IZ VILA UKRALI DIJAMANTE VREDNE PET MILIONA EVRA Francuska i španska policija razbile srpsko-hrvatsku krimi-grupu!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Francuska policija je u saradnji s kolegama iz Španije 22. novembra 2022. uhapsila 25 članova kriminalne grupe koju čine Srbi i Hrvati zbog sumnje da su širom Evrope opljačkali na stotine luksuznih vila iz kojih su odneli dijamante, nakit i druge dragocenosti vrednosti oko pet miliona evra!

Mark de Tarle, načelnik Centralne kancelarije za borbu protiv delinkvencije, izjavio je da je grupu činilo oko 60 kriminalaca i da je reč o organizaciji koja je izuzetno dobro stukturisana za krađe, provale, preprodaju, ali i za pranje ukradenog novca.

Države u kojima su pljačkali

- Francuska

- Španija

- Švajcarska

- Portugal

- Italija

- Holandija

- Nemačka

- Belgija

- Austrija

- Grupa je bila okupljena oko jedne porodice koja je vodila ekipe provalnika koje su činila pretežno deca, njihova ili iz nekog drugog bratstva. Te ekipe su bile pod velikim pritiskom i sa strogim zahtevima vođa da postignu dobre rezultate u krađama - navodi izvor.

Grupa je, kako je saopšteno, od jula 2021. do oktobra 2022. godine delovala po Evropi i organizovala nekoliko stotina provala u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj, Portugalu, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Belgiji i Austriji.

- Kriminalci su koristili vozila u zemlji u kojoj su operisali i ona su imala registarske tablice zemalja u kojima su se nalazili. Kada su radili danju, išli su u akcije u ruralnim oblastima sa ženama u timovima, dok su noću u bogatim četvrtima išli muški timovi. Njihov cilj je bio da ukradu nakit i gotovinu. Prihod od krađe prali su u raznim evropskim zemljama sticanjem luksuzne robe i nekretnina, a dijamanti su bili preprodavani među poznanicima - objašnjava naš izvor.

Zaplena policije

- 550.000 lažnih novčanica

- Automobili

- Oružje

- Nakit

- Luksuzni predmeti

Uhapšeni su starosti od 20 do 40 godina, a neki su odranije poznati francuskoj i španskoj policiji.

- Tokom pretresa zaplenjeno je 550.000 lažnih novčanica, kao i vozila, oružje, nakit i drugi luksuzni predmeti. Hapšenja su sprovedena u Francuskoj, Španiji, Holandiji, Hrvatskoj i Italiji. U dosijeu francuske policije našlo se 17 osumnjičenih, dok je osmoro završilo u španskom. Od 25 uhapšenih, 23 osobe su optužene od francuskih ili španskih vlasti. Dvojica su u kućnom pritvoru u Italiji i Holadniji i tamo će biti dok se ne predaju francuskim vlastima - dodaje sagovornik.

Lažnim parama „kupili“
milion evra u bitkoinima

Francuska policija je pre nekoliko dana razbila još jednu kriminalnu grupu iz Srbije koja je bila uključena u milionsku prevaru u Parizu.

Reč je takođe o porodici koja je bila umešana u takozvani „rip dil“ - prevaru koja se sastoji u ulivanju poverenja žrtvi prilikom predlaganja investicionih transakcija s ciljem krađe gotovine i dragocenosti zamenjujući ih falsifikatima. Reč je o prevari koja se brzo širi u oblasti kriptovaluta. Procenjena visina krađa je više od milion evra. Sebe su nazivali Filip Pikte, Aleksandar Karlštajn i Ričard fon Štajn. Tokom sastanka žrva je ustupila kriptosredstva (bitkoin, USDC, Ethereums) u zamenu za kofer falsifikovanih novčanica.

U luksuznoj kući klana istražitelji su otkrili skrovišta, luksuzni nakit, satove, uključujući sat „patek filip“ vredan 130.000 evra. Pronađeno je 58.000 evra u gotovini, dva „poršea“, „bentli“ i 280.000 evra u kriptovaluti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading