SUĐENJE KLANU VELJKA BELIVUKA Lalić o jezivim ubistvima: Velja sekao glave i stopala, Janković usitnjavao tela mesarskim nožem!
Alo.rs/J. O.

Srđan Lalić, jedan od trojice svedoka-okrivljenih, danas je svedočio o zločinima kriminalne grupe.

13.10 Kraj suđenja

Srđan Lalić je za danas završio sa izlaganjem. Sudija je naredno suđenje zakazala za 1. decembar u 9.30 sati.

12.52 Droga na stadionu

Na pitanju da li je na stadionu vršen promet opojnih droga, Lalić je odgovorio da je droga dopremana tako što su napravljene porudžbine, a potom su sve razdeljene u jednom danu.

- Deda taj dan donese robu na stadion, to se rasporedi u kuhinju i u ostave i hladnjače koje nisu bile u funkciji. Kako ko dolazi na stadion, uzima svoj deo. Više puta smo u toj kuhinji pravili spid. Tu je stajala sumporna kiselina i veća količina alkohola, kao i čist kofein, koji su se koristili za pravljenje spida, kao i propratna oprema - rukavice, sprej za uklanjanje DNK tragova. Često je donošena marihuana da se razdele probe. Primopredaja marihuane se retko dešavala na stadionu, to je uglavnom nošeno direkt a adresu. U tome je učestvovala većina ljudi koja je obitavala na stadionu, kao i svi okrivljeni iz ove grupe koji su imali "skaj", osim Jankovića, Greka i Stefanovića. Kokain je distribuiran preko obezbeđenja na splavovima - rekao je Lalić.

Na pitanje sudije kada je formirana kriminalna grupa, Lalić je odgovorio da je klan u aprilu 2019. godine "počeo da dobija pravu formu".

12.49 Silovanje mladića I. S. u Humskoj

Kada je u pitanje seksualno zlostavljanje I. S., Lalić je rekao da su na stadionu govorili o seksualnom opštenju sa žrtvom i da je rečeno da će da ga teraju na prostituciju, ali da ne može da tvrdi da li je u pitanju bila šala ili ne, jer je govoreno sa podsmehom.

- U momentu kada sam ja došao, on nije bio vezan. Bio je u separeu bliže stepenicama. Ispred njega je bila skoro prazna čaša, u kojoj je bila zamućena voda. Rekli su mi da su mu stavili trećinu grama kokaina u vodu da bi počeo da priča, što je Milošu Budimiru i meni bilo besmisleno. Rekli su da je tu tri noći, da ga Šejić čuva, da je bio vezan, ali da je bezazlen i da nema potrebe da ga vezuju. Ja sam video da I. S. nije kapacitet da bude špijun kriminalnog klana. Imao je upadljivu povredu na licu. Lice mu je bilo crveno. Budimir i ja smo ga udarali po nogama. Mlađi Grobari, koji su ga dovukli sa ulice, su ga pretukli i ispitali. Nije mi se uklapala njihova priča s njim. Delovao mi je infantilno. On je potvrdio njihovu priču. Nije mogao da mi da širu sliku. Bio je toliko uplašen da nije mogao da ide dalje od par rečenica na kojima su oni insistirali - da je špijunirao, da mu je neki Pera dao 1.000 dinara - ispričao je Lalić.

Na pitanje zbog čega je u samo nedelju dana pripremano više teških ubistava, Lalić je rekao da ona nisu bila povezana.

- Za Gorana Veličkovića se jednostavno ukazala prilika da ga Hrvatin namami, ali to se pripremalo duži period. Što se Mitića tiče, od "kavčana" u škaljarskom klanu je stigla informacija da posmatraju stadion. Otmica I. S. jeste u vezi sa strahom od toga da nas neko prati. Mi smo i ranije prilazili licima koja smo videli da se motaju po kompleksu Partizanovog stadiona. U tom periodu smo imali konkretne informacije da su u stanu u Humskoj lica koja nas opserviraju. Da je I. S. na stadionu sam sa sigurnošću saznao kad sam došao na stadion. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li sam znao i ranije. Taj događaj nije bio toliko bitan i dramatičan da bi mi do danas ostali detalji. Nisam ni isprva ozbiljno pristupio toj situaciji - dodao je.

12.36 Prema Vukićeviću posebno brutalni

Na pitanje da li je među pripadnicima klana bilo reči o tome da se prema Lazaru Vukićeviću ponašaju posebno okrutno, Lalić je odgovorio potvrdno.

- Posebno smo bili okrutni prema njemu iz više razloga. Jedan od njih je jer smo mislili da je upucao Miloša Budimira. Belivuk i Miljković su preko "skaja" poslali direktivu da prema njemu budu posebno brutalni. Neposredno pre ubistva Belivuk je dodao Vukićevića na "skaju" i pitao ga zbog čega priprema njegovo ubistvo, na šta mu je Vukićević otresito odgovorio. Tokom ispitivanja Lazara Vukićevića puštane su mu poruke Veljka i Marka, koji su likovali nad njegovom otmicom. To je bio nastavak komunikacije od ranije. Govorili su da će ih zapamtiti, da će poželeti da umre - rekao je Lalić.

On je, kako je rekao, Vukićevića udarao kablom, pa potom polivao vodom po licu i telu, na oko 10 centimetara od nosa i usta, kako bi mu bilo onemogućeno disanje. Kao razlog je naveo da su želeli da "dopru do njega jer je bio izgubljen i pričao je nepovezano".

- Ja sam ga savladao, bio na njemu, udarao ga kablom. Nikada ga nisam peglao peglom, niti znam da je pegla uopšte postojala u kući u Ritopeku. Niko Vukićevića nije peglao peglom - dodao je.

12.32 Lalić o uklanjanju tela i DNK tragova

Lalić je objasnio da se uvek sve radilo tokom noći, a kada bi čuli da neko nailazi, skrivali su se u voćnjake.

- Kada je u pitanju čišćenje skrivene prostorije, spomenuo sam kuke na plafonu. Kroz njih je provučen kanap i preko njega je uvek prostirana folija, a deblja folija je bila i na podu. U nekim ubistvima je to urađeno i posle ubistva, odnosno neki tragovi su ostali po zidovima, kao što je slučaj sa ubistvom Lazara Vukićevića. Što se tiče Zdravka Radojevića, o tome saznajem prilikom ubistva Ljepoje. Kada bi se završilo usitnjavanje tela, najloni bi se stavljali u Džak. Kada se uđe u prostoriju sa leve strane blizu osigurača je slavina i crevo žute boje. Tim crevom je ispiran pod prostorije. Preko slivnika je Draganić uvek stavljao mrežiu kao cediljku kako, ako je nešto ostalo, ne bi otišlo u odvod. Potom je posipana sona kiselina ili varikina. Ta kiselina nagriza i druge elemente jer isparava, u prostoriji je velika vlaga. Potom se delovi mašine rasklapaju, ispiraju vodom, pa potapaju sonom kiselinom ili varikinom u jednoj od braon kada i tako se uništavaju DNK tragova. Zatim se radi peskiranje. U toj fazi nisam učestvovao. Znam kada je bilo poslednji put pošto se komentarisalo da za poslednja dva ubistva nije odrađeno - rekao je okrivljeni svedok.

Na pitanje tužioca da li se spominjala fraza "nema tela, nema dela", jedan od branilaca istakao je da je pitanje sugestivno i zamolio sudiju da zabrani postavljanje pitanja. Sudija je pitanje ipak dozvolila.

- Postojali su lakši načini da se odloži telo, ali mi je Miljković objasnio da je poenta da se telo trajno ukloni. Po njegovoj priči, u toj situaciji ne bi mogao da se pokrene sudski postupak. Sigurno je bilo mnogo lakših modaliteta, ali zato je izabran taj - dodao je.

11.35 Tužilac postavlja pitanja svedoku-okrivljenom

Nakon pauze Srđan Lalić se vratio za sudoku govornicu kako bi odgovarao na pitanja.

Na pitanje tužioca kada je doneo odluku da postane svedok-okrivljeni i šta ga je motivisalo na tu odluku, Lalić je odgovorio da je to učinio pre oko godinu dana. 

- Motivisalo me je više faktora. Jedan od njih je odnos dela kavačkog klana ka drugim okrivljenima. Kontakt sam ostvario dopisom, Tužilaštvu za organizovani kriminal poslao sam zamolnicu za poverljiv razgovor. Niko nije uticao na mene da postupim na taj način - rekao je Lalić.

O mestu u hijararhiji

Na pitanje koje je njegovo mesto u hijerarhiji kriminalne grupe, odgovorio je da je bio na mestu iza braće Budimir, koji su imali najbliži odnos sa Belivukom i Miljkovićem. 

- Opremanje restorana i bašte na stadionu su bili sigurnosni sitemi, barijere, rampe, kapije, sistemi za otvaranje i zatvaranje, video nadzor. Pomogao sam i u vezi sa enterijerom, ali ovo je bilo glavno. To je sve bilo u bašti stadiona i u restoranu. Ta bašta je imala dva pešačka, odnosno kolska prolaza. Jednu stranu smo zatvorili. Zatvarili smo kapiju i stavili preko metalne ploče da bismo se zaštitili od pucanja i probijanja kapije. Drugu stranu smo ostavili kao jedini ulaz koji je bio kontrolisan potpuno novom pešačkom i automatizovanu daljinskom komandom. Iznad ograde su bili navareni šiljci - dodao je Lalić.

On je objasnio da su oni koji su dolazili autom svirali, pa bi se daljinskim upravljačem otvarala kapija. Istakao je da se i za pešake znalo ko dolazi i da su oni zvonili na interfon ili otključavali elektronskim ključem. Potom je, kaže, sledila identifikacija i odluka da li će neko da uđe ili ne.

Tužilac ga je pitao na šta su se odnosile reči "baza" i "bunker", na šta je Lalić odgovorio da su tim imenima zvali restoran, kuhinju iza njega i baštu.

Ubistvo Aleksandra Gligorijevića Pukija

Na pitanje tužioca ko je neposredno i kako ubio Gligorijevića, Lalić je odgovorio da ga je ubio Veljko Belivuk udarcem sekirom u vrat.

- Belivuk i ostali su mi to rekli posle ubistva. Isprva je trebalo samo da ih povezem. Međutim, nisu odneli džakove do reke. Tada sm prvi put ušao u kuću u Ritopeku. Oni su bili u krvavim odelima i prepričali su mi sve što se desilo: šta je Gligorijević pričao i kako se odigralo ubistvo. Kada je u pitanju ubistvo Gorana Veličkovića, ja sam tada prvi put ušao u improvizovani šator. Tu su bili Belivuk, Miloš Budimir i mislim da je bio Janković. Oko mašine su sigurno bili Spasojević i Draganić. Pomogao sam im da pridržim nešto, da nešto zasečem. Nisam tada radio sa sekirom, to je tada radio Belivuk. Janković je isto nožem odvajao meso i usitnjavao ga. Tada su bili veći kuhinjski noževi, a kasnije i pravi mesarski industrijski noževi, koje smo kupili u "Uradi sam". Veljko je odvajao krupne delove sekirom. Mašina je bila funkcionalna, ne sećam se da je bilo kvarova, ali je bilo problema oko povezivanja na mrežni napon. U skrivenoj prostoriji je bila osiguračka tabla i to je uvek ručno radio Draganić - objasnio je Lalić i daodao:

- Slike iz skrivene prostorije počeli smo da razmenjujemo preko "skaja" dok sam još bio u inostranstvu. Miljković je osmislio da se ubistva izvode na taj način. Nije imao ko drugi da osmisli taj sistem. On je bio mozak za ste te operacije ubistava od početka do kraja - dodao je Lalić.

Na pitanje sudije da li je komunicirao sa telefonskog aparata Gligorijevića, Lalić je rekao da nije siguran, da je moguće da je šturo odgovarao na neke poruke dok je pregledao uređaj, ali sve u konsultaciji sa Miljkovićem Belivukom.

- Taj telefon je ostavljen u kancelariji u bunkeru na stadionu. Miljković ga je koristio dva-tri dana. Ugasio ga je kada je jedan Gligorijevićev kontakt posumnjao da iza telefona ne stoji Gligorijević. Miljković mi je dao da uništim telefon. Ja sam ga polomio i delove bacio u različite kontejnere - rekao je.

Skrivena prostorija u Ritopeku

Na pitanje kako izgleda tajna prostorija, svedok-okrivljeni je opisao da se iza skrivenog otvora nalazila zona širine oko metar, gde čovek može da se uspravi.

- Tu se nalaze metalna vrata iza kojih je prostorija. Ona je po mojoj proceni oko deser metara široka, a dugačka oko pet. Izvorno je pravljena za uzgoj marihuane. Na sredini prostorije postoji kanal u koji se slivala voda prilikom uzgoja marihuane. U jednom delu na sredini postoji i slivnik. U desnom ćošku dalje od ulaza je bio ormar u kom je bilo konzervirano oružje. Bio je jedan vojni zeleni sanduk. U njemu su bili pancirni prsluci, policijske uniforme, lisice. Bila je jedna drvena barska stolica sa desne strane i jedna WC šolja uz ormar. U jednoj niši, krajnje levo, bliže zidu koji se graniči sa garažom gde je bila tabla sa origuračima. Na sredini sobe na plafonu je bilo nekoliko tiplova sa metalnim kukicama. Pločice su bile braon boje. Zidovi su bili beli, u sobi su bile neonske lampe - objasnio je.

Lalić je dodao da je u prostoriji uvek bilo hirurških i radnih rukavica, alata, sone kiseline, trake, šrafcigera, skalpela, konopca.

O mašini za mlevenje

Na pitanje gde se nalazila mašina, rekao je da se nalazila ispred niše sa elektro-tablom, dodavši da je bila pri sredini prostorije, ali ka levom zidu.

Mašina je, kako je opisao, visoka oko metar i po sa paletama, širine oko 80 centimetara, a dužine 100 ili 120 centimerara.

- Sama dužina garaže ne može da se vidi zbog konfiguracije terena. To je jedno uzvišenje. Nikada nisam išao iza kuće, ali sa prednje strane nemate sliku o tome da može da postoji bilo kakva skrivena prosorija. Zona iznad garaže je pokrivena travom i tu je neka sušara. Ima ozidani kružni bunar i to je to. Kada se popnete na garažu, to je izbetonirani deo preko koga je zemlja. To je ukopano u brdo i ne može da se proceni da ima nešto iza - dodao je.

O fotografijama sa žrtvama

Na pitanje da li se fotografisao sa nekom od žrtava u tajnom prostoru, rekao je da je sa Veljkom Belivukom bio na fotografiji sa pokojnim Goranom Veličkovićem, koji je u tom momentu i dalje bio živ.

 - Ja nisam inicirao fotografisanje. Bilo bi suvislo da objasnim. Miloš Budimir je fotografisao i pretpostavljam da je hteo da fascinira Miljkovića, koji nije bio tu. Tako je nastala, nažalost. Fotografisane su i druge žrtve, da se zastraši suparnički klan. To je bio instrument širenja straha i to je trebalo da bude efekat koji je inicijalno trebalo da bude postignut. Stigla je informacija da su "škaljari" uradili nešto slično, pa je to bio odgovor, da im se pokaže da to može i brutlanije. Fotogrfije su poslate putem "skaj" aplikacije. Kada se pošalje fotografija može da se povrati fotografija. U momentu kada se primeti da je primalac otvorio fotografiju i kada on izađe iz nje fotografija nestane sa aparata - istakao je Lalić.

Ubistvo Gorana Veličkovića Goksija

Na pitanje koliko je vremena trebalo da se uklane tela i šta se tu tačno radi, Lalić je objasnio da je to prvi put video prilikom ubistva Gorana Veličkovića, i to "u poodmakloj fazi".

- Uglavnom je jedno lice radilo sa sekirom i uglavnom odvajalo prvo glavu i stopala. U situaciji Gorana Veličkovića ta osoba je bila Veljko Belivuk. Potom je odvajao šake. Ispomagao mu je Miloš Budimir i Nebojša Janković. Oni su velikim nožem pravili vođice po telu da bi lakše razdvojili sekirom. Tako se usitnjavaju udovi. Trup se otvori nožem, organi se odlože u odvojeni džak. Zatim se sekirom usitnjava torzo i naposletku se usitnjava i glava, a pre toga se nožem skida koža sa glave kako kosa, odnosno dlaka ne bi pravila zastoj u mašini. Svi ti usitnjeni delovi koji su na kraju deset puta deset centimetara budu odložena najčešće u tri plastične kade i to se onda melje u mašini. Sadržaj bude želatinasto vodenog sastava i odlaže se u providne PVC džakove koji se ubacuju u bele džakove kako sadržaj ne bi curio - objasnio je Laić i dodao da je za ceo proces potrebno između jednog i dva sata.

Sudija ga je potom pitala ko je done odluku da se na takav način izvrši ubistvo i uništi telo kada je u pitanju Goran Veličković. 

- To su osmilili Belivuk i Miljković, koji su to radili i ranije. Veličkovića je konkretno lišio života Marko Miljković i čekali smo da on dođe. Ja nisam znao da će na taj način da bude ubijen - rekao je.

Na pitanje tužioca da li je postupak identičan i za kasnije žrtve, Lalić je odgovorio potvrdno.

- Kada smo išli da bacimo džakove uvek smo išli vozilom levo od kuće, asfaltiranim putem, pa parče makadamskog puta. Ima jedno proširenje odakle kreće zemljani put između voćnjaka. Vozilo staje tu i vraća se ka kući, a ostatak ljudi nosi džakove do reke. Tu ima oko 30 minuta aktivnog hoda. Sa obe strane su voćnjaci i oranice. Kada se priđe reci, ima deo gde je rastinje raskrčeno za pecanje. Zatim se u čizmama plitko ulazi u reku. Potezom skalpela sa donje strane se otvara džak i izručuje se sadržaj. U tom delu je reka brza. Kasnije je kupljeno i ribarsko odelo i ulazilo se u reku dublje. Onaj ko je ulazio u reku bio je vezan kanapom iz bezbednosnih razloga. Džakovi su bili uvezani po dva zbog balansa, nošeni su oko vrata ili preko jednog ramena. Takođe se nosi bar još jedan beli najlonski džak, u kom su folije, eventualno garderoba pokojnika - stvari koje bi trebalo zapaliti i uništiti. Taj džak je ostavljan na pola puta da ga ne nosimo, a potom bismo ga uzeli i odneli u uvale kod sasušenog potoka i tu bi se vršilo paljenje tog džaka koji bi izgoreo za oko 20 minuta - objasnio je Lalić.

10.51 Pauza od 30 minuta

Sudija Vinka Beraha odredila je pauzu od 30 minuta, nakon čega će Lalić odgovarati na pitanja svih učesnika u postupku. 

10.35 Lalić o aplikaciji "skaj"

Lalić je rekao da je aplikaciju "skaj" prvi put koristio 2017. godine, da je nalog dobio od Belivuka i da je telefon uništio posle ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na šinama.

- Drugi uređaj sam koristio do hapšenja. Koristio sam i "enkor čet", koji je bio glavni konkurent "Skaja" - rekao je i dodao da je otvorio firmu kako bi mogao da prodaje "skaj" uređaje, a da je tu firmu kasnije prepisao na Đurića i Budimira. Oni su je, kako je istakao, koristili za prevoz narkotika u avionima.

S ljudima iz "skaja", kako je naveo, komunicirao je putem te kriptovane aplikacije, ali i preko druge šifrovane aplikacije pod nazivom "trema".

- Čovek s kojim sam komunicirao - Bin - je rekao da u "skaju" radi više od 70 ljudi i da imaju oko 800 saradnika. Kad sam postao distributer dobio sam pristup svom portalu, koji je bio namenjen za kreiranje novih naloga. U svrhu širenja biznisa otvorio sam i internet stranicu. Određeni broj klijenata došao je neposredno, a deo sam dobio od "skaj" menadžmenta. Aplikacija je komunicirala samo sa uređajima koji su je podržavali. Ja sam uglavnom prodavao fabrikovane "ajfone" - dodao je Lalić.​

Kako je dodao, uoči hapšenja je imao 1.250 aktivnih korisnika Skaj aplikacije, kao i oko 400 kontakata sa kojima je bio u konstantnoj vezi.

Lalić tvrdi da je uređaje sa aplikacijom skaj prodavao i članovima kavačkog klana, među kojima su vođa Radoje Zvicer, Milan Vujotić...

- Klijentsku mrežu širio sam u Istanbulu i Parizu. Plaćanje sam vršio preko "pejpala", s računa u češkoj i s mog deviznog računa u Srbiji, a kasnije sam ga vršio isključivo u bitkoinima. Uoči hapšenja sam bio oko 67.000 evra u preplati na svom "Skaj" računu. Posredovao sam u prodaji bitkoina. U našoj zemlji "skaj" je funkcionisao na dva mobilna operatera. Kartice je slao kontakt iz skaja, iz Nemačke. Poručivao sam prvo deset, pa 30 do 50 kartica, pa posle 100. Slao mi je brzom poštom. Naručivanje se vršilo putem beleške, koje smo svi agenti posedovali. Što se tiče prodaje "skaja", cena je bila 1.100 evra za šest meseci, 600 evra za tri meseca. To su bile neke minimalne cene, dok je 250 evra za nedelju. U jednom momentu sam bio reprezent za Balkan. Imao sam više agenata. Za Beograd su sa mnom sarađivali Ilija Kovačević, Balkan skaj - naveo je on i rekao da je mrežu imao u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Austriji, Švajcarskoj, Sloveniji, Nemančkoj, Severnoj Makedoniji.

Kakao je naveo svedok-okrivljeni, svaki "skaj" je imao korisničko ime, koje se moglo menjati u svakom trenutku.

- Poslednja stavka je stavljanje sim kartice - holandska KPM, koja je koštala 14 evra i američki TNT, čija je cena bila devet evra - detaljno je prvi put objasnio kako je "skaj" funkcionisao.

On je potom govorio i o ubistvima koja su ugovorena na toj aplikaciji.

- Među lokacijama koje mi je Živković tražio bile su lokacije Kožara i Hadžića, a ja sam ih zatražio od "Skaja". To je u tom momentu bio ključan trag za pronalazak Kožara. U slučaju hapšenja, aparat se "prži", odnosno sav materijal je nepovratno izbrisan sa uređaja - rekao je Lalić.

Naveo je i da je grupa planirala ubistvo Luke Perenčevića i Dejana Savića.

- Nisam pomenuo, Nebojši Jankoviću je kavački klan isplatio 100.000 evra za ubistvo u Crnoj Gori, i "roleks" koji je Kasap imao na ruci. Za učešće u ratu kavačkog i škaljarskog klana pripadnicima grupe isplaćivan je novac i davani su im automobili. Ja sam jednom dobio 10.000, jednom 5.000 evra. Krajem 2020. kupili smo plac kod Pančevačkog mosta. Plaćen je 100.000 evra, a vodio se na oca braće Budimir, iako je trebalo da bude naš. Takođe bih pomenuo da me je Dejan Lazarević u nekoliko navrata u toku mog boravka u pritvoru nagovarao da cimera s kojim sam boravio nagovorim da lažno svedoči, da optuži tužioce Sašu Ivanića i Zorana Babića da su svedoka saradnika Nikolu Spasojevića instruirali, da su mu pisali šta da govori, i da će za to biti novčano nagrađen - naveo je Lalić.

10.20 Lalić o ubistvu Kapetana

Pred sudsku govornicu izašao je okrivljeni svedok Srđan Lalić. On je istakao da je zaboravio da govori o otmici I. S. 

Lalić nije ni započeo iznošenje iskaza, kada se za reč javio Marko Miljković i prekinuo ga.

- Učestvovao sam u nekoliko prebijanja ljudi na stanionu Partizana. To je Lalić rekao. Govorio je o otmicama, a nigde se nije osvrnuo na tu otmicu. Pa je valjda posle pročitao da mora da se osvrne na sve što je potpisao, a po tezama je gledao sve i nije se setio sam - rekao je Miljković.

Lalić je potom počeo da govori o otmici mladića I. S., istakavši da je sve prethodilo ubistvu Nikole Mitića.

- Došao sam sa Milošem Budimirom da pogledamo video-nadzor i da opserviramo stan u Humskoj ulici, za koji smo dobili informaciju da nas odatle posmatraju članovi škaljarskog klana. I. S. je bio u separeu u restoranu. Tada još nije bio vezan. Rečeno nam je da je I. S. špijunirao oko stadiona, da nije mogao da opravda svoje kretanje i da je na silu uvučen u bunker. Dok sam razgovarao s njim, više puta sam ga udario po nogama. On je govorio da je plaćen 1.000 dinara da špijunira, ali nismo bili uvereni u to. Bilo je priče o nekom seksualnom zlostavljanju, ali ne mogu da tvrdim da se to zaista desilo ili je bila šala - rekao je Lalić.

On je dodao je da su u ostali rekli da su I. S. u vodu stavili kokain. Kada je odlazio, kako je rekao, dao je I. S. 2.000 dinara i ostalima sugerisao da ga puste i da se sa njim dogovore da on ništa ne prijavi policiji.

- Još neke stvari nisam spomenuo. "Smart" koji je korišćen prilikom otmice Gorana Veličkovića kasnije je presvučen sivim folijama i poslednji put sam ga video u dvorištu markovog prijatelja Pece. "Škoda" u kojoj je bilo oružje za ubistvo Kiće Markovića povoljno je prodata od strane braće Budimir. U leto 2020. sam s Hrvatinom i Markom Budimirom uzeo 700.000 evra od pripadnika škaljarskog klana, a ja sam ga opremio skrivenim kamerama. Taj novac smo u pratnji odneli u jednu menjačnicu, a kasnije, prilikom otmice Mila Radulovića, on je rekao da je novac dao kao avans za ubistvo Miljkovića, ali je to Živković prisvojio i nije prijavio - rekao je Lalić.

10.14 Tužilac aplikaciju "skaj" smatra validnim dokazom

Tužilac za organizovani kriminal Zoran Babić istakao je da je predlog odbrane smatra bespredmetnim i neutemeljenim na zakonskim propisima. 

- Skaj komunikacija je očito trn u nozi odbrane. Prilikom vršenja svih krivičnih dela korišćena je Skaj komunikacija. Ona je zakonito pribavljena, o čemu stoje dokazi u spisima predmeta. Ako okrivljeni svedok priča o Skaj komunikaciji, to je jer su dokazi o krivičnim delima zabeleženi u Skaj komunikaciji. To su način izvršenja, način uništavanja tela i dalje ponašanje nakon izvršavanja krivičnih dela. Zabranjivanje okrivljenom saradniku da govori o "Skaj" komunikaciji je zabranjivanje da govori o krivičnim delima koja su izvršena - rekao je tužilac Zoran Babić.

Advokat Katančević je rekao da sud nije doneo odluku o isključenju Skaj komunikacije iz dokaznog postupka, te da Lalić ne može da govori o njoj sve dok sud ne doneze odluku da li je Skaj zakonit ili nezakonit dokaz.

- Niko nije ubijen Skaj komunikacijom. Dok ne donesete odluku, nema potrebe da se bilo ko izjašnjava o tome - rekao je.

Advokat Vladimit Petrović predložio je da se razgovor o Skaj aplikaciji odloži za kasnije.

Sudija Vinka Beraha Nikčević rekla je Srđan Lalić ima prava da govori o tome da je bio distributer Skaj aplikacije. 

- Okrivljeni saradnik Lalić govori o tome kako je bio distibuter Skaj aplikacije. Ima pravo da govori o tome. I on će verovatno o tome da priča. Ne znam o čemu bi drugo. On govori o nečemu što je sadržina telefona koji ima Skaj aplikaciju. Mi mu nećemo predočavati nijedan dokaz koji je upućen putem zamolnice - rekla je sudija.

10.05 Advokati se protive svedočenju o "skaju"

Jedan od advokata rekao je da mora da se spreči komunikacija između punomoćnika oštećenih i svedoka-okrivljenih jer će punomoćnici prvi ispitivati svedoke.

Povodom toga javio se i Miloš Budimir, koji je dodao da su punomoćnici i svedoci-okrivljeni međusobno razgovarali i zapisivali poruke.
Advokati tvrde da Srđan Lalić nije kompetentan da govori o "Skaj" aplikaciji i dodali da korišćenje kriptovanih "Skaj" telefona nije krivično delo samo po sebi, te da Lalić ne bi trebalo da govori o tome.

10.00 Miljković se javio za reč

Za reč se potom javio optuženi Marko Miljković, kog je sudija upitala da li će da govori isto što i njegov branilac ili će da se osvrne na postupak. 

- Treba da razgraničimo pitanje beleški. Rekli ste da ne mogu da se koriste. Po mom tumačenju su to i teze. Onda ste opovgli svoju odluku, a niste ni čitali teze. Možemo da im stavimo kao teze krivična dela koja su priznali i oni mogu redom da pročitaju šta su priznali, pa neka pričaju o tome. Shodno tome da im pada sporazum ako ne govore o svemu o čemu znaju, nema šta da im mi pišemo teze i da im dajemo datume o kojima će da pričaju. Kada je Belivuk davao odbranu, rekli ste da nećete koristiti zapisnik Bojana Hrvatina koji je sastavljen kada je bio u svojstvu osumnjičenog. Hrvatin je 16. novembra dao izjavu kao okrivljeni svedok. Saša Ivanić ga je pitao da li ostaje pri iskazu koji je davao ranije. Pod zakletvom je ostao pri tom iskazu. Trebalo bi da koristimo taj iskaz - rekao je Miljkvić.

On je dodao da ne zna da li je tužilaštvo namerno napravilo grešku i istakao da datumi u optužnici nisu dobri jer se govori u periodu od maja do februara 2020. godine, istakavši da "Hrvatin retroaktivno govori o vremenu koje je proveo u zatvoru".

9.50 Pretnje Miljkovićevog advokata

Prvi se za reč javio Vladimir Petrović, advokat Marka Miljkovića. On je istakao da branioci nisu dužni da dolaze na "farsična suđenja" i da će sudija "očigledno suditi praznoj sudnici".

- Ne mogu da poverujem da viši tužilac ne shvata da se ne radi o priznanju za Hercegovačku i da gleda da li postoji optužni akt. Sama činjenica da on to naziva priznanjem i da ono ne može biti osnov da se konačno rasvetli Hercegovačka, to znači da ima ima razloga da se sumnja u nepristrasnost. Cilj im je da se javnost anestezira i više ne razmišlja o Hercegovačkoj - rekao je advokat.

Petrović je pitao kojim obuhvatom se koristi "Skaj" aplikacija, upozorivši da nadalje neće biti u sudnici. Sudija ga je tada prekinula i oduzela mu reč, podsetivši ga da govori o temama koje nisu u vezi sa postupkom, kao što je, između ostalog, pitanje poligrafa.  

9.46 Prozivka optuženih

U sudnicu Specijalno suda ušlo je i sudsko veće, koje je započelo s prozivkom optuženih. Prvi su prozvani Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su označeni kao vođe klana. 

Sudija Vinka Beraha Nikićević je pre početka suđenja saopštila da su odbačeni zahtevi za izuzeće tužilaca koje je 10. novembra podneo Vladimir Petrović, branilac Marka Miljkovića.

9.35 - Svedoci-okrviljeni uvedeni u sudnicu

Trojica svedoka-okriveljnih - Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, uvedeni su u sudnicu.

9.15 Optuženi pristižu u Specijalni sud

Optuženi članovi kriminalnog klana koji se brane sa slobode takođe polako dolaze u sud. Oni u sudnici, inače, sede u boksu, odvojeno od ostalih okrivljenih. 

Među prvima je stigao Vojislav Đorđević, bivši rukometaš Partizana, a za njim i Miloš Lukić Selak sa svojim braniocima. Nedugo zatim, pristigao je i bračni par Vlado Georgijev i Slađana Sekulić. 

Filip Ivanovski došao je sa svojim advokatom Miljanom Perendijom, a potom i Boris Karapandžić sa svojim braniocima. 

Podsetimo, prethodno ročište je odloženo jer je Miljkovićev branilac Vladimir Petrović tražio izuzeće postpajućih tužilaca Zorana Babića i Saše Ivanića, kao i Tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića, Apelacionig tužioca Tomislava Kilibarde i Republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac. Međutim, zahtev je odbijen i suđenje se danas nastavlja. 

Inače, kriminalna grupa Veljka Belivuka opužena je za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading