SUROVI UBICA ZEMUNSKOG KLANA OTVORIO DUŠU: Nisam hteo da ga ubijem, Šilerova srušena zbog drogiranih političara
Privatna arhiva

Sretko Kalinić (47) iz Bilišana kod Obrovca govori bez dlake na jeziku i ne okoliša u odgovorima. Dok sa nama razgovara telefonom iz Sedmog paviljona „Zabele“, neposredno posle polumaratona istrčanog u zatvorskom krugu u turi od 192 kruga po 110 metara, stiče se utisak da je nadahnut bez obzira na to što je pregazio tek 11 godina od dosuđenih 30 zbog ubistva premijera i zločina zemunskog klana.

Važite za čoveka koji zna sve tajne iz Šilerove, da li je zemunski klan imao zaštitu ljudi iz vrha države i da li su imali policijske značke? 

 - Niko osim onog Dušanovog lizoguza, Dejana Milenkovića Bagzija, nije imao značku. I on je imao neku bezveze.  

Da li su Dušan Spasojević i Mile Luković posle atentata na premijera poneli sa sobom velike sume novca?

- Nisu imali kod sebe po pola miliona maraka, kako se priča. Dušan je imao nešto manje od 50.000 maraka.  

Da li je Bagzi pregovarao sa vlašću da „otkupe glave“, ko ih je prevario?

- Prevareni su od svih. Njihovu likvidaciju je naredio onaj što je naručio zadnji posao od njih. To su morali očekivati, znali su šta rade, za koga i šta su uradili.  

Koliko je novca ostalo u Šilerovoj i da li je zbog toga srušena? 

- U Šilerovoj nije ostalo ni dinara! I nije srušena zbog toga.

Da li ćemo saznati ko je od političara išao tamo?

- Ne, niti će se videti ko je od političara odlazio tamo i ko se od njih drogirao u Šilerovoj. Zbog toga je Šilerova srušena.

Da li će ikada isplivati kasete na kojima se vide ti političari?

 - Jebiga, nema kaseta, ali zato ima nuspojava od drogiranja u Šilerovoj, kod nekih koji su preterivali sa koksom. Vidite šta radi Čedomir... Napada ljude po ulici. Ne odaziva se sudu, a stolicom gađa svoj odraz u staklu restorana, pa viče da ga jure navijači! Totalno je odlepio. Pogledajte kako Čeda vrti glavom i trepće nekontrolisano i nepotrebno. 

Slavko Petrić ga brani 11 godina

Kalinić je iz Hrvatske isporučen Srbiji 25. avgusta 2010. godine i od tada ga brani advokat Slavko Petrić.

- Angažovao me je Sretkov otac na preporuku profesora Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde sam i ja do 2002. imao advokatsku kancelariju. Branim ga već 11 godina i nikada nismo imali nijedan nesporazum. Posle pokušaja bekstva u februaru 2012, Kalinića su i u šetnju izvodili sa lisicama na rukama i okovima na nogama, ali mi se nije odmah požalio na to. Čim mi je rekao, uložio sam žalbu i sudija Biljana Sinanović je odmah naredila da mu skinu okove sa nogu. Dok sam ležao u bolnici zbog koronavirusa, kao i za vreme kućne izolacije, Sretko me je zvao telefonom svakog dana da proveri kako sam i pitao me da li mi nešto treba - kaže advokat Petrić.     

 

 

Zemun je devedesetih bio išaran grafitima „Bugaraši, smradovi, ubijaju. Gi, gu, ga“. Kome su smetali? 

- Bilo je dosta Beograđana koji su im se suprotstavili, i to ozbiljno. Samo, pojavio se neko ko je to sve sredio i to baš u pravo vreme.  

Da li se dešavalo da odbijete zadatak dobijen od Dušana i Kuma?

- Da. Odbio sam, ali ne zato što nisam mogao da završim, već zato što taj neko ko je trebalo da bude meta nije zalužio da bude likvidiran. I danas je živ i zdrav, i jedan je od najpoznatijih Srba. To bez mene nisu nikako mogli da završe.  

Da li je u zemunskom klanu postojala hijerarhija? 

- Da, tamo su svi znali gde im je mesto. Niko nije mogao da talasa. Tačno se znalo ko šta radi. Niko nije postavljao pitanja oko toga, svako je znao svoje.  

Da li su „zemunci“ morali da pitaju Dušana čak i za godišnji odmor?

- Naravno da su morali! U suprotnom bi i danas bili na „godišnjem odmoru“.  

Da li su se plašili Dušana?

- Svi su ga se plašili. Miloš Simović je osedeo još sa 20 godina. Imao je 21 godinu kad je počeo da farba onu svoju glupavu glavu crnom farbom. On se od straha totalno promenio. Kad bi mu Dušan podviknuo, odmah je počinjao nekontrolisano da govori… Kao volina na koju vuk zareži.  

Koga je Dušan gotivio, a koga je maltretirao? 

- Sve je njih Dušan gotivio, ali isto tako i maltretirao - nekoga više, nekoga manje. Imao je energije za četvoricu. Nije se rasipao novcem, tačno je znao kome i za šta daje pare.     

Ko mu je dao nadimak Šiptar? 

 - Ljubiša Buha Čume ga je nazvao Šiptarom da bi ga ponizio. A, baćo moj, trebalo bi da zna da su njemu veći rogovi nego u onog tibetanskog jaka.  

Za vas je lansirana priča da ste bili u ljubavnom trouglu između Cvetka Simića i njegove supruge Ane?

- Nisam bio u vezi sa Anom Simić, ljubavni trougao je izmišljen.

Zašto je onda Miloš Simović vas okrivio za ubistvo Cvetka Simića, čiji su trup, noge i odsečena glava nađeni u jezeru Jarun?

- Nema istine ni u čemu što on priča. Simović je najobičnija bitanga,  isprepadana i istraumirana.      

Ana je izjavila da je vas dvoje Cvetko upoznao 2006. u Zagrebu, da su joj prijale vaše poruke i da ste se tajno viđali? 

- Bili smo samo dobri prijatelji i ništa više od toga. Ana je bila ucenjena i morala je to da kaže.


 

 

 

 

 

 

  

    

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Izmisljeni intervju

15.06.2021 17:50

"... Da li su Dušan Spasojević i Mile Luković posle atentata na premijera poneli sa sobom velike sume novca? - Nisu imali kod sebe po pola miliona maraka, kako se priča. Dušan je imao nešto manje od 50.000 maraka. " Evro uveden u opticaj pre Djindjicevog ubistva. Kako je Siptar imao 50.000 DEM? Nevazecih?