BEOGRAĐANIN PODSTICAO NA TERORIZAM Podignuta optužnica protiv Igora Despotovića
Foto: Tanjug

Naime, okrivljeni Despotović se tereti da je kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam, iz člana 391. KZ.

- Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Despotović , u periodu od početka marta 2020. do 05. februara 2022. godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja – tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku – „Islamska država“, veličaju njeni pripadnici, poziva na „džihad“, propagiraju i veličaju njeni postupci, poziva na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih i, između ostalog, postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom „Sarin“ - navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pripremno ročište zakazano je za 16. decembar 2022.

Despotović je osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 26.1.2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, iz člana 387. stav 4. KZ, na kaznu zatvora u trajanju od 6 meseci, koja je izvršena u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzor. Despotović se nalazi u pritvoru od 18.februara 2022. godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading