PRITVOR ZA PREPRODAVCE SLIKE Spašeno veliko kullturno blago
Alo.rs/V.P.

Osumnjičenima za pokušaj preprodaje vrednog umetničkog dela, koji su sprečili pripadnici SBPOK-a i švajcarske policije, određen je pritvor do 30 dana.

O tome je odlučio sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, nakon saslušanja osumnjičenih D.M, N.D i R.D. 

Pritvor je određen usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Pripadnici SBPOK i švajcarske policije su pre dva dana  izveli temeljnu policijsku akciju kada su u Makedonskoj ulici pretresli stanove osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švajcarskoj, a pretres je nastavljen i u zgradi Politike.

Na ovom čuvenom delu Vlaho Bukovac dočarao je Blagoveštenski sabor iz 1861. godine, i od ove slike je načinjena litografija. Svojevremeno je zagrebački trgovac Petar Nikolić prodavao ovu litografiju.

U desnom uglu slike je patrijarh Josif Rajačić, a čuveni umetnik na ovom delu prikazuje srpski crkveno-narodni sabor. Ovaj sabor okupio je 2. aprila 1861. godine najuglednije predstavnike Srba u Ugarskoj, njih 75 ogorčenih zbog ukidanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata od strane cara Jozefa. I zato se Srbi okupljaju u  SremskimKarlovcima baš na praznik Blagoveštenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading