LALIĆ NA SUĐENJU O VOZNOM PARKU KRIMINALNOG KLANA ''Škoda'' korišćena tokom ubistva Pukija, prikazan jeziv snimak s naplatne rampe
Alo.rs/J. O.

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu, a okrivljeni svedok Srđan Lalić nastaviće sa odgovaranjem na pitanja u vezi sa policijskom foto dokumentacijom.

Podsetimo, tokom prethodna dva ročišta održana ove nedelje, Lalić je takođe komentarisao foto dokumentaciju, a kada završi svoje izlaganje optuženi i branioci imaće priliku da mu postavljaju pitanja u vezi sa fotografijama.

Sudija je odredila pauzu do 11.30 sati.

11:05 - Miljković ispituje Lalića

Nakon pregledanja foto dokumentacije, optuženi Marko Miljković javio se kako bi postavljao pitanja.

Miljković: Interesuje me Ritopek, dvorište, da mi objasni Lalić kaže video je bunar, kako nije video roštilj?

Lalić: Nisam rekao bunar, nego da mi je u sećanju ostao objekat nalik bunaru.

Miljković: Kako nije video roštilj ako je tu palio stvari četiri sata?

Lalić: Nisam rekao da nema ništa na zidu, rekao sam iz sećanja, nisam robot, hvala ti što mi pomažeš da mo iskaz bude autentičan.

Sudija je opomenula Lalića da odgovara na pitanja.

Miljković: Da li je neko pametan predložio da se stvari zapale na roštilju a ne na travi?

Lalić: Pa malo je pametnih bilo...

Miljković: Da li je neko pametan dao predlog da se stvari zapale u roštilju, ne na travi?

Lalić: Je l' tu bio neko pametan? Na šta misliš? Plastična kada nije mogla da stane na taj roštilj, ovo je bila velika vatra.

Miljković: Šta se desilo sa plastičnom kadom?

Lalić: Izgoreli ostatak je bio poveći. To je bila jedna masa otopljenih stvari, ne znam gde je to sklonjeno.

Miljković: Pitao sam za ogradu iznad garaže, za materijal rekao je da ne zna, videli smo da je kovano gvožđe, rekao da je svetlija videli smo tamnija.

Lalić: Ono što sam opisivao mi je ostalo u sećanju, ja nisam građevinski inženjer da pamtim metale i strukturu po tuđim kućama.

Miljković: U vezi sa šipražjem, konstatovao si da je na fotografiji to mesto gde smo bacali ostatke.

Lalić: Konstatovao sam da to nalikuje lokaciji.

Miljković: Nalikuje ili je to to?

Lalić: Ja sam rekao.

Miljković: Ono drveće što smo videli, što ste rekli da je to raščićšeni prolaz. Kada se uđe u šipražje, da li se ide levo ili desno?

Lalić: Pa ne idemo levo ili desno. Kada se prođe kroz šipražje ukazuje se taj brisani prostor. Miljković: Kad stanemo gde je bilo onaj policijski džip, da li idemo levo ili desno kroz šipražje.

Lalić: Prođemo kroz šipražje.

Miljković: A znači idemo pravo?

Lalić: To je veća površina, drugačije izgleda leti, a drugačije zimi.

Miljković: A da li si tiišao leti ili zimi?

Lalić: Išao sam i leti i zimi, zato i znam kako izgleda.

Miljković je potom zatražio da se vrati fotografija. Rekao je da ako se ide pravo, ide se u Dunav i da kaže da li se ide levo ili desno, a Lalić je odgovorio da ne može da oceni položaj reke.

Lalić: Miljkoviću, je l' ti pokušavaš da osporiš da sam ja bio tamo? ja vezanih očiju mogu da stignem tamo sa onog makadamskog puta, je l' razumeš? Objasnio sam da se ide ka reci, reka nije samo pravo.

Miljković: Ja sam jako zadovoljan ovim odgovorom.

Lalić: Hvala Bogu, pa si zadovoljan.

Miljković: Molim za skrivenu prostoriju i mašinu za mlevenje mesa u prvom planu. Videli smo više noževa na fotografiji kod navodne mašine. Rekao si da si bio prisutan kad se rasklapala. Kako se rasklapa?

Lalić: Draganić uzme veliko parče gvožđa u obliku armature, veličine 10 ili 14, stavi ga u prednji deo puža i okrene. Nekad se potpomogne čekićem, a nekad ne. Scena koje se tačno sećam kad sam ja držao crevo je da stoje nožići i puževi u kadici i on pere sunđerom, a ja držim crevo.

Miljković: Molim za sliku kontrolne table i da Lalić kaže koje dugme služi za šta.

Lalić: Nismo ni koristili dugmiće, mašina se startovala sa strane i pretpostavljam da je crveno dugme sigurnosno da raskači sklopku. Ostalo nisu ni bili dugmići nego statusne lampice. Ja je nikada nisam palio.

Miljković: Mi ovde vidimo crveno i zeleno dugme.

Lalić: Nikada to nismo stiskali i mislim da to nisu dugmići. Ja to nisam koristio, a znam da nisu ni Drugi jer sam par puta stajao sa Draganićem kad nije htela da proradi i ništa nije stiskao, samo ju je udarao. Šta je, sad si se zbunio?

Miljković: Rekli ste da se skrivena prostorija otvarala kada demontirate policu i neki čelični okvir. Koju policu i koji okvir?

Lalić: To je poslednja polica na zidu napram ulaza u garažu, donja, krajnje desno. Izbije se drvena ploča, a onda se skine drveni okvir. Da bi se otvorio bunker nije potrebno odšrafljivati.

11:00 - Lalić o 55 automobila

Za svetlo sivi "pasat" Lalić je rekao da je tim automobilom Tešić dovezao Ljepoju do kuće i da je to vozilo na kom je sirena bila neispravna, te Tešić nije mogao da im najavi dolazak. Nakon fotografija automobile usledile su fotografije sa beogradskih ulica, a Lalić je za prve istakao da je u pitanju parking na kom je bio parkiran automobil Nikole Mitića, a potom i za automobil "honda sivik" potvrdio da je u pitanju Mitićevo vozilo.

''Janković mi je rekao da je za lov kupio neki džip, ali nisam siguran da je to taj'', kazao je Lalić posmatrajući fotografije "nisana", a za svetlo sivu "ford fiestu" rekao je da je Janković "jednom prilikom došao po njega takvim automobilom".

Laliću je tokom pregledanja foto dokumentacije prikazano 55 automobila i jedan motor.

Na pitanje sudije da razjasni da li je Miloš ili Marko Budimir udarao lopatom po glavi, s obzirom na to da je u vezi sa tim ranije imao oprečne izjave, Lalić je rekao da je u pitanju bio Marko Budimir i da "Miloš Budimir nije sigurno".

Tužilac je istakao da foto dokumentacija nikada nije bila tajna, niti je novina i da je ona štampana i davana optuženima i braniocima, a da su tvrdnje da Lalić pročita šta piše ispod fotografije neosnovane, jer je on te fotografije mogao da vidi od prvog dana.

10:20 - Lalić priča o automobilima

Laliću su prikazane i fotografije belog "golfa" sa tamnim enterijerom u kom su pronađena armirana klešta, tamno plava "škoda fabia" sa bež i crnim enterijerom, kao i još jednog belog "golf" automobile, za koje Lalić nije imao komentar. Za sivu "opel astru" Lalić je istakao da je u pitanju automobil optuženog Vlada Draganića koji su koristili u Ritopeku.

Nakon "opel astre", Laliću su prikazane fotografije sivog "smarta" za koje niej imao komentar, ali je istakao da su beli "reko" koristili tokom pratnju.

''Ovo je blindirani auto kojim smo išli u Ritopek i koji je korišćen tokom otmice Ljepoje. Bilo je parkirano u kući u Ritopeku. Na slici prepoznajem svoj ključ od garaže'', rekao je Lalić kada je video fotografije crnog automobile marke "BMW".

Za još jedan crni "BMW" i sivi "golf" tamnog enterijera Lalić nije imao komentar, a isti slučaj je bio i sa sivi "pasatom", čije su fotografije u dokumentaciji MUP Srbije. Komentar nije imao ni za mint zeleni "seat", crno-beli električni "BMW"

''To je ta "škoda" o kojoj smo Veljko i ja polemisali, njom smo se vozili pre otmice Ljepoje'', rekao je Lalić za crnu "škodu kodiak" i dodao da misli da su crnim "BMW" vozilom koje je potom prikazano išli ka Kosovu.

Za tamno sivi "pasat" Lalić nije imao komentar, ali je za crni "mercedes" rekao da je u pitanju blindirano vozilo Marka Budimira, dok je za beli "mercedes" istakao da je u pitanju vozilo oduzeto od Zdravka Radojevića. Crni "BMW" je, prema Lalićevim rečima, blindirano vozilo Miloša Budimira, koje je uzeo od Lainovića. Crni "audi" je, kako je istakao, blindirano vozilo Veljka Belivuka.

''Beli "mercedes" je Veljkov kupio ga je od Arezanovića'', rekao je Lalić i dodao za crni "BMW" da je tog tipa bilo Miljkovićevo blindirano vozilo, ali da zbog lošeg kvaliteta fotografija ne može da zasigurno utvrdi da je u pitanju taj automobil, te da možda ipak nije taj. Za još jedan crni "BMW" i sivi "pasat" Lalić nije imao komentar.

''Plavi "BMW" su Veljko i Marko koristili i njime su otišli za Tursku'', dodao je Lalić.

Za crnu "škodu oktaviju" sa crnim enterijerom Lalić je istakao da je takav automobil vozilo obezbeđenje, ali da se ne seća udubljenja na gepeku, pa nije siguran da li je to to vozilo.

''Ovakvim sivim vozilom smo išli do reke, ali ja ne mogu da tvrdim da je to to vozilo. Na prvoj fotografiji izgleda sivo, na ostalim izgleda plavo'', rekao je Lalić za fotografiju automobile "hjundai".

Za sivi "pasat", Lalić je rekao da nije siguran čiji je auto u pitanju, ali "ako ima šiber, onda je oduzet od njega.

''Ja sam uzeo taj auto dan pred hapšenje od majstora, a "škoda" je ostala kod majstora. Rekao sam policiji gde je "škoda" i oni su uzeli i moj auto. Koristio sam to vozilo nepuna 24 sata. Ova "škoda oktavija" je moje vozilo. Ja sam je koristio, korišćena je tokom izvršavanja krivičnih dela i prilikom ubistva Gligorijevića'', objasnio je.

Laliću je potom prikazan snimak sa naplatne rampe, na kom se vidi "škoda" za koju je Lalić rekao da misli da su u njoj Miljković i on.

''Miljković je sa maskom na suvozačkom mestu, ovo desno mi liči na Miloša Budimira, možda sam i ja vozač, nisam siguran'', rekao je Lalić, a za beli "rendž rover" rekao je da je u pitanju automobil supruge Marka Budimira.

Za Beli "BMW" Lalić je istakao da je takav automobil vozila supruga Marka Miljkovića.

''Ovaj sivi "golf" zatamljenih stakala smo koristili za pratnje. Možda su mu skidali folije. Bio je ozvučen, svojevremeno je bio kompletno zatamnjen, i šoferšajbna'', dodao je okrivljeni svedok.

10:00 Počelo suđenje klanu Belivuk

Nikola Jerković ponovo se požalio što pitanja ne mogu da postavljaju tokom izvođenja dokaza, već tek nakon toga.

''Sugerišite okrivljenom saradniku da se izjašnjava u formi svedoka, a ne da se izašnjava o tome šta je zapazio'', rekao je branilac.

Na prvim prikazanim fotografijama se, kako je rekao okrivljeni svedok Srđan Lalić, nalazi kapija ispod južne tribine. Okrivljeni svedok je na suđenju u utorak istakao da je u delu ispod južne tribine bio svega nekoliko puta.

Bunker

''Gornji sprat je bio odvojen, na fotografijama se vide stepenice. Ja sam imao ključeve od tog gornjeg dela, takođe i Ilija kovačević i možda još neko. Taj prostor smo namenili za elektronske sportove. Sve je bilo sređeno, pripremljeno, vidite stolove i računare'', opisao je Lalić prostor koji izgleda poput kancelarijskog prostora.

Dodao je da u tom gornjem prostoru postoje četiri kancelarije i toalet, kao i da je taj deo "bio mehanički odvojen". Nakon regledanja fotografija iz Ritopeka i Humske sudija je Laliću rekla da će potom da mu bude prikazana foto dokumentacija vozila i da treba da ispriča za koja krivična dela u okviru optužnice su ta vozila korišćena.

Najpre je prikazana fotografija sivog "pasat" automobila, a potom i crne "škode superb" sa svetlim enterijerom, za koju je Lalić rekao da ju je koristilo obezbeđenje Belivuka i Miljkovića.

''Ja koliko se sećam, ovaj automobil je bio korišćen za pratnju, ako se ne varam, Vukićevića'', rekao je Lalilć za crni "audi A4".

Sedam ubistava

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading