PROMENJENA KAZNA DARKU ŠARIĆU
Alo, Mup, Ilustracija

Darku Šariću i njegovom bratu od tetke Željku Vujanoviću Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kazne zatvora za po godinu dana i pravosnažno Šarića osudio na 14 a Vujanovića na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Goranu Sokoloviću koji je u bekstvu sud je potvrdio prvostepenu presudu i on je pravoznažno osuđen na kaznu zatvora od 15 godina, navodi se u presudi objavljenoj na sajtu Apelacionog sudu.

Marku Pandrcu, Nenadu Novakoviću i Bošku Nediću su takođe smanjenje kazne i oni su pravosnažno osuđeni na kazne zatvora od po 11 godina i šest meseci.

Nikola Dimitrijević je osuđen na kaznu zatvora od 10 i po godina, dok su Petar Obradović, Nebojša Sretenović i Mihajlo Ðoković osuđeni na kazne zatvora od po devet godina i šest meseci.

Miloš Cajić i Rodoljub Radulović su osuđeni na kazne zatvora od po devet godina, a Borislav Tunjić i Živko Sibinski su osuđeni na kazne zatvora od po osam i po godina.

Svedok saradnik Radan Adamović osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 meseci u koju je uračunata pravosnažna kazna zatvora, dok svedok saradnik Draško Vuković osuđen na kaznu zatvora od pola godine, a svedok saradnik Nebojša Joksović na kaznu zatvora od pet meseci.

Drugostepeni sud odbio je optužbu prema Darku Tošiću za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, i oslobodio ga optužbe da je na teritoriji Brazila, Argentine i Urugvaja izvršio krivično delo neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Apelacioni sud je potvrdio deo prvostepene presude kojom je Boban Stojiljković osuđen na kaznu zatvora od dve i po godine zbog nedozvoljenog nošenja oružja, dok je Marko Dabović osuđen na godinu dana zbog falsifikovanja isprave.

Ovo je druga pravosnažna presuda jer je prvu ukinuo Vrhovno kasacioni sud po zahtevu za zaštitu zakonitosti i naložio da se ponovo razmotre žalbe.

Apelacioni sud je u obrazloženju ove presude naveo da je tokom glavnog pretresa ponovo ispitao svedoke saradnike, izdvojio iz spisa neke nezakonite dokaze i izveo određene nove dokaze.

U novoj presudi otklonjene su određene nepravilnosti koje su postojale u izreci prvostepene presude, izmenjena je pravna kvalifikacija krivičnih dela iz prvostepene presude, te su delimično usvojene žalbe branilaca okrivljenih, pa su pojedinima izrečene nešto blaže kazne u odnosu na raniju pravosnažnu presudu.

Šarić je pušten iz pritvora u decembru, ali je 14. aprila ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja se optužnicom tereti za više krivičnih dela, među kojima je i ubistvo.

Prošle sedmice u tom slučaju podignuta je optužnica protiv Šarića, njegovog brata Duška, advokata Dejana Lazarevića i ostalih osumnjičenih.

Takođe, početak ponovljenog suđenja Darku Šariću i njegovim saradnicima zbog pranja novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina, zakazan je za 7. novembar.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading