UTOVAR-ISTOVAR MAFIJA Policija razbila bandu lopova iz Srbije! Specijalizovali se za mini-bagere, UKRALI ČAK 13!
Foto: Printscreen/austrijska policija

Sedmorica lopova iz Srbije ukrali su u Burgenlandu i Donjoj Austriji čak 13 građevinskih mašina, kao i tri prikolice i brojni pribor i alat u vrednosti od oko 500.000 evra. Specijalne policijske jedinice uspele su da uđu u trag trojici počinilaca i uhapse ih s kombijem punim plena! Četvorica pripadnika ove kriminalne grupe koji su u bekstvu su identifikovani i za njima se traga.

Tragovi nakon krađe kompaktnog utovarivača u Donerskirhenu doveli su policijske istražitelje na trag sedmorice Srba.

- Operisali su u Burgenlandu i Donjoj Austriji od jula do decembra 2022. Grupa se specijalizovala za mini-bagere do tri tone - saopštio je pukovnik Gerhard Braunšmit, šef Državne službe kriminalističke policije, a preneli austrijski mediji.

U zavisnosti od situacije, kriminalci su imali tri pravca delovanja.

- Ako je građevinska mašina koju su tipovali već bila na prikolici, ušli bi na lokaciju, zakačili teret za svoje vozilo i odvezli se! Druga opcija je bila da bagere utovare na svoju prikolicu i to su radili munjevito. Treća varijanta je, pak, složenija, jer su građevinsku mašinu morali da demontiraju da bi mogli da je odvezu kombijem! U tom slučaju krov mašine bi ili odšrafili ili odsekli - izvestio je vođa odeljenja za suzbijanje krađa Anton Farner.

Da ne bi privukli pažnju prilikom nekih eventualnih provera lopovi su ukradene mašine i predmete krili iza izolacionih materijala. Tako „upakovane“ mini-bagere su preko Mađarske odvozili u Srbiju, gde su ih prodavali.

To je bio i plan i nakon poslednje krađe kada su se trojica pripadnika bande dovezla do graničnog prelaza Nikelsdorf kombijem, u kojem se nalazio i demontiran bager. Ispostavilo se da je ukraden u Losdorfu, u Donjoj Austriji, a njegova vrednost je procenjena na oko 60.000 evra.

Srpska policija pomogla u hapšenju

Austrijska policija saopštila je da je za uspešnu operaciju zaslužna i saradnja sa kolegama u Budimpešti i Beogradu. U međuvremenu, tri ukradena bagera su pronađena zahvaljujući sistemu za praćenje. Potraga za ostalim mašinama je u toku.

- U ciljanoj policijskoj akciji specijalnih jedinica Burgenlandske državne kriminalističke policije i specijalnih snaga Jedinice za brze intervencije, kombi je zaustavljen neposredno pre nego što je napustio zemlju. Uhapšena su trojica kriminalaca od 40, 36 i 25 godina - saopštila je policija.

Istragom je utvrđeno da se banda dovodi u vezu sa čak 13 krađa građevinskih mašina i pribora ukupne vrednosti oko pola miliona evra. Osim toga, odgovaraće i za materijalnu štetu od 25.000 evra koju su prilikom krađa napravili firmama iz kojih su odneli bagere.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading