NOVA MAFIJA Organizovane kriminalne grupe razvile sistem za nelegalnu seču drva: Za jedan dan pokradu pola šume
Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Zbog najavljivane energetske krize građani Srbije traže sve veće količine drva pred zimu. U strahu od nestašice drugih energenata, kupuju i oni koji ih nikad nisu koristili za ogrev. To je dovelo do velike potražnje i cene, a nekima se stvorila i odlična prilika za kriminal! Da bi došli do brze zarade, drvna mafija je razradila čitav sistem uz koji za samo jednu noć odnesu ogromnu količinu umetrenih stabala.

Krađa i bespravna seča šuma postali su unosan biznis, kaže za Alo! inženjer šumarstva Dragić Tomić iz organizacije Ekošum.

- Kradljivci su odlično organizovani, poseduju sve što im je potrebno, testere, traktore, kamione a za jednu prikolicu drva mogu da zarade mesečnu platu, pa se može desiti da velika površina šume nestane za jedan dan ili jednu noć, objasnio je Tomić.

Prema njegovim rečima, za razliku od državnih šuma za koje odgovaraju šumari, mnogi vlasnici privatnih i ne znaju gde se nalaze.

NOVA MAFIJA Organizovane kriminalne grupe razvile sistem za nelegalnu seču drva: Za jedan dan pokradu pola šume

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

 

- Većina njih ne živi u selu ili u blizini mesta gde se nalazi šuma, a sistem krađe je dobro razrađen, može se desiti da kad posle dužeg vremena odu, ustanove da nje jednostavno nema. Kradljivci su ozbiljno osposobljeni, kako mehanizacijom, tako i ljudima, dešava se da nekada označe nekoliko stabala za prodaju, a poseku sve ili je bio slučaj da čovek nije hteo da proda, a oni su posekli sve - rekao je Tomić, i dodao da ako pitate meštane ili komšije, neće ništa reći jer ne smeju da svedoče, a i zbog troškova većina odustane od pravde.

Naveo je primer žene kojoj je komšija godinama prodavao drva iz njene šume, a ona je to slučajno saznala.

Kako ističe, jednako je česta i „krađa na meru“.

- Često se kupi 10 kubika drva, a ispostavi se da ima osam. Građani bi trebalo da izvrše plaćanje tek kad se roba istovari i spakuje da se može približno izmeriti - savetuje inženjer šumarstva i naglašava da ukoliko ne postoji pečat i čekić na drvetu, sigurno su kradena ili bespravno sečena.

NOVA MAFIJA Organizovane kriminalne grupe razvile sistem za nelegalnu seču drva: Za jedan dan pokradu pola šume

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

 

Ničije šume

Na području Kolubarskog okruga ima oko 11.000 hektara državne šume, 55.000 hektara su privatne i oko 1.000 hektara šuma su ničije. One su ostale u nedefinisanom statusu posle stečaja zadruga jer su bile izuzete iz stečajne mase, ali kako kaže naš sagovornik, ima ljudi koji znaju gde se one nalaze, pa su zato raj za kradljivce, niko ih neće juriti jer u slučaju bespravne seče nema oštećenih, iako imaju status društvenog vlasništva, faktički su ničije.

Podsećamo, većinski vlasnik šuma u Srbiji je država sa oko 53 odsto, dok je ostatak u privatnim rukama.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ana

04.10.2022 08:47

Na jugu Srbije seku sve u dogovoru sa policijom.