DEŠIFROVAN "MENI" DILERA SA MREŽE Tom i Džeri kokain prodaju na Telegramu!
EPA/IAN LANGSDON

 

Dileri droge koji su na aplikaciji Telegram formirali grupu „Boys Problems Club Beograd“ s ciljem da šire svoj biznis, ideju su, po svemu sudeći, pronašli na darkvebu, takozvanoj mračnoj strani interneta, gde korisnici koji se nešto bolje snalaze na kompjuteru mogu da pronađu sve vrste narkotika, među kojima su neki označeni i kao „Tom i Džeri kokain“, „Marihuana iz kafeterije“...

Vest da su dileri aktivni na Telegramu buknula je kada su prolaznici na autobuskom stajalištu u Novom Sadu primetili flajer na kojem piše koja je droga u ponudi ako posete grupu na pomenutoj društvenoj mreži, uz objašnjenje po kom principu se prodaje. Na bogatom meniju dilera nalaze se: unk (skank), brid (marihuana), ko (kokain), čurke (pečurke)...

Lokaciju kriju iza pretraživača Tor

Korisnici darkveba stranicama za kupovinu droge pristupaju koristeći internet pretraživač pod nazivom Tor, koji važi za softver koji omogućava anonimnu komunikaciju. Tor rutira internet saobraćaj kroz slobodnu mrežu kako bi prikrio korisnikovu lokaciju i upotrebu od strane bilo koga ko nadgleda mrežu. Takozvana IP adresa računara menja se iz minuta i minut, što policiji otežava mogućnost da im uđu u trag.

Na istoj aplikaciji formirana je i grupa „Drop kartel 021“, koja se koristi za prodaju i kupovinu droge u Novom Sadu.

Kako je objašnjeno u informacijama grupe, droga se ostavlja sakrivena na mestima poput rupe u zidu, iza nekakvog poklopca, ispod kamena, u žbunu... Kada kupac plati, dobije poruku sa lokacijom i ode da pokupi „robu“.

Užasi Skrivene Vikipedije: Od droge do plaćenih ubica

Da bi dileri i kupci mogli da pristupe stranicama koje nude drogu, moraju najpre da preko pretraživača Tor pronađu takozvanu Skrivenu Vikipediju, koja nudi niz ilegalnih linkova koji vode do željene stranice. Administratori su zbog čestog naleta policije prinuđeni da konstantno menjaju izvor te stranice da joj se ne bi ušlo u trag. Osim droge, na Skrivenoj Vikipediji moguće je pronaći i linkove koji vode do bizarnih video-klipova, dečje pornografije... Takođe, korisnicima je omogućeno da unajme hakera, ali i plaćenog ubicu.

 

Taj metod kupoprodaje ilegalnih supstanci odavno je popularan na darkvebu. Korisnici mogu da pristupe stranicama koje se time bave, a koje gotovo da nisu ni sakrivene. „Robu“ je moguće kupiti svim postojećim valutama, ali i sve više popularnim kriptovalutama.

DEŠIFROVAN

Foto: Alo.rs

 

„Nudimo kokain visokog kvaliteta i ekstremno diskretnu isporuku. Šaljemo u svim zemljama sveta“, navodi se na samo jednoj od stranica za prodaju droge, koja se dostavlja na identičan način kao i ona koja je ponuđena na srpskoj Telegram stranici.

Bogat šifrovani meni

Na aplikaciji Telegram dileri u ponudi imaju različite vrste narkotika, koje su označili šiframa:

- UNK (skank)

- Brid (marihuana)

- KO (kokain)

- ČURKE (pečurke)

Policija je, međutim, odavno prozrela namere dilera, pa ih locira tako što policijaci naprave lažne profile na društvenim mrežama i predstavljaju se kao kupci, nakon čega dođu na dogovorenu lokaciju satima pre njih i tako ih uhapse na delu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading