ODREĐEN PRITVOR CARINSKOM AGENTU MILIONERU Oštetio budžet Srbije za 750 miliona dinara
Printscreen

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu je nakon saslušanja osumnjičenog doneo rešenje kojim mu je odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i jer postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriri, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela, potvrdila je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Aleksandar J. je ranije danas na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela i odbio je da odgovara na pitanja tužilaštva.


Naredbom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u kuli B Beograda na vodi i garažnim mestom, a takođe i sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaža, dok su mu blokirani bankarski računi i računi lica koja su sa njim povezana.

Tužilaštvo namerava da u najskorije vreme podnese sudu zahtev za privremeno oduzimanje ove imovine zbog sumnje da je stečena krivičnim delima.


Postupak je pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što su od Uprave za sprečavanje pranja novca dobijeni podaci o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju okrivljeni poseduje.

Usledila je proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se on tereti u ovom krivičnom postupku.

Na osnovu prikupljenih finansijskih dokaza tužilaštvo je u momentu njegovog lišenja slobode izdalo naredbu da mu se zapleni imovina.

U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, a kao zaposleni u privrednom društvu “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavao i overavao carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, a onda je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo “C&A MODA RS” doo Beograd, koje ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - tzv. kućno carinjenje, a čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole i isporučivana nepoznatim kupcima.

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd on je sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih.

Isprave potom nije unosio u bazu kompjuterskog sistema PD “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci.

Na ovaj način je, kako se sumnja, a na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija okrivljeni pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara.

 

 

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading