GOTOVO SUĐENJE ZA DANAS Lalić o pripremi nereda i atentatu na Vučića: 400 navijača bilo pod kontrolom Belivuka
Alo.rs/J. O.

Okrivljenom svedoku Srđanu Laliću pitanja su postavljali Veljko Belivuk, Marko Miljković i advokati.

Sudija je, nakon kratke svađe među advokatima odlučila da prekine suđenje. Ona je istakla da je u planu je da se narednog puta prikaže foto dokumentacija koju će komentarisati u vezi sa Humskom, stadionom, Livadicama, Ritopekom.

Naredna ročišta zakazana su za 20., 21., 23. i 24. februar.

Odbijeno ukidanje pritvora, suđenje gotovo za danas

Nakon pauze, predsednika sudskog veća saopštila je da su svim optuženima odbijeni zahtevi za ukidanje pritvora i istakla da razlozi za pritvor i dalje stoje.

Advokatica Ivana Ostojić pobunila se na održavanje ročišta dva puta mesečno, upitavši "na šta to liči", ali je ostala bez odgovora od strane suda.

Advokat traži ukidanje pritvora i za Aleksu Šejića

Advokat Dragan Malović za optuženog Aleksu Šejića zatražio ukidanje pritvora ili zamenu blažom merom i dodao da se zdravstveno stanje Vladimiru Greku pogoršava zdravstveno stanje i da se to uzme u obzir prilikom odluke o ukidanju pritvora. Tužilac je istakao da su razlozi za pritvor i dalje osnovani i predložio da se odbiju svi predlozi za ukidanje pritvora.

Sud je naložio pauzu od 10 minuta radi donošenja odluke o pritvoru.

Za govornicom Milovan Tadić, traži ukidanje pritovra za Aleksu Dunjića

- Rešenje koje sam dobio ima potpuno netačne navode. Ovde piše da se mi nalazimo u fazi pripreme za javni pretres, što je potpuno netačno. Mi se već dugo nalazimo u glavnom pretresu. Ja sam naveo da navedenoj adresi u Ruzveltovoj ne živim. Nikada nisam iznajmljivao stanove. Uvek sam živeo u svom stanu, sa svojom majkom, tu mi sada živi vanračna supruga i sin. Takođe se navodi da su aktivnosti OKG sprečene isključivo akcijom policije. Ako pogledamo optužnicu, to je netačno. Ono što se meni stavlja na teret izvršeno je u avgustu mesecu, kao i od oktobra do decembra, mi smo uhapšeni u februaru. Moja porodica trpi pritiske, žena je sama sa malim detetom, ne može da radi da ostavi dete, ne može da ga upiše u vrtić - rekao je Tadić.

Branilac Alekse Dunjića advokat Živko Dedović istakao je da se njegovom branjeniku na teret stavlja opasnost od ponavljanja krivičnog dela i uznemirenje u javnosti, te da se u rešenjima o produžavanju pritvora ignoriše da je Aleksa Dunjić neosuđivano lice, te da se on kao neosuđivan izjednačava sa osuđenim licima, bez imovine, zaposlenja i prihoda.

- Navedeno je da je sklon vršenju krivičnih dela, a on je neosuđivan. Kojim je to krivičnim delima sklon. Da li mu se produženjem pritvora presuđuje, a odbijanjem žalbe se daje drugostepena presuda. Aleksa Dunjić Nije izvršio nijedno od ovih krivičnih dela. Pričati o otmici iz avgusta 2020. godine... I imamo bojazan da će neoduđivano lice d aponovi nešto što se desilo pre 940 dana. Tužilaštvo je opisao otmicu suprotno izjavi koju je dao oštećeni I. S. - rekao je Dedović.

Dedović je za Aleksu Dunjića zatražio ukidanje pritvora ili zamenu pritvora blažom merom.

Prekinuto ročište

Sudija je prekinula ovo ročište, na sledećem će, kako je najavila sudija biti prikazene fotografije iz Humske, Livadica i Ritopeka

Sada su na redu procesni predlozi, prvi je ukidanje pritvora zatražio advokat okrivljenog Aleksandra Vučeljića.

Takođe, advokatica Sanja Ćeriman zatražila je isto za svog branjenika Aleksu Stošića.

Za reč se javio branilac Aleksandra Vučelića

On je tražio ukidanje pritvora ili zamenu blažem merom. Ukidanje pritvora ili zamena blažom merom zatraženo je i za optuženog Aleksu Stošića koji je u pritvoru po tački uznemirenja javnosti i istaknuto da uznemirenja javnosti nema jer "šira javnost ne zna ko je, ni kako izgleda Aleksa Stošić".

Advokat Sanja Ćeriman je rekla da okrivljeni saradnici, koji su priznali dela, nisu u pritvoru, pa javnost nije uznemirena, te da neće biti uznemirenje javnosti ni ukoliko Aleksa Stošić bude na slobodi. Ukidanje pritvora zatraženo je i za Milovana Tadića i Vladimira Greka.

Branilac Aleksandra Vučeljića Boško Milić istakao je da nema dokaza da je Vučeljić držao i stavljao droge u promet, da kod njega nisu pronađeni narkotici i da nigde nema nijedan njegov DNK.

- Prema mišljanju odbrane, jedini razlog zašto je on i dalje u pritvoru je što je 2010. godine, nažalost, osuđen za istovetno krivično delo - rekao je Milić.

 Za reč se javio advokat Sanje Mihajlović

Za reč se potom javio punomoćnik Sanje Mihajlović, advokat Ivan Ninić. On je pitao Lalića ko bi u okviru OKG mogao da bude izvršilac krivičnog dela pokušaj atentata na Vladiku Joanikija, Lalić je odgovorio da "to nikada nisu komentarisali". Na pitanje da li su ikada kao grupa komentarisali kontekst oslobađajuće persuade za Vlastimira Miloševića, okrivljeni svedok je odgovorio da im je to "bilo predstavljeno kao neviđena sposobnost Marka Miljkovića za pripremu odbrane".

- Bili ste tu kada se Veljko Belivuk stavio na raspolaganje sudskom veću da govori o svojim saznanjima o ubistvu Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana u zamenu za to da svi ostali budu pušteni na slobodu. Kakva su vaša saznanja o tome? - pitao je Ninić.

- Ja sam i Dejanu Lazareviću rekao nemoj da pucaju iz prazne puške, znao sam da nemaju ništa konkretno, ta ubistva nismo pominjali to su bile njihove lažne konstrukcije koje imaju cilj da nanesu štetu vladajućoj strukturi. Bile su priče da će uspeti tužioce da pritisnu, Miljković im je dopisima latentno pretio, da bi se ohrabrili članovi grupe i da bi imali u šta da veruju - rekao je Lalić.

Sudija je, nakon kratke svađe među advokatima odlučila da prekine suđenje. Ona je istakla da je u planu je da se narednog put aprikažže foto dokumentacija koju će komentarisati u vezi sa Humskom, stadionom, Livadicama, Ritopekom.

Miljković se javio za reč

Miljković: Imam oko 15 pitanja. Koje boje je sveska koju si predao tužilaštvu?

Lalić: Nema boju, ima neku aplikaciju, napred sat, pozadi ne znam. Pisao sam pisanom ćirilicom, plavom hemijskom

Miljković: Koju napred, koju nazad?

Lalić: Napred sat nazad ne znam.

Miljković: Da li je na kvadratiće?

Lalić: Jeste.

Miljković: Da li si pisao ćirilicom ili latinicom?

Lalić: Ćirilicom pisano.

Miljković: Hemijskom ili olovkom?

Lalić: Plavom hemijskom.

Miljković: Da li si video pakete eksploziva?

Lalić: Nisam siguran koji su to paketi.

Miljković: Kakav je sastav tih paketa?

Lalić: To zavisi od namene, da li je pripremljen ili ne.

Miljković: Hoćemo da stavimo bombu pod auto. Šta sadrži takav paket koji navodno imamo?

Lalić: Mogu samo da kažem iz tvoje priče, nije me interesovalo. Eksploziv, detonator, upaljač. Detonatori su različiti.

Miljković: Spominjao si da si špijunskim satom snimao neke škaljae kako opremaju našeg momka. Šta su pravili, autobombu?

Lalić: Višenamensku bombu. Imala je sadržaj eksploziva, upaljač je bio veličine pola hemijske sa metalnim vrhom, imao je žice. Za aktivaciju su koristili male motorole. Sa snimka se sećam da su doneli su dva plastična kofera.

Miljković: Gde su završile bombe?

Lalić: Koliko znam, u Ritopeku, gde su posle, ne znam.

Miljković: Sa sve koferčićima i motorolama?

Lalić: Znam da su paketi zaveršili u Ritopeku, ali ne znam da li su to ti sa snimka, ili su mu dali neki drugi iz gepeka. U Ritopeku su završile dve eksplozivne naprave, nisam siguran da su te sa snimka. Prošao je obuku i uzeo je pakete.

Miljković: Kako se nisi setio za dva navodna ubistva, za Kojića, kako si se odjednom setio taksiste, a kad sam ja pitao nisi znao? Pitao sam koji bi moj motiv bio.

Lalić: Ja sam i u slobodnom izlaganju rekao da si nam ga predstavio kao opasnog čoveka.

Miljković: Zašto nisi odgovorio meni, a jankoviću jesi? Ja sad mogu da ispričam ovde da si ti rokao 500 ljudi i zakopao ih i to niko ne može da proveri.

Lalić: Stvari o kojima ja pričam mogu da se provere. Tvojoj bujnoj mašti svedočimo mesecima, godinama

Miljković: Gde je zakopan, da proverimo?

Lalić: Nisi mi rekao gde je zakopan.

Miljković: Da li su tužioci imali "Skaj" od nekog drugog operatera, rekao si da nisu od tebe?

Lalić: Ja znam da tvoja ljubavnica ima "Skaj", kojoj si kupio "smarta". Nakon što su se tužioci pobunili, Miljković je rekao da će "on da pita šta hoće, a ne ono što odgovara Saši Ivaniću i Zoranu Babiću".

Miljković: Pitao sam jer ih Lalić brani kao da im je advokat.

Lalić: Ja znam kojim ljudima sam predao "Skaj", na primer, tvojoj ljubavnici Ani. Ona je Bila Cinderella na "Skaju". Složili smo se da je lepša od tvoje supruge.

Sudija: Optuženi Belivuk je potpuno smireno postavljao pitanja, Vi ste sada podigli tenziju.

Miljković: Zašto bih ja tebi pravio alibi za Markovića, a ne sebi?

Lalić: Zato što mislim da si hteo da me impresioniraš.

Miljković: S kim je Zema trebalo da se okumi?

Lalić: Ja mislim Radulovićem.

Miljković: Gde je pop?

Lalić: U crkvi.

Miljković: Koje materijalne dokaze imaš za ubistvo Mihailovića?

Sudija: Nije na njemu da daje dokaze, on je ispričao šta je znao. Odbija se pitanje.

Miljković: Sudija, ja onda nemam više pitanja jer sam to isto hteo da pitam za svakog.

Belivuk završio sa pitanjima, nastavlja Marko Miljković

Belivuk: Ostalo je vrlo malo, sudija. Prešao bih na tvog kuma Paju. Rekao si da ste bili bliski, pa da ste poprilično bliski, p ada ste prilično bliski prijtelji, pa kumovi. Je l' kriješ nešto?

Lalić: Ne, sve sam rekao.

Belivuk: Ti savetuješ nad, navodne vođe OKG, da ptreba da se primirimo, a ti naručuješ ubistvo kuma. Što nama savetuješ jedno, a ti radiš drugo?

Lalić: Lažeš, nisam naručio.

Belivuk: Šta radim?

Lalić: Lažeš?

Belivuk: Znači kontra od ubistva je laž. Koliko ima istina, Laliću?

Lalić: Jedna.

Belivuk: Da li postoji više načina da se odvije jedan događaj?

Lalić: Ne razumem.

Belivuk: Sudija ti je ukazala na razmimoilaženje od Hrvatinove izjave. Ti si rekao da je sve što si ti rekao istina.

Lalić: Dobro. Hoćeš da obrazložim?

Belivuk: Ne. Ako Lalić govori istinu, a ja lažem, ako Lalić stalno govori istinu, šta radi Hrvatin kada drugačije govori o istom događaju?

Lalić: Postoji nešto što se zove racionalizacija istine kao odbrambeni mehanizam. Pročitaj nešto o tome.

Belivuk: Rekao si da je Bojan Hrvatin izgovorio da je Spasojević pokupio Lalića, njega i Miloša Budimira, pa da su otišli u ritopek. Rekao je to više puta.

Lalić: Koliko se ja sećam, rekao je jednom i baš tako, krenuli smo sa stadiona. Možda je pogrešno iskoristio formulaciju.

Belivuk: Možda ste svi napravili lapsus linguae. Zašto mi da verujemo tebi, a ne Hrvatinu?

Sudija: To sud treba da ceni. Belivuk: Gde se ti i tužilaštvo razilatize?

Lalić: Nismo se ni sastajali da bismo se raziušli.

Belivuk: Tužilaštvo spominje neke pegle, da si punio ljudima vodom telo do smrti.

Tužilac: To je nedozvoljeno pitanje. On se izjašnjava o svojim saznajima.

Belivuk: Da li je Vuk Vučinić bio deo OKG i primao naređenja od Marka i mene?

Lalić: Koliko znam, ne.

Belivuk: Aleksandar Šćepanović?

Lalić: Nemam saznanja.

Belivuk: Željko Kodžić?

Lalić: Nemam saznanja. Samo Vuka Vučinića znam lično.

Belivuk: Pošto ne mogu da postavljam pitanja o razilaženju tvrdnji Hrvatina i Lalića, ja nemam više pitanja.

Sudija odredila pauzu od 30 minuta

Lalić tvrdi da je bio plan da se migrantu da 5.000 evra da baci bombu

Belivuk: E, sad malo državni udar. Rat mafiji, bežio u Tursku, kojim pasošima?

Lalić: Našim.

Belivuk: U hotele se prijavljujemo istim pasošima?

Lalić: U prvom hotelu smo bili u Meriotu, ne mogu dase setim da li smo morali da damo pasoše, u drugom smo morali, znam da smo negodovali što je napravio takav propust. Živković je zadužio za smeštaj devojku Asju.

Belivuk: Koliko sam puta bio u Turskoj?

Lalić: Ja znam tada. Možda si bio još nekad.

Belivuk: Naveo si da je Miljković navodno rekao da će, ako ja budem uhapšen, migrant da se raznese za 5.000 evra.

Lalić: Bilo ko od vas da bude uhapšen.

Belivuk: Ko će da da pare ako smo mi uhapšeni?

Lalić: Treće lice.

Belivuk: Koje treće lice?

Lalić: Bilo je dosta kandidata.

Belivuk: Čime bismo to izveli?

Lalić: Ono što sam sigurno znao je da ste imali neke paketa sa eksplozivom, ptičali ste mi o tome i razmišljali smo za neka ubistva da li da ih radimo paketima. Neko ti je nudio i eksploziv u to vreme, ali ti si govorio da služba hoće da te navuče da kupiš. Sećaš se ti toga, vrlo dobro.

Belivuk: Kao lokacije sigurno navodiš Delta siti i Beograd?

Lalić: To je Miljković stalno govorio.

Belivuk: Jankoviću si rekao da su autobombe bile spremne po svim tržnim centrima u Srbiji.

Lalić: Janković je rekao autobombe. Ja sam se samo nadovezao na termin bombe. Da li bi to bio auto u garaži, ne znam. Migrant bi trebalo da pukne sa torbom, znači pešaka. Sad da li bi njemu dali auto...

Belivuk: U više navrata si naveo da samo prva petorka znala za navodni državni udar, a Jankoviću si rekao da je sve dobro znao.

Lalić: To je bila moja pretpostavka jer je uvek bio zadužen za specijalne operacije. Otišli ste u Loznicu, pitao sam što si ga vukao sa sobom, treba neko da ga slika. Rekao si da nema veze, da ste išli nešto da gledate. Rekao sam da sumnjam da smo na merama i da nije trebalo da ga vodiš. Posle sam u medijima video šta ste radili tamo. Pucali ste iz snajperske puške. Očigledno ste probali da sakrijete od mene.

Belivuk: Da li to znači da sam se ja spremao da izvršim atentat na Vučića?

Lalić: Ne bih davao takve Špekulacije. U tom peridou je Janković dobio mere pratnje policije. Hteo je da napusti zemlju, žalio se tebi pa meni. Rekao je da hoće da se skloni iz stana. Umesto motora je dobio "BMW karavan", ali je i na njemu video žice. Ti si tad smatrao da je on matora paranoja. Ja sam mu ponudio da prespava kod mene, pa da ujutru ide u inostranstvo. Pokupio sam ga oko dva ujutru, došao je pešaka s koferom. Sutradan si ti svratio i razuverio ga da nema potrebe da brine i on se čovek vratio kući.

Belivuk: Ja sam tebe sad slušao tri-četiri minuta i nisi mi dao nijedan odgovor.

Lalić: Dao sam ti iscrpan odgovor, samo to tebe boli... Dao sam ti detaljnu analizu kako sam zaključio da je Janković sve dobro znao. Radnje koje ste sprovodili ste sakrili od mene. Bilo mi je čudno da je Janković prihvatio da sedne stobom u auto, a do pre dve godine nisi mogao da se vidiš ni kilometar i po u šumi.

Belivuk: šta sam ja to radio sa Jankovićem u Loznici?

Lalić: Ja sam gledao snimke, mnogo ljudi je imalo prilike da vidi.

Belivuk: Da li je to bio snajper za najteže zadatke?

Lalić: Ne znam, nisam dobro video.

Belivuk: Da li je moguće da je vazdušna puška?

Lalić: Pa može da bude i dečja praćka. Kakvo je to pitanje? Ja bih rekao da je to ozbiljno oružje. Nisam imao prilike da analiziram snimak, nisam mogao da vidim na internetu, mogao sam da vidim uživo na televiziji tokom boravka u pritvoru.

Belivuk: Koji je mesek kada preuzimamo eksplozivne pakete?

Lalić: Toplo vreme, neko leto, početak jeseni.

O ubistvima u Crnoj Gori

Belivuk: U više navrata si naveo da je Veljko Banović Voka član škaljarskog klana. Imaš li saznanja da li je uhapšen?

Lalić: Nemam.

Belivuk: Koliko je članova navodnog škaljarskog klana uhapšeno kad smo mi uhapšeni?

Lalić: Ne znam. U zatvoru sam dve godine, ne znam te stvari.

Belivuk: Nisi, ti si kod kuće.

Lalić: Nisam kod kuće.

Belivuk: Mhm. Sudija, ovo je bitno zato što se ja pitam da li postoji škaljarski klan ili sarađuje sa državom, pa ih ne hapse. Imam par pitanja za Lainovića, Joku i Rileta Kapetana. Na slici ubijenog Lainovića kažeš da mu vidiš lice. Koju stranu?

Lalić: Anfas.

Belivuk: Da li ima brkove ili bradu?

Lalić: On je inače imao paperjastu i retku dlaku na licu, ali bio je krvav, imao je mnogo zgrušane krvi ispod nosa.

Belivuk: Koje mu je boje lice? Da li je dovoljno bledo?

Lalić: Nisam obratio pažnju jer mu je glava bila izdeformisana. Mislim da mu je metak prošao sa strane, jer nije imao ranu na licu.

Belivuk: Je l' on tučen ili upucan?

Lalić: Tučen je, pa upucan.

Belivuk: Koliko je veličina njegova glave na telefonu? Da li je preko celog ekrana ili je slika celog tela?

Lalić: Nije slika celog tela, noge su savijene. To je slika od temena do kolena.

Belivuk: Da li vidiš Jokino lice na slici?

Lalić: Da.

Belivuk: Je l' ima krvi?

Lalić: Vrat mu je bio krvav, stolica, imao je krvi po rukama. Sećam se debelog sloja sive armirane trake oko vrata i krvi na gornjem delu i sa strane. Ne znam da li je imao krvi na čeliu ili obrazu, ali kosa mu je bila cela krvava, nije se ni videlo kakva mu je frizura. Bilo je mnogo krvi.

Belivuk: Ako je slika od napred, kako vidimo stolicu?

Lalić: Možemo delove, stolica je bila bela.

Belivuk: Da li se vidi cela osoba?

Lalić: Možda se samo ne vide patike. Čekam se i kanapa oko ruku koji nisu bili ni zavezani, nego samo obmotani.

Belivuk: Rekao si da si ga prvo video mrtvog, pa da si ga posle prepoznao u novinama. Ti osobu koju vidiš prvi put krvavog prepoznaješ posle živu u novinama samo na osnovu slike?

Lalić: Nije samo slika, ja sam znao taj čovek i u momentu kada je bio ubijen. Video sam sliku u drugom peridu u novinama, ali to je taj čovek. Mislim da je on tučen čekićem po potiljku, lice je bilo poprilično čisto. Više je krvi oko usta i po pobrazu imao Lainović: Da li su Joku umivali ili ne, ne znam.

Belivuk: Čudi me. Za tog nekog Rista Kapetana si rekao da nisi znao ni kako izgleda, ali da si znao da je mrtav i da smo sve u lajvu pratili iz kuće. Pre neki dan se pojavila informacija da je zu Turskoj nestao neki Risto. Da li je to taj čovek?

Lalić: Čitao sam u novinama, mogao bi da bude taj čovek.

Belivuk: Kada je to bilo u lajvu?

Lalić: Može da bude novembar ili decembar.

Belivuk: Tursko tužilaštvo kaže da je taj neki Risto otet u septembru 2020.

Lalić: Evo pomoći ću turskom tužilaštvu, to se desilo zasigurno kad smo se mi vratili u Beograd.

 

Lalić tvrdi da su on i Belivuk obmotali žicu oko Ljepojinog vrata

Belivuk: Kako Tešić ulazi u Ritopek sa Ljepojom?

Lalić: Ulazi unapred.

Belivuk: Da li je Ljepoja bio sumnjičav?

Lalić: Ne. Ja to uopšte nisam primetio.

Belivuk: Da li je bio naoružan?

Lalić: Ja da znam, ne.

Belivuk: Spominjao si džudo čišćenje. Da li padate momentalno?

Lalić: Svom silom sam ih bacio na desnu stranu. Prvo je trebalo da ga uhvatim za vrat i uradim neku polugu, ali nisam očekivao da je te konstitucije, video sam da je sportski tip. Sačekao sam da mu Tešić priđe iza leđa i uhvati ga rukama oko struka preko ruku. Ja sam ga uhvatio za revere i sapleo sam ga desnom nogom. Poskočili smo par puta, a onda su pali sa desne strane.

Belivuk: Spominješ da je Janković navodno tom prilikom kod sebe imao Hekler i Koh. Što onda ja pucam u džak s peskom?

Lalić: Iz čistog hira. Hteo si da probaš. Janković je komentarisao da mora da se zamajava tim čaurama.

Belivuk: Da li si gledao snimak kako ja prebijam obezbeđenje Miloša Vazure? Kako ga udaram?

Lalić: Laktom u vilicu, to ti je tad bilo omiljeno. A posle ti je bilo petom dok je neko na zemlji.

Belivuk: Kojom nogom ga gazim, udaram ili šutiram?

Lalić: Mislim da je desnom.

Belivuk: Ko to od nas mota Ljepoji žicu oko vrata?

Lalić: Ti i ja smo obmotali, pa ste ti i Hrvatin preuzeli.

Belivuk: Da li je Ljepoja uvođen u samu kuću u Ritopeku?

Lalić: Ne.

Belivuk ispituje Lalića o otmici Mitića

Belivuk: Koliko je još kola bilo na parkingu?

Lalić: Nekoliko. Tu uglavnom stoje neka dostavna vozila, tu ima restorana.

Belivuk: Da li je bilo još ikakvo crno vozilo na parkingu?

Lalić: Nisam obraćao pažnju.

Belivuk: Da li tu roditelji dolaze da pokupe decu iz škole ili ih dovezu?

Lalić: U četiri popodne, mislim da ne. Ta škola se prostire još na dve ulice, nisam video da roditelji sa te strane ostavljaju decu.

Belivuk: 16.00 časova je vreme kada navodno kreće naš konvoj. Redosled vozila od blagajne?

Lalić: Prve su bile blinde, škoda je bila poslednja.

Belivuk: Rekao si kako si video "hondu" sa 100 metara na sekund kako "uleće" između nas i nekih automobile?

Lalić: Nije odmah posle vas. Propustio je dva-tri vozila i onda je hitro krenuo. Zato sam bio gotovo siguran da vas to vozilo opservira.

Belivuk: Kada "honda" uleće, da li između vas ima još neki auto na pola ili trećini puta?

Lalić: "Honda" je krenula oštro sa visokog trotoara i ušla je u kolonu, ja ih posle ne vidim. Mi tada krećemo svojim vozilom i vidim da zamiče desno ka vama, ka Ljutice Bogdana, nije dole ka kružnom toku.

Belivuk: Kada bih ti rekao da "tojota prius" sa sto metara vizuelno odgovara "hondi sivik"?

Lalić: Fascinirao bi me, verovatno.

Belivuk: Da li si ijednog trenutka video tablicu "honde"?

Lalić: Nije bilo potrebe, tačno sam znao koji je taj.

Belivuk: Kažeš da otmicu posmatraš sa 200 metara i da je ceo trenutak stresan. To si rekao ili ne?

Lalić: Može biti, svakako je stresna situacija.

Belivuk: Koliko traje čin otmice od trenutka kad Miljković i mi prilazimo?

Lalić: Ja otmicu nisam video od početka, kasnio sam za vama, vidim samo kako ga uvodite.

Belivuk: Ti si tu i gledaš sa 200 metara događaj. Pusti sad "Skaj", ko koga gura u vozilo, udara?

Lalić: Ne znam ko udara. U vozilo ste ušli ti, Marko, Grek i Seki. Ti si ušao u "audi", koliko se sećam, Marko u "BMW" i nisam video gde ste ubacili Mitića.

Belivuk: Da li si ti video Mitića sa tih 200 metara?

Lalić: Nisam. Nisam video njega ni ubacivanje u vozilo, video sam vas da ulazite.

O ubistvu Mitića

Sudija: Opisivali ste da ste ga polivali crevom i pokušali da ga povratite. Kako, hoćete da ga povratite i onda mu onemogućite disanje?

Lalić: Mislili smo, ako ga polijemo vodom, da će razgovetnije pričati, ali ništa se nije desilo. Primenili smo silu, udarali smo ga da izvučemo informacije, ali nije reagovao na udarce, nije ispuštao glasove, pa smo prineli crevo desetak centimetara od lica, tu se opirao, trzao se, pa smo vieli da je svestan.

Belivuk: Prešao bih na Mitića. Gde si podelio motorole?

Lalić: Budimiru sam jednu dao na ulici, došao sam do stadiona i ostavio sam vama.

Belivuk: Da li je to pre ili posle nekog ručka u Miloševom konaku?

Lalić: Koliko znam, posle.

Belivuk: Da li možeš da opredeliš procentualno kod mene ili kod Marka kod koga je bila četvrta motorola?

Lalić: Kod jednog od vas je bila sigurna.

Belivuk: Koliko dobro poznaješ marke automobile?

Lalić: Ti znaš da su meni automobili totalno irelevantna tema.

Belivuk: Da li smo Miljković i ja vozili "škodu karok" ili "škodu kodiak"?

Lalić: "Karok", ja mislim da je bila zelena, vozio sam se u njoj. Ali ta dva termina su meni mnogo slična.

Belivuk: kodijak nismo imali definitivno?

Lalić: Nisam to rekao, ne znam.

Belivuk: Da li je u pratnji Mitića bio "golf" pet ili šest?

Lalić: Mislim da je pet. Znam da se razlikuju po tipu farova.

Belivuk: Spominjao si da smo neko vozilo ozvučili i dali Gligorijeviću. Je l' to to vozilo?

Lalić: Mislim da jeste, jedan jedini golf je tu provejavao sve vreme, imao je jako zatamnjena stakla.

Belivuk: Da se vratim na Mitića. Da li Vojinović u bilo kom momentu zaustavlja vozilo iza "honde" da bolje vidiš lice ili tablivu?

Lalić: Ne. U to vreme je saobraćaj prilično intenzivan, nismo mogli da vozimo brzo.

Belivuk: Koliko dugo traje tvoj kontakt očima sa "Hondom"?

Lalić: Nekoliko sekundi. A imao sam toliko vremena jer je ispred njega bilo dva ležeća policajca, pa je morao da uspori.

Belivuk: Da li prepoznaješ Mitića u autu?

Lalić: Ja Mitića jako dobro prepoznajem u Ritopeku posle, pričali smo i o autu. U tom trenutku u autu nisam video lice.

O ubistvu Lazara Vukićevića

Belivuk: Rekao si da nisi bio lično u Crnoj Gori kad mi otimamo ljude, a rekao si ušli su u kuću, Zema ih je srdačno dočekao. Kako si ti to znao kad nisi bio tu?

Lalić: Iz vaše priče. Vi ste bili ushićeni akcijama tog dana, pričali ste o tome na "Skaju", slavili ste. Napisao si: "Čestitam braćo, četvorka, zamalo i petica". To bi bio, nažalost, neki rekord. Prenosio si emociju ushićenja. Tako ste mi autentično preneli ta dešavanja da mi je ostalo upečatljivo.

Belivuk: Koje su to reči kojima sam opisivao srdačan doček?

Lalić: Pa koristio si takve reči, srdačno. Trebalo je i da se okume taj dan, bilo je prirodno da to bude jedan srdačan doček.

Belivuk: Rekao si da nas je dočekalo spremno posluženje.

Lalić: Rekao si da je izašao po posluženje i da je to bio znak za vas.

Belivuk: Ko je navodno usmrtio Spahića?

Lalić: Ti.

Belivuk: Što nisi rekao dosad?

Lalić: Ja mislim da si ti, ali kako ne znam. Pričao si mi nešto da si ga davio, ali si posle spominjao neki pištolj. Bilo bi neodgovorno da to iznesem, a ne znam kako se tačno odigralo.

Belivuk: Ako mi ubijamo Hadžića hekler kohom, koristimo neke naočare, što se sad setiš da mi nakačiš još jedno ubistvo? To je detalj koji nije bio ni u novinama, ni u optužnici.

Lalić: Ali je l' ima istine? Jesi ga prvo malo davio? Nisam iz novina mogo da pročitam za Rankovića za način izvršenja, da je ašovom.

Belivuk: Kako znaš da je ašovom?

Lalić: Tako mi je rečeno.

Belivuk: Miljković manipulator ti rekao? Prelazimo na slučaj Vukićević. rekao si da ga dovozi Đurić. Kako ulaze u dvorište?

Lalić: Unapred.

Belivuk: Prilikom navodnog sukoba u garaži kažeš da si apelovao na druge da neutrališu pretnju. Šta to znači?

Lalić: Onesposobiti na bilo koji način.

Belivuk: U vojnoj terminologiji to znači ubiti nekoga.

Lalić: Pa mi nismo vojnici. Ja nisam rekao neutralisati osobu, nego neutralisati pretnju.

Belivuk: Ti se rveš s nekim ko ima pištolj u ruci i puca i stižeš u tom haosu da vičeš neutrališšite pretnju.

Lalić: Ne, ja sam ga savladao, ležali smo dole, on na stomaku sa pištoljem ispod sebe i ja koji mu držim tu ruku i poretpostavljam da može da izvuče tu ruku i da puca i apelujem na ostale.

Belivuk: Da se taj događaj desio kao što nije, ja bih ti verovalo. Gde se seti reči neutralisati u toj panici?

Lalić: Nisam to iskoristio tamo, nego na sudu.

Belivuk: Kako ste vezali Vukićevića?

Lalić: Miloš Budimir ga je vezao. Bio je vezan lisicama, provukao je lanac i za nosač od radijatora prišrafio te dve alke. Bio je duži lanac.

Belivuk: Ostavljate vezano lice u prostoriji u kojoj se nalazi više oružja nego u kasarni u Beogradu?

Lalić: Zato što smo mislili da je već tad mrtav.

Belivuk: Šta ako je bio u komi i vi ga ostavili s oružjem i on uspe da se oslobodi?

Lalić: Pretučen da ne može gore, vezan lancem i lisicama? Vire mu kosti, da se probudi iz kome i da uzme oružje. Je l' to verovatnije?

Belivuk: Neću ovo da pustim za osobu kojoj nije pipnut puls, ne zna se da li je mrtva, ostavljamo je navodno samu u prostoriji punu oružja kojim možemo da dignemo celu Srbiju u vazduh. Šta da se probudio, skočio i uzeo pušku?

Lalić: Čovek nije krvario već pola sata. Nismo ni morali da pipamo puls.

Lalić za govornicom, Belivuk ga ispituje

Sudija Vinka Beraha Nikićević konstatovala je da današnje ročište može da se održi i pozvala okivljenog svedoka Srđana Lalića da pristupi za govornicu, njemu će pitanja i danas postavljati Veljko Belivuk.

Belivuk: Kako se otvara štek na nekom pasatu Radojevića?

Lalić: Desno se pomeri ventilacija, pritisne radio i onda izleti štek

Belivuk: Goran Veličković, pominjao si kod Kojića značke i odela. Jesmo i kod Veličkovića pravili detaljan plan?

Lalić: Jesmo

Belivuk: Da li se do kukurišta skretalo samo jednom ili više puta?

Lalić: Mislim dva puta, nisam za konkretno to ubistvo rekao kojim putem smo išli, nego kako smo inače išli do Ritopeka

Belivuk: Rekao si da ne znaš kako Janković i Đurić dolaze, da li su mogli autobusom?

Lalić: To je hipotetičko pitanje

Belivuk: Jesu došli u kukuruze pre ili posle nas?

Lalić: Ne znam

Sudija: Pitala bih za smart, jer se pominjalo juče, Laliću rekli ste da ste lično imali crni smart, pa ste posle na pitanje Budimira rekli da niste imali smart nego vaša devojka. Ko je imao smart?

Lalić: Samo devojka, ja ga nisam ni koristio

Sudija: Vezano za Veličkovića, govorili ste o smartu, da li je to isto vozilo koje se koristilo i za Gligorijevića?

Lalić: Koliko ja znam ne. To vozilo je bilo presvučeno sivim folijama posle ubiistva Veličkovića

Belivuk: Rekao si da Miljković BMW-om blokira put, kod kukuruza, gde posle odlazi?

Lalić: Negde pravo

Belivuk: Negde prako, okej. A ko blokira drugu stranu puta?

Lalić: Niko

Belivuk: Kako niko? Pa šta da je neko naišao?

Lalić: Pa možda bi ga ubio, ali otmica Veličkovića je trajala pola minuta

Belivuk: Šta ako naleti neko od meštana? Ko vadi značke?

Lalić: Nismo ih tada noosili

Belivuk: A ako dođe policija?

Lalić: To se nije ni razmatralo, šanse su bile ravne statističkoj grešci

Belivuk: Kod koga je bio cijanid?

Lalić: Nismo ga imali, nije bio planiran za ovo ubistvo

Belivuk: Ko je išao ispred nas kao čistač, a ko iza?

Lalić: Ne mogu da se setim

Belivuk: Ko je trebalo da udari kolima u policiju i izazove udes ako nas primete?

Lalić: Ne znam da je tako nešto planiramo

Belivuk: Pa kakav je onda to crni detaljan plan koji pominješ?

Lalić: Plan je bila otmica, kratko je trajalo nije nam bilo potrebno to sve

Belivuk: Kako ulazimo u dvorište u Ritopeku i izvukli ga?

Lalić: Upali smo napred, a izneli ga kroz bočna vrata

Belivuk: Rekao si da smo skidali kosu sa tela? Da mašina ne bi kočila

Lalić: Da

Belivuk: A kosti smo ostavljali, ona melje kosti? Kako su kosti mekše od kose?

Lalić: Da li me stvarno to pitaš? Da melje, elastičnije su

Belivuk: Kad je ubijen Šarac?

Lalić: 17. oktobar, mi smo bili u inostranstvu

Belivuk: Kojim kalibrom?

Lalić: Nisam se interesovao

Belivuk: Rekao si da imaš osnovno poznavanje o oružju?

Lalić: Samo običnih, klasičnih

Belivuk: Rekao si da su sva ubistva izvršavana sa isključivo 9mm?

Lalić: Mi smo posle greške na šinama prešli na taj kalibar

Belivuk: Mi?

Lalić: Pa mi svi, ti

Belivuk: Preći su na Crnu Goru, rekao si da smo bili srdačni, kako znaš ako nisi bio tamo?

Lalić: Pa vi ste mi pričali, rekli ste bravo braćo četvorka danas, zamalo petica, čestitali ste jedni drugima

Prozivka optuženih

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih i njihovih advokata kako bi se proverilo da li su ispunjeni uslovi da se današnje suđenje održi.

Za reč se javio Nikola Jerković koji je rekao da bi on tražio da se traži izuzeće sudskog veća jer su mediji dobili informacije o Lalićevim izjavama pre nego što ih je izgovorio na sudu.

Svedočenje danas nastavlja svedok saradnik Srđan Lalić, kom bi pitanja trebalo da nastavi da postavlja Veljko Belivuk. Inače, tokom jučerašnjeg ispitivanja, atmosfera je bila prilično napeta kada su se oči u oči susreli upravo Lalić i Belivuk.

Podsetimo, na prethodnom ročištu koje je održano juče, Laliću je najpre postavljao pitanja optuženi Vlade Draganić, vlasnik kuće strave u Ritopeku, a potom i optuženi Nemanja Đurić. Nakon njega sa ispitivanjem je počeo Belivuk.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading