DANAS POČINJE PONOVLJENO SUĐENJE DARKU ŠARIĆU Opet na optuženičkoj klupi zbog pranja novca, iznosi svoju odbranu!
Foto: Alo.rs

U Specijalnom sudu u Beogradu danas počinje ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, zbog pranja novca za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Na suđenju će optuženi izneti svoju odbranu, a kako su rekli advokati posle pripremnog ročišta zatvorenog za javnost, optuženi su negirali krivicu.

Apelacioni sud u Beogradu je 4. avgusta ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora.

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

Suđenje im se ponavlja, jer je prvostepeni sud propustio da odluči o krivičnom delu iz prve tačke optužnice - udruživanje radi vršenja krivičnog koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe.

Suđenje se pored Šarića ponavlja i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrpcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću i Marku Daboviću, Goranu Bogdanoviću i Stevici Kostiću.

Optuženi se u ovom slučaju terete za događaje koji su se odigrali u toku 2008, 2009. i 2010.godine.

Alo, Mup, Ilustracija

 

Prljav novac kriminalne grupe, koju je, prema optužnici 2008. godine oformio Šarić sa više drugih lica, a koja se bavila krijumčarenjem kokaina, uvodili su u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo nezakonito poreklo.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih krijumčarenjem kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi su se, međutim, branili da jesu investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Šarić je u međuvremenu pravosnažno osuđen na 14 godina kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu zbog nepropisno sastavljenog sudskog veća i naložio ponovno odlučivanje po žalbama.

Šariću je u decembru prošle godine ukinut pritvor, ali je ponovo uhapšen 14.aprila zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za teško ubistvo, krijumčarenje droge, oružje, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog poližaja i planiranje teškog ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading