GLAVNI TUŽILAC JE SVE ODOBRIO Čađenović na saslušanju pomenuo najbližeg kolegu dok je govorio o zločinima "kavčana"
Foto: Printscreen

Čađenović je, kako je navedeno u naredbi za istragu SDT-a, istakao da funkciju državnog tužioca obavlja 20 godina u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, te da je odluke donosio u skladu sa dokazima, a ne po bilo čijim nalozima. 

- Duška Roganovića ne poznajem. Njega sam, koliko se mogu setiti, procesuirao za stvaranje kriminalne organizacije u vezi sa otmicom i ubistvom Mileta Radulovića – kazao je Čađenović. 

On je odbacio navode SDT-a da je ignorisao delove iskaza svedoka- saradnika Milana Kankaraša kojim je optužio Duška Roganovića za planiranje, ali i izvršenje ubistava, pojašnjavajući da ti delovi iskaza, a što zakon nalaže, nisu bili potvrđeni drugim dokazima.

- Ispitivan je čitav iskaz svedoka-saradnika Milana Kankaraša i drugi njegovi navodi nisu potvrđeni drugim dokazima. Inače, Milan Kankaraš u dva predmeta ima status svedoka-saradnika. U jednom predmetu je podignuta optužnica, a drugi se nalazi još uvek u fazi istrage. Kao u svakom drugom predmetu, postupao sam u skladu sa zakonom i dokazima, tako da nikome nisam pribavio bilo kakvu korist - kazao je Čađenović.

On je naveo da o komunikaciji Petra Lazovića i Zvicera apsolutno ne zna ništa, ali i u slučaju da su komunicirali Petar Lazović od njega kao specijalnog tužioca nije imao nikakav podatak.

On je ostavio mogućnost da je Lazović kao policijski službenik dobijao informacije, a da li je obaveštavan konkretno za detalje koji se pominju u krivičnoj prijavi, to ne zna.

Čađenović je kazao da je komunikacija sa Evropolom započeta krajem februara ili početkom marta 2021. godine, a u vezi sa pripremom likvidacije sada pokojnog Minje Šakovića.

- Postupajući po informacijama koje su stizale od Evropola, ta grupa lica je uhapšena na dan kada je trebalo da izvrše krivično delo na štetu sada pokojnog Šakovića i procesuirana. Naredni predmet koji je stigao ticao se nestanka Nikole Stanišića. U tom predmetu sam izdao naredbe za hapšenje i procesuiranje svih lica za koja se danas tvrdi da sam sa njima pripadnik kriminalne organizacije - kazao je Čađenović.

Uhapšeni su pritvoreni, a postupak je rezultirao podizanjem optužnice.

Protiv iste kriminalne organizacije, kako je naveo, pokrenuo je i druge krivične postupke, a konkretno u predmetu za otmicu i ubistvo Mila Radulovića, kao i za ubistvo Damira Hodžića i Adisa Spahića, na optužnici je i Duško Roganović, kojem je navodno pravio ustupke.

U tom predmetu postupak se vodi protiv Belivuka i drugih lica, a razlog zašto prema ostalim licima nije pokrenut postupak je činjenica da se protiv njih, koliko Čađenović može da se seti, već se vodio postupak.

- Samo u poslednje dvije godine, a što se može proveriti, procesuirao sam, odnosno pokrenuo postupke i tražio određivanje pritvora za više desetina lica za koja postoji osnovana sumnja da su pripadnici tzv. kavačke grupe. U tim predmetima optužnice su podignute i potvrđene od strane suda - kazao je Ćađenović.

U predmetu koji je formiran, a odnosi se na delovanje Petra Lazovića, Ljuba Milovića i drugih osoba, Čađenović je kazao da je nakon što su dostavljeni podaci Evropola, odmah od nadležnih organa Republike Francuske zatražio "žive razgovore", odnosno živu komunikacija, koja bi predstavljala dokaz u krivično pravnom smislu.

On je pojasnio da se na taj potez odlučio jer je upravo nedostak živih razgovora bio razlog da u jednom od prethodnih slučajeva sudija Višeg suda odbio njegov predlog za određivanje pritvora Slobodanu Kašćelanu i ostalim pripadnicima kavčkog klana za ubistvo Nikole Stanišića.

O svakoj radnji koju je preduzeo, prema rečima Čađenovića, bio je obavešten tadašnji Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji se nakon što je i sam izvršio uvid u spise predmeta, saglasio s njegovom odlukom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading