UBIJALI SMO DA MESAR NE BI POBIO NAS Srđan Lalić otkrio jezive detalje na suđenju Belivukovom klanu!
Foto: Alo ilustracija M.J.

Suđenje klanu Veljka Belivuka nastavljeno je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu svedočenjem svedoka-okrivljenog Srđana Lalića. On je pred sudijom, između ostalog, otkrio da su ostali članovi krimi-grupe ubijali jer su se plašili Marka Miljkovića!

Advokat Vesna Golubović, branilac Jelene Veličković, supruge ubijenog Gorana Veličkovića Goksija, pitala je Lalića da li je on lično doneo odluku da učestvuje u ubistvima ili mu je neko naložio da to uradi.

UBIJALI SMO DA MESAR NE BI POBIO NAS Srđan Lalić otkrio jezive detalje na suđenju Belivukovom klanu!

Foto: Alo.rs

 

- Nisam bio u zavadi s tim ljudima, tako da nisam mogao da uđem sam u to. Sukcesivno smo uvlačeni u vršenje krivičnih dela. Na taj način smo osiguravali svoju poziciju i radili smo to radi bezbednosti. To je bio model ponašanja u grupi, a naloge smo dobijali od vođa. Niko nikada nije negodovao, tako da sam shvatio da nije dobro da budem prvi koji će da negoduje i da odbije da izvrši krivično delo, a kamoli da direktno kažem da neću - kazao je Lalić i podvukao da nije smeo da se usudi da odbije zadatak.

UBIJALI SMO DA MESAR NE BI POBIO NAS Srđan Lalić otkrio jezive detalje na suđenju Belivukovom klanu!

Foto: Alo.rs

 

- Mislim da su svi isto razmišljali. Svi su prihvatali sve. U okviru grupe smo naučili da čovek vrlo lako može da izgubi život, te nije bilo mudro negodovati na bilo kakve zadatke. Ohrabrivano je korišćenje nasilja, vođe grupe su ohrabrivale taj model ponašanja. Ja sam delovao u skladu sa načelima grupe i znao sam da, dok sve funkcioniše na taj način, nemam razloga za brigu i da ću biti siguran - dodao je Lalić.

Kavčani odlučivali koliko
para ćemo da dobijemo

Srđan Lalić je, govoreći o finansijama, rekao da je klan u drugoj polovini 2020. počeo ozbiljno da zarađuje.

- Tokom 2019. bilo je par hiljada evra. Prihodi su bili mizerni. Ne znam koliko je ko zarađivao. Svi su imali neke svoje kriminalne aktivnosti. Braća Budimir su bila zadužena za marihuanu. Ne mogu da znam koliko su im bili prometi. Niko nije bio zadužen za finansije, svako je imao svoj novčanik. Ne znam koliko novca dobija kavački klan, oni reše koliko će nekome da isplate. Meni je Belivuk davao novac - jednom 10.000, drugi put 5.000 evra i jednom kilogram kokaina koji nije ispao kilogram jer smo ga podelili - rekao je Lalić.

Kada je upitan koga se konkretno plašio, svedok-okrivljeni je rekao da je Marko Miljković bio taj kome bi manji incident ili veći finansijski motiv mogao da bude razlog za iniciranje njegovog ubistva.

Na pitanje advokata koga smatra šefom klana, Lalić je rekao da je teško odlučiti.

UBIJALI SMO DA MESAR NE BI POBIO NAS Srđan Lalić otkrio jezive detalje na suđenju Belivukovom klanu!

Foto: Alo.rs

 

- Oni su po karakteru i mnogim drugim stvarima potpuno različiti. Teško je reći ko je bio lider. Beliuvuk je imao harizmu, bio je prirodan, a Miljković je vukao poteze i bio je mnogo lukaviji, veliki manupulator. Oni su, verujem, neke odluke donosili zajedno ili jedan drugom nisu stavljali veto na odluku. Praktično, jedan inicira, drugi dopuni. Ne mogu da kažem ko je bio veći autoritet. Naređenja nisu davali drugi. Ništa od bilo koga iz grupe ne bih doživeo kao naređenje - rekao je Lalić.

Kad nismo mogli u klanicu,
mete smo ubijali na ulici

Svedok-okrivljeni je govorio i o načinu na koji je klan ubijao žrtve, tvrdeći da ne može baš svaka da se namami u Ritopek.

- Šarac je mora da bude upucan na ulici, nije mogao da se namami bez ostavljanja tragova, i Kića Marković je ubijen na ulici, ispred balona na Lekinom brdu. Tako da je taj modalitet ubistava u kući primenjivan kada je bilo moguće, kada može da se dođe do žrtve. Ako se opservacijom utvrdi da ne može tako, onda se radi na drugi način. U kući u Ritopeku niko nije likvidiran oružjem. Tela ubijenih na ulici uklanjali smo kada „nestanu“. Manji je problem kada čovek nestane nego kad je izrešetan na ulici - rekao je Lalić.

UBIJALI SMO DA MESAR NE BI POBIO NAS Srđan Lalić otkrio jezive detalje na suđenju Belivukovom klanu!

Foto: Alo.rs

 

On je otkrio i da je njegova uloga u klanu bila da izazove saobraćajnu nesreću ako policija krene za njima.

- Izgovor je trebalo da bude da sam se zbunio i izgubio kontrolu nad vozilom - podvukao je svedok-okrivljeni. 

Inače, Belivuk, Miljković i ostali optuženi su se sve vreme smejali, zbog čega je sudija morala da ih opomene.

Miljkovićev advokat kažnjen
sa 100.000 dinara

Vladimir Petrović, advokat Marka Miljkovića, juče je kažnjen sa 100.000 dinara zbog remećenja reda suda.

- Izbacite me, ali ja moram da kažem da je ovo nedopustivo. Kada su pitali punomoćnici, niste dali nijednu primedbu. Sada kada branilac pita, on odgovara da nema pojma, drsko odbija da odgovori, igra se sa braniocima, a vi ne reagujete. Tražim izuzeće sudije i celog sudskog veća jer ste sugerisali okrivljenom svedoku - rekao je Petrović, misleći na Lalića, nakon čega je kažnjen.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading