznajem da je Veljko tu trebalo da kupi plac. Čak je jedan stanar kuće izašao i Veljko je izašao da priča s njim. Krenuli smo kad je Janković javio da smo na poziciji. Veljko mi je rkeao da ne idem desno za Vrčin, nego levo preko nadvožnjaka. Kod autobuske stanici je čekao Nebojša Janković'', dodao je Hrvatin.

13:00 - Hrvatin o ubistvu Veličkovića

Rekao je da ga je Miljković zvao na dečji rođendan i da je tada od njih dobio "Skaj" aparat.

''Na rođendanu upoznajem Veljka Belivuka. Nije bilo priče o Trajku ili bilo čemu drugom, samo ljudska priča. Posle nekih pola sata je došao Srđan Lalić. Njega najduže poznajem, išli smo na Radove utakmice. On je doneo aparat za "Skaj". Meni je u zatvoru Miloš Budimir prenosio Srđanove pozdrave. Prvo nisam znao ko je, ali kad sam ga video setio sam se. Dao mi je "ajfon" sa "Skaj" aplikaciom i objasnio mi je kako da ga koristim. Miloš Budimir me je spojio sa njim, bratom Markom, Belivukom, Lalićem i još nekoliko ljudi. Tamo sam sedeo do dva sata i kad sam krenuo Miloš Budimir me je ispratio i rekao da stajemo i čekamo izbore, što se tiče Trajka, da se vidi da li će Nebojša Stefanović biti reizabran za milistra policije. Meni je to bilo čudno. Dogovorio sam se da sa braćom Budimir krenem u posao sa travom. U poslu sa njima je bio i Nemanja Đurić za kog znam iz Miloševe priče'', dodao je Hrvatin i time završio uvodni deo svoje priče.

Potom je prešao na ubistvo Gorana Veličkovića.

''Gorana sam poznavao od pre odlaska u zatvor. Međutim, na viđanje sa Goranom sam otišao jer sam imao mušteriju koja je htela veću količinu kokaina u inostranstvu. Naš zajednički prijatelj mi je pričao o Goksiju i uputio me na njega. Nalazimo se u Košutnjaku iza Golf restorana na klupici. Došao sam sa tim zajedničkim drugom, a Goran sa jenim prijateljem. Isprva ga nisam prepoznao. Dok je bio živ uvek je nosio kačket i tada je nosio i masku. Goran mi je rekao da radi s kokainom i da ako imam nekog ko hoće da kupi da kupim preko njega, a da će mi on, isto kao braća Budimir umanjiti isto za dva-tri evra. Rekao sam mu da se koncentrišem na posao sa travom i zahtevam da prodajem po većoj ceni, čak većoj i od one na ulici. Tada me je uputio na tog njegovog prijatelja kog mi je predstavio kao partnera i taj čovek je bio zadužen za marihuanu'', rekao je.

Kako je objasnio, sa Veličkovićevim šprijateljem se dogovorio da mu donese marihuanu na probu i tako su se spojili. Napomenuo je da je Veličković na skaju bio "Žuti", a njegov prijatelj "Madagaskar", ali dok su oni komunicirali da je bio "Čikago".

''Braća Budimir su mi pričali da provode vreme u bivšem restoranu na stadionu Partizana i da dođem da se družimo. Tamo su se uglavnom skupljali navijači partizana, tu je bio neki fan klub. Tamo su svi nešto petljali. Najveći broj ljudi tamo pripadao je navijačkim grupama Partizana. Neki su vršili ozbiljnije kriminalne stvari, a neki su možda malo petljali sa drogom, malo te neke neozbiljnije stvari, ako tako može da se kaže. Dao sam uzorak Čikagu i u tom periodu smo i odradili jedan posao. Kad god sam imao mušteriju uvek sam prvo pisao Milošu i Marku Budimiru da se kupi trava od njih. Imao sam poverenja u Veličkovića, oni bi poslali vozača, a ja bih se kasnije nalazio sa Čikagom ili Goranom, oni bi mi dali pare za braću Budimir. Sa Goranom i Čikagom se uglavnom video na doručcima i poneka u kafiću na Banovom brdu'', dodao je.

Istakao je da ga je Veličković posle nekoliko viđanja pitao da li sam planirao da se vratim na Radovu tribinu i da je rekao da neće.

''Rekao mi je da bi išao na utakmice Partizana, ali da neće jer se ne slaže sa vodećom formacijom i osuo drvlje i kamenje po Veljku i Principima, ali u tom navijačkom smislu. Miloša Budimira sam pitao da li mu iz navijačke priče nešto znači Goran ili Žuti, ne mogu da se setim, Miloš mi je rekao da ne, da mu nije poznato, ali ja mislim da nije skapirao za koga ga pitam. Rekao sam mu šaljivo "šta ja tebe pitam, kao da ti znaš, videću ja sa Veljom". Dopisivao sam se sa braćom Budimir i Miljkovićem, a sa Veljkom manje sve do juna kada sam u tuči uboden nožem u ruku. Imao sam obavezu da idem svaki dan na previjanje. Drugi dan previjanja mi je prokrvario unutrašnji krvni sud. Otišao sam u Urgentni, primljen sam posle dan-dva. Tada sm imao prvu operaciju, pa onda operaciju tetiva. Tada Marko Miljković ima koronu i on je u bolnici. Zbog svoje situacije sam više počeo da se dopisujem sa Veljkom Belivukom'', rekao je Hrvatin.

''Jednom ili dva puta išao je da se vidim s Milošem da uzme drogu u restoranu na stadionu Partizana''.

''Miloš mi je donosio ručkove u bolnicu. Kada sam izašao iz bolnice Miloš me je odvezao kući na Cerak. Od mog izlaska iz bolnice počinjem redovno da odlazim na Partizanov stadion. Između sebe smo taj prostor zvali restoranom ili baom. Bunkerom smo zvali prostoriju u kući koju smo zvali i klanica. Da li je neko između sebe zvao restoran bunker, ja ne znam. Miljković je izašao iz bolnice posle mene. U tom periodu me je Miloš pitao da li mi je poznat čovek koji nosi kačket, masku, čuva se, smatrali su da je naoružan, ne ostaje do kasno. Iz opisa ja shvatam da je u pitanju Goksi i kažem mu da sam ga nedavno pitao da li mu nešto znači Goksi. Rekao sam da znam Gorana, da ga imam na "Skaju", sarađujem sa njim, da je više puta uzimao robu od nas. Rekli su da su hteli da ga dignu, ali da je bilo mnogo ljudi i kamera. Rekao je da sve ostaje isto, da nastavim da se družim i sarađujem sa njim. Posle nekog vremena, bio sam u bazi, bili su braća Budimir, Veljko, Marko i Lalić. Prilaze mi Miljković i Belivuk i pitaju što ne kažem da poznajem Goksija i da ga imamo na "Skaju". Rekli su mi da im je bio drug, da su išli na utakmice, da je počeo da sarađuje sa drugim navijačkim frakcijama, da je Miljković saznao da je planirao da ubije njih, da je planirana neka bomba'', dodao je.

Pitali su ga, kako je rekao, da li hoće da "navuče" Veličkovića. Objasnio je da je pristao iz tri razloga, a jedan od njih je novac. Objasnio je da je rekao da, ako ima posao gde ima više para, a treba da se ubije neko iz škaljarskog klana, računa na njega.

''Miljković je bio hvalisavac, rekao je da su sa kavčanima, da je Zvicer top burazer. Rekao mi je da stoje iza Atine. Znao sam da smo mi u tom škaljarsko-kavačkom ratu sa kavačima'', rekao je Hrvatin.

12:40 - Hrvatin o hijerarhiji u klanu Veljka Belivuka

Hrvatin je rekao da ga je dok su sedeli u kafiću Miloš Budimir pitao šta će da radi kada je izašao iz zatvora i podsetio ga da može da računa na njega u vezi sa poslom sa marihuanom.

''Ja sa Milošem preko običnog telefona njegove žene komuniciram na uslovnom otpustu i dok sam bio u zatvorenom delu. Kada smo se našli rekao mi je da Trajko radi o glavi Belivuku. Mi smo imali konflikt u zatvoru. Kada je on izašao iz zatvora do mene su došle priče da on priča da će da me ubije i da me isecka. Kada sam izašao u poluotvoreno raspirao sam se šta radi i s kim se druži. Rekao sam Milošu da imam mogućnost da saznam sve o Trajku i tada me je Miloš pitao da li hoću da idem sa njim da se nađemo sa Miljkovićem, rekao je da ga je Miljković pitao da li mi veruje. Otišli smo u njegovu porodičnu kuću na zvezdaru i tada sa miljkovićem prvi put konkretnije pričam o ovim nekim stvarima'', rekao je Hrvatin.

SUĐENJE KLANU BELIVUKA I MILJKOVIĆA Hrvatin do sitnica objasnio zločin nad Veličkovićem -

Foto: Alo ilustracija M.J.

 

Kako je objasnio, na tom sastanku u kući je "jednom nogom zakoračio u ovu ekipu".

''Dotakli smo se teme kako funkcionišu Veljko, Marko i braća Budimir, da su na bratskom, a ne hijerarhijskom nivou. U momentu kad pričamo su oni skockali navijački deo svoje priče jer su bili ratovi između frakcija Partizanovog juga. Jedan od vođa Zabranjenih sa kojima su još imali problem je Hemija. Pitao me je da pričam sa njim i da kažem da su Principi na južnoj tribini, da hoće da se Zabranjeni vrate na južnu tribinu. Rekao sam da ću da popričam sa čovekom. Tu smo se dotakli teme braće Budimir, Marko Miljković mi je ispričao da se sa Budimirima poznaje ceo život, da se više družio s Markom, da je Miloša zatvor malo promenio, ali to je bila šala. Što se tiče partizana, rekao sam da Miloša Budimira iz zatvora poznajem kao navijača Zvezde. Njega Partizan ne interesuje, kao ni Miljkovića, rekao je da ga navijanje ne interesuje, da to više interesuje Veljka i Marka Budimira'', dodao je.

Marko Miljković je rekao da se za navijačke grupe sve dogovore, a da se za kriminalne radnje isto dogovaraju, ali da njegova reč uvek pobedi.

''Bili su iznenađeni ubistvom Kiće, što je to urađeno na tako ulični način, ja sam rekao da se on vratio na tribinu i bio je pravi navijač. Svi ti ljudi bi više išli s njim, nego sa nekim drugim. Potez ubistva Kiće je bio dobar potez onoga ko je to uradio. Miljković je to aminovao i rekao da je njegova ideja bila da se Kića ubije na taj način. Rekao je da su imali problem jer nisu videli kameru na pumpi i da je posle neko od njih sa policijskom značkom otišao na pumpu da pita za video nadzor i rekli su da kamere nisu radile'', istakao je okrivljeni svedok.

12:30 - Bojan Hrvatin o zločinima

Za sudsku govornicu pozvan je okrivljeni saradnik Bojan Hrvatin, koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom i dobio kaznu zatvora od 15 godina.

''Zaključili ste sporazum o svedočenju da nam ispričate sve što vam je poznato, a da je predmet optužnog akta. Koga i od kada poznajete ljude sa optuženičke klupe. Ne znam kako ste napravili koncept, ali ispričajte sve što vam je poznato'', rekla je sudija.

Hrvatinov branilac Goran Petronijević je rekao sudiji da Hrvatinu predoči da li ostaje pri izjavi koju je dao pred tužilaštvom, jer je njegov status drugačiji od Lalilćevog. Hrvatin je rekao da ostaje pri izjavi. 

''Prvo ću da se izjasnim na tačke optužnice u kojima sam učestvovao, onda u onome o čemu imam saznanja i na kraju o svemu onome što nije ušlo u optužnicu. Priznajem da sam član ove kriminalne ekipe i naglašavam da nisam navijač Partizana i navijačke grupe "Iz principal" ili bilo koje drudge navijačke grupe. Pristupio sam zbog kriminalnih radnji. Miloša Budimira sam upoznao u Zabeli 2015. godine. Početkom 2019. godine izašao sam u poluotvoreni deo i moj prvi vikend pogodnosti sam mogao da imam posle tri meseca. Na trećem ili četvrtom izlasku u grad Miloš Budimir mi je izdao stan na dan. Trebalo je da se nađemo kod hotela Slavija. Tada je došao i Marko Miljković kog sam tad upoznao. Drugi put ga srećem 26. februara 2020. na dečjem rošendanu kod Miloša Budimira, koji me je smestio za sto sa Miljkovićem. Na oba viđenja sa Miljkovićem nije bilo priča o ovim nekim stvarima'', započeo je Hrvatin.

Marka Budimira je, kako je rekao, znao iz priče i oni su bili uz njega i u zatvorenom i u poluotvorenom delu zatvora.

''U mesecima pre izlaska u poluotvoreno saznao sam da je Miloš počeo da ide na Partizanove utakmice. Nisam tada prvi put čuo za Belivuka i Miljkovića, znao sam za ubistvo na šinama. Znam da su braća Budimir u poslu sa marihuanom, čak mi je Miloš dok sam bio u zatvorenom spominjao da on i njegov brat računaju da im budem partner u tome za baštu u inostranstvu, ne paradajza kako kaže Miljković, nego marihuane. Napominjem da sam aparat sa "Skaj" aplikacijom koristio na izlascima u grad i kada sam izlazio za vikende i tada sam komunicirao sa Milošem, ali nije bilo pomena stvari zbog kojih stojim ovde'', dodao je.

12:15 - Belivuk ispituje Lalića

Veljko Belivuk se javio za reč:

''Prekjuče ste rekli da ćete vi da komentarišete slike, a da Lalić da priča o saznanjima. Stoji kesiča čipsa i Lalić kaže "ovo je čips". Znam da sam video slike bubnjeva i megafona na stadionu Partizana, a nigde nisam čuo da se to spominje. Lalić mi je, kada sam ga ispitivao o zastavama i bubnjevima, rekao da li su prenoćili u prostorijama restorana, rekao je može da bude, ali ne mora. Ja sam video mnogo i bubnjeva i navijačke opreme. Juče je pričao o skupu motki. Kada ide gomila malih sekirica i satara rekao je da se koristilo za obračune. Kakve obračune? - pitao je Belivuk.

Lalić: Fizički.

Belivuk: S kim?

Lalić: S neprijateljima.

Belivuk: Kojim?

Lalić: Navijačkim i kriminalnim.

Belivuk: Kojim navijačkim?

Lalić: Nisam učestvovao u navijačkim obračunima.

Belivuk: Jesi išao u kriminalni obračun sa sekirom i satarom?

Lalić: Ja nisam lično, ali ne znam šta ste vi nosili na Miljkovac.

Belivuk: Šta smo nosili?

Lalić: Ti nisi išao. Belivuk: Nemoj da kupuješ vreme. Kad god odgovori odmah, pogreši. Koga smo u okviru ove OKG jurili sekirama i satarama?

Lalić: Ti i ja nismo i ja nisam bio prisutan u tim situacijama. Objasnio sam kako se koristi, možda nije došlo do kontakta, ali se nosilo.

12:05 - Lalić o mašini za mlevenje mesa

Okrivljeni saradnik saradnik Srđan Lalić vratio se za sudsku govornicu, a branilac Veljka Belivuka, kog je sudija prozvala jetr se javljao za reč, rekao je da Belivuk nema pitanja.

Branilac Marka Miljkovića Gordana Božilović Petrović rekla je da su slivnici u kući u Ritopeku zarđali, kao i mašina za mlevenje mesa i pitala Lalića da li je sve tako izgledalo i u vreme zločina, ističući da sve izgleda kao da tu niko nije ušao 10 godina.

''Mašina je funkcionalana i upotrebljivana. Ima tragove ruđe, ali je bila peskirana nekoliko meseci pre ovih fotografija. Kada se izvrši peskiranje izgledaju kao novi. Peskiranje je poslednji put rađeno pre ubistva Ljepoje i Radojevića. Kondenzacija u prostoriji je bila velika, dešavalo se da padaju kapljice sa plafona koje su povlačile kreč, pa sve može da izgleda musavo. Izgled mašine zavisi od faze do faze'', rekao je Lalić.

Branilac je istakla da je Lalić govorio da je prostorija čišćena jakim hemijskim sredstvima i pitala kako prostorija izgleda prljavo.

''Zbog kondenzacije. A tragovi na zidovima su ostali jer se zidovi nisu detaljno tretirali. Za tragove koji su meni poznati sam objasnio iz kog dela su ostali. Prostorija je na svakih 10 centimetara uprljana krvlju. Bilo je propusta. Rekao sam kakva je bila procedura. Da nismo detaljno čistili, možete samo da pretpostavite kako bi prostorija izgledala. Posle ubistva su ispirani svi delovi koji su korišćeni, a zatim se posipala sona kiselina i napuštali smo prostoriju. Nikada kiselinom nismo tretirali zidove, čistili smo podove i mašinu. Ono što vidite na podu zaprljano je od kondenzacije'', dodao je Lalić.

SUĐENJE KLANU BELIVUKA I MILJKOVIĆA Hrvatin do sitnica objasnio zločin nad Veličkovićem -

MUP

 

Advokat je ponovo istakla da prostorija izgleda kao da dugo nije korišćena i pitala kako se radilo sa tako zarđalom mašinom. Tužilac je uložio primedbu i rekao da su u pitanju nedozvoljena pitanja, koja sadrže konstatacije branioca.

''Pitanja u unakrsnom ispitivanju mogu da budu navođenje na odgovor, a konstatacija šta je koleginica primetila i šta okrivljeni saradnik misli su nedozvoljena. Šta on misli neka zadrži za sebe. Šta je ona videla na fotografijama, mi smo videli drugačije'', rekao je tužilac, a sudija je zamolila branioca da preformuliše pitanja.

Božilović Petrović je rekla da nju "ne zanima šta je tužilac video".

''Pogrešno Vam deluje sa slike, ja sam objasnio da je bilo čisto'', rekao je Lalić advokatici.

Punomoćnik oštećene Jelene Veličković advokat Vesna Goluboviš pitala je da li je mogao da primeti da je korišćenje hemijskih sredstava ostavljalo posledice na ptredmete koji su tretirani.

Advokat Nikola Jerković rekao je da je pitanje sugestivno i da sadrži odgovore, ali je sudija rekla da je već preformulisala pitanje.

''Nisu to neke velike razlike. Ti metali brzo oksidiraju u većoj ili manjoj meri. Onda se uradi peskiranje i to bude kao novo. Keramika ne reaguje na hemikalije, pločice nisu imale nikakve promene'', odgovorio je Lalić.

Advokat je istakla da je Lalić prilikom uvida u fotografije prostorija na stadionu spomenuo da su se u jednom prostoru držale policijske značke i da je, opisujući ubistvo Gorana Veličkovića, rekao da su ga savladali uz povike "policija". Upitala je Lalića odakle im ta ideja, odakle im značke i da li su one bile prave.

- Bile su originalne, jedna je bila sa izbrušenim serijskim brojem. Ne znam kako smo ih uzeli u posed. Samo moja pretpostavka je da je ta sa izbrušenim brojem prodata od strane nekog policajca. Što se otmica tiče, to je bilo primenjeno na Kojića, pa posle opet na Veličkovića. Ali njemu nismo ni pokazivali značke, samo smo ga oteli uz povike "policija" - dodao je okrivljeni svedok.

Na pitanje šta je bilo sa torbicom Gorana Veličkovića i novcem koji je imao kod sebe, Lalić je odgovorio da nije siguran i da torbica nije bila kod njega.

11:10 - "Laliću, da li si čistio mitraljez"

Miljković: Kada ste čistili nogare od mitraljeza?

Lalić: Ne mogu da se setim. Sećam se da je bilo više elemenata.

Miljković: Da li ste tog dana videli i nogare ili niste?

Lalić: Ne mogu sa sigurnošću da kažem.

Miljković: Kada su stigle nogare?

Lalić: Odgovorio sam na pitanje.

Miljković: Da li ste čistili cev koja pripada mitraljezu.

- Da li ste je čistili taj dan?

Lalić: Nisam siguran.

Miljković: Da li si nekada čistio pištolje?

Lalić: Čistio sam pištolje.

Miljković: A u Ritopeku? jesi čistio i vakumirao?

Lalić: Pomogao sam Draganiću da očisti pištolj Lazara Vukićevića. Izvadili smo municiju, komentarisali ta tri zrna. Ne znam da li ga je odmah odložio. Video sam svojim očima ormar sa oružjem, Draganić mi ga je više puta pokazao.

11:05- Miljković ispituje Lalića

Nakon pregledanja foto dokumentacije, optuženi Marko Miljković javio se kako bi postavljao pitanja.

Miljković: Interesuje me Ritopek, dvorište, da mi objasni Lalić kaže video je bunar, kako nije video roštilj?

Lalić: Nisam rekao bunar, nego da mi je u sećanju ostao objekat nalik bunaru.

Miljković: Kako nije video roštilj ako je tu palio stvari četiri sata?

Lalić: Nisam rekao da nema ništa na zidu, rekao sam iz sećanja, nisam robot, hvala ti što mi pomažeš da mo iskaz bude autentičan.

Sudija je opomenula Lalića da odgovara na pitanja.

Miljković: Da li je neko pametan predložio da se stvari zapale na roštilju a ne na travi?

Lalić: Pa malo je pametnih bilo...

Miljković: Da li je neko pametan dao predlog da se stvari zapale u roštilju, ne na travi?

Lalić: Je l' tu bio neko pametan? Na šta misliš? Plastična kada nije mogla da stane na taj roštilj, ovo je bila velika vatra.

Miljković: Šta se desilo sa plastičnom kadom?

Lalić: Izgoreli ostatak je bio poveći. To je bila jedna masa otopljenih stvari, ne znam gde je to sklonjeno.

Miljković: Pitao sam za ogradu iznad garaže, za materijal rekao je da ne zna, videli smo da je kovano gvožđe, rekao da je svetlija videli smo tamnija.
Lalić: Ono što sam opisivao mi je ostalo u sećanju, ja nisam građevinski inženjer da pamtim metale i strukturu po tuđim kućama.

Miljković: U vezi sa šipražjem, konstatovao si da je na fotografiji to mesto gde smo bacali ostatke.

Lalić: Konstatovao sam da to nalikuje lokaciji.

Miljković: Nalikuje ili je to to?

Lalić: Ja sam rekao.

Miljković: Ono drveće što smo videli, što ste rekli da je to raščićšeni prolaz. Kada se uđe u šipražje, da li se ide levo ili desno?

Lalić: Pa ne idemo levo ili desno. Kada se prođe kroz šipražje ukazuje se taj brisani prostor. Miljković: Kad stanemo gde je bilo onaj policijski džip, da li idemo levo ili desno kroz šipražje.

Lalić: Prođemo kroz šipražje.

Miljković: A znači idemo pravo?

Lalić: To je veća površina, drugačije izgleda leti, a drugačije zimi.

Miljković: A da li si tiišao leti ili zimi?

Lalić: Išao sam i leti i zimi, zato i znam kako izgleda.

Miljković je potom zatražio da se vrati fotografija. Rekao je da ako se ide pravo, ide se u Dunav i da kaže da li se ide levo ili desno, a Lalić je odgovorio da ne može da oceni položaj reke.

Lalić: Miljkoviću, je l' ti pokušavaš da osporiš da sam ja bio tamo? ja vezanih očiju mogu da stignem tamo sa onog makadamskog puta, je l' razumeš? Objasnio sam da se ide ka reci, reka nije samo pravo.

Miljković: Ja sam jako zadovoljan ovim odgovorom.

Lalić: Hvala Bogu, pa si zadovoljan.

Miljković: Molim za skrivenu prostoriju i mašinu za mlevenje mesa u prvom planu. Videli smo više noževa na fotografiji kod navodne mašine. Rekao si da si bio prisutan kad se rasklapala. Kako se rasklapa?

Lalić: Draganić uzme veliko parče gvožđa u obliku armature, veličine 10 ili 14, stavi ga u prednji deo puža i okrene. Nekad se potpomogne čekićem, a nekad ne. Scena koje se tačno sećam kad sam ja držao crevo je da stoje nožići i puževi u kadici i on pere sunđerom, a ja držim crevo.

Miljković: Molim za sliku kontrolne table i da Lalić kaže koje dugme služi za šta.

Lalić: Nismo ni koristili dugmiće, mašina se startovala sa strane i pretpostavljam da je crveno dugme sigurnosno da raskači sklopku. Ostalo nisu ni bili dugmići nego statusne lampice. Ja je nikada nisam palio.

Miljković: Mi ovde vidimo crveno i zeleno dugme.

Lalić: Nikada to nismo stiskali i mislim da to nisu dugmići. Ja to nisam koristio, a znam da nisu ni Drugi jer sam par puta stajao sa Draganićem kad nije htela da proradi i ništa nije stiskao, samo ju je udarao. Šta je, sad si se zbunio?

Miljković: Rekli ste da se skrivena prostorija otvarala kada demontirate policu i neki čelični okvir. Koju policu i koji okvir?

Lalić: To je poslednja polica na zidu napram ulaza u garažu, donja, krajnje desno. Izbije se drvena ploča, a onda se skine drveni okvir. Da bi se otvorio bunker nije potrebno odšrafljivati.

11:00 - Lalić o 55 automobila

Za svetlo sivi "pasat" Lalić je rekao da je tim automobilom Tešić dovezao Ljepoju do kuće i da je to vozilo na kom je sirena bila neispravna, te Tešić nije mogao da im najavi dolazak. Nakon fotografija automobile usledile su fotografije sa beogradskih ulica, a Lalić je za prve istakao da je u pitanju parking na kom je bio parkiran automobil Nikole Mitića, a potom i za automobil "honda sivik" potvrdio da je u pitanju Mitićevo vozilo.

''Janković mi je da je za lov kupio neki džip, ali nisam siguran da je to taj - rekao je Lalić posmatrajući fotografije "nisana", a za svetlo sivu "ford fiestu" rekao je da je Janković " jednom prilikom došao po njega takvim automobilom".

Laliću je tokom pregledanja foto dokumentacije prikazano 55 automobila i jedan motor.

Na pitanje sudije da razjasni da li je Miloš ili Marko Budimir udarao lopatom po glavi, s obzirom na to da je u vezi sa tim ranije imao oprečne izjave, Lalić je rekao da je u pitanju bio Marko Budimir i da "Miloš Budimir nije sigurno".

Tužilac je istakao da foto dokumentacija nikada nije bila tajna, niti je novina i da je ona štampana i davana optuženima i braniocima, a da su tvrdnje da Lalić pročita šta piše ispod fotografije neosnovane, jer je on te fotografije mogao da vidi od prvog dana.

10:20 - Lalić priča o automobilima

Laliću su prikazane i fotografije belog "golfa" sa tamnim enterijerom u kom su pronađena armirana klešta, tamno plava "škoda fabia" sa bež i crnim enterijerom, kao i još jednog belog "golf" automobile, za koje Lalić nije imao komentar. Za sivu "opel astru" Lalić je istakao da je u pitanju automobil optuženog Vlada Draganića koji su koristili u Ritopeku.

Nakon "opel astre", Laliću su prikazane fotografije sivog "smarta" za koje niej imao komentar, ali je istakao da su beli "reko" koristili tokom pratnju.

''Ovo je blindirani auto kojim smo išli u Ritopek i koji je korišćen tokom otmice Ljepoje. Bilo je parkirano u kući u Ritopeku. Na slici prepoznajem svoj ključ od garaže - rekao je Lalić kada je video fotografije crnog automobile marke "BMW".

Za još jedan crni "BMW" i sivi "golf" tamnog enterijera Lalić nije imao komentar, a isti slučaj je bio i sa sivi "pasatom", čije su fotografije u dokumentaciji MUP Srbije. Komentar nije imao ni za mint zeleni "seat", crno-beli električni "BMW"

''To je ta "škoda" o kojoj smo Veljko i ja polemisali, njom smo se vozili pre otmice Ljepoje '', rekao je Lalić za crnu "škodu kodiak" i dodao da misli da su crnim "BMW" vozilom koje je potom prikazano išli ka Kosovu.

Za tamno sivi "pasat" Lalić nije imao komentar, ali je za crni "mercedes" rekao da je u pitanju blindirano vozilo Marka Budimira, dok je za beli "mercedes" istakao da je u pitanju vozilo oduzeto od Zdravka Radojevića. Crni "BMW" je, prema Lalićevim rečima, blindirano vozilo Miloša Budimira, koje je uzeo od Lainovića. Crni "audi" je, kako je istakao, blindirano vozilo Veljka Belivuka.

''Beli "mercedes" je Veljkov kupio ga je od Arezanovića'', rekao je Lalić i dodao za crni "BMW" da je tog tipa bilo Miljkovićevo blindirano vozilo, ali da zbog lošeg kvaliteta fotografija ne može da zasigurno utvrdi da je u pitanju taj automobil, te da možda ipak nije taj. Za još jedan crni "BMW" i sivi "pasat" Lalić nije imao komentar.

'''Plavi "BMW" su Veljko i Marko koristili i njime su otišli za Tursku'', dodao je Lalić.

Za crnu "škodu oktaviju" sa crnim enterijerom Lalić je istakao da je takav automobil vozilo obezbeđenje, ali da se ne seća udubljenja na gepeku, pa nije siguran da li je to to vozilo.

''Ovakvim sivim vozilom smo išli do reke, ali ja ne mogu da tvrdim da je to to vozilo. Na prvoj fotografiji izgleda sivo, na ostalim izgleda plavo'', rekao je Lalić za fotografiju automobile "hjundai".

Za sivi "pasat", Lalić je rekao da nije siguran čiji je auto u pitanju, ali "ako ima šiber, onda je oduzet od njega.

''Ja sam uzeo taj auto dan pred hapšenje od majstora, a "škoda" je ostala kod majstora. Rekao sam policiji gde je "škoda" i oni su uzeli i moj auto. Koristio sam to vozilo nepuna 24 sata. Ova "škoda oktavija" je moje vozilo. Ja sam je koristio, korišćena je tokom izvršavanja krivičnih dela i prilikom ubistva Gligorijevića'', objasnio je.

Laliću je potom prikazan snimak sa naplatne rampe, na kom se vidi "škoda" za koju je Lalić rekao da misli da su u njoj Miljković i on.

''Miljković je sa maskom na suvozačkom mestu, ovo desno mi liči na Miloša Budimira, možda sam i ja vozač, nisam siguran'', rekao je Lalić, a za beli "rendž rover" rekao je da je u pitanju automobil supruge Marka Budimira.

Za Beli "BMW" Lalić je istakao da je takav automobil vozila supruga Marka Miljkovića.

''Ovaj sivi "golf" zatamljenih stakala smo koristili za pratnje. Možda su mu skidali folije. Bio je ozvučen, svojevremeno je bio kompletno zatamnjen, i šoferšajbna'', dodao je okrivljeni svedok.

10:00 Počelo suđenje klanu Belivuk

Nikola Jerković ponovo se požalio što pitanja ne mogu da postavljaju tokom izvođenja dokaza, već tek nakon toga.

''Sugerišite okrivljenom saradniku da se izjašnjava u formi svedoka, a ne da se izašnjava o tome šta je zapazio'', rekao je branilac.

Na prvim prikazanim fotografijama se, kako je rekao okrivljeni svedok Srđan Lalić, nalazi kapija ispod južne tribine. Okrivljeni svedok je na suđenju u utorak istakao da je u delu ispod južne tribine bio svega nekoliko puta.

Bunker

''Gornji sprat je bio odvojen, na fotografijama se vide stepenice. Ja sam imao ključeve od tog gornjeg dela, takođe i Ilija kovačević i možda još neko. Taj prostor smo namenili za elektronske sportove. Sve je bilo sređeno, pripremljeno, vidite stolove i računare '', opisao je Lalić prostor koji izgleda poput kancelarijskog prostora.

Dodao je da u tom gornjem prostoru postoje četiri kancelarije i toalet, kao i da je taj deo "bio mehanički odvojen". Nakon regledanja fotografija iz Ritopeka i Humske sudija je Laliću rekla da će potom da mu bude prikazana foto dokumentacija vozila i da treba da ispriča za koja krivična dela u okviru optužnice su ta vozila korišćena.

Najpre je prikazana fotografija sivog "pasat" automobila, a potom i crne "škode superb" sa svetlim enterijerom, za koju je Lalić rekao da ju je koristilo obezbeđenje Belivuka i Miljkovića.

''Ja koliko se sećam, ovaj automobil je bio korišćen za pratnju, ako se ne varam, Vukićevića'', rekao je Lalilć za crni "audi A4".

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading