EKSKLUZIVNO ZA ALO! Sretko Kalinić: Simović je sje*ao sve pri ubistvu Đinđića!
Privatna arhiva

Sretko Kalinić (47), zvani Zver i Beli, jedan od najbolje čuvanih zatvorenika u Sedmom paviljonu požarevačke Zabele, gde služi kaznu od 30 godina zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i zločina zemunskog klana, u ekskluzivnom razgovoru za Alo! otkriva da je direktan učesnik u likvidaciji Đinđića bio „zemunac“ Aleksandar Simović (44), koji je iz straha „sje*ao sve planove“!

- Simović je bio u ćeliji blizu mene, a sada je dobio povlašćen položaj iako je bio direktni učesnik u ubistvu premijera. Bio je u prostoriji odakle je pucano na premijera i imao je zadatak da je polije flašom benzina i zapali da bi uništio sve tragove. Znam za to jer sam prisustvovao svim njihovim dogovorima. Međutim, on to od straha nije uradio. Pobegao je i tako sve sjebao i ostavio tragove. Eto koliki je junak, ali je sada nagrađen najpovlašćenijim mestom. Čuo sam da je za to navodno platio 15.000 evra. Prebačen je na takozvani krug jer se šlihta načelniku obezbeđenja Goranu Nenadoviću, koji je poreklom sa Radan planine, odakle su bili Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Voli da sluša kriminalne priče, loži se na to, pa su ga braća Simović tako pridobili - priča Kalinić prvi put za javnost.

EKSKLUZIVNO ZA ALO! Sretko Kalinić: Simović je sje*ao sve pri ubistvu Đinđića!

Foto: Alo!

 

On za naš list navodi da je u samici u Zabeli već 11 godina i da većina pokušava da ga uništi. 

- Kada neko provede jednu godinu u samici, smatra se da više nije čovek, a ja sam već 11 godina sam u ćeliji i sebe smatram normalnim! Psihički sam jak iako načelnik Službe obezbeđenja Goran Nenadović, koga svi zovu „napaljeni č*arić“, pokušava da me uništi. Kaznio me je zbog dva navodna pokušaja bekstva, zabranjivao mi je prijem paketa, novca za kantinu i posete. Vrhunac je bio kada su u ćelije iznad mene uvodili ljude sa psihičkim problemima koji su lupali glavom o zid! Takvima daju "bup" (lek „buprenorfin“za lečenje zavisnika), koji bi trebalo da im pomogne da se skinu sa heroina, ali može da stvori mnogo jaču zavisnost od droge. Kada počnu da divljaju i lupaju, imam osećaj kao da sam u zvonu jer su ovde zidovi šuplji i sve se čuje. Načelnik uporno hoće da me sje*e psihički. Međutim, kada je došla delegacija Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) i kada sam im rekao šta mi se dešava, on više ne sme da se sretne sa mnom - kaže Kalinić, i dodaje da je u proteklih godinu i po dana, po naredbi načelnika, u šetnje išao sam.

- Pet godina sam šetao sa bivšim pripadnicima „crvenih beretki“ Nenadom Bujoševićem Rambom i Brankom Berčekom. Ramba znam još sa ratišta, a Branka sam upoznao 2015. u Zabeli, dobar je dečko. Nikada s njima nisam razmenio nijednu ružnu reč. Onda je došla korona i stigla je naredba da nas razdvoje. Godinu i po dana sam šetao sam! Tek pre pet-šest dana sam dobio društvo za šetnju, jednog Roma i jednog čoveka iz Požarevca. Za razliku od mene, Rambo šeta sa njih 30, a Branko sa 10 ljudi. Izgleda da sam ja, po načelniku, rizičniji od njih 10 , iako ni sa kim nisam u kontaktu i ne postoji mogućnost da se zarazim i da nekome prenesem virus - ogorčeno kaže Kalinić i ističe da zatvorenici nemaju jednak tretman u Zabeli.

 - Duško Maričić Gumar, bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO), pukao je psihički u zatvoru. Povremeno je bio u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, pa su ga vraćali ovamo. Mislim da je sada tamo smešten. On je još u Beogradu psihički popustio, a ovde je skroz dokrajčen. Kad bi ga sada pustili, ne bi bio svestan da je na slobodi! Za razliku od njega, Rambo je izuzetno psihički jak, pet puta je ranjavan za Srbiju na ratištu u Bosni. Sada mu po zakonu sleduje prebacivanje u blaži paviljon, ali neće to da mu odobre. Međutim, neki zatvorenici koji ne ispunjavaju zakonske uslove imaju mnogo veće privilegije - priča Kalinić.

Romima plaća pravnu zaštitu 

Kalinić je odlučio da Romima iz Sedmog paviljona Zabele, koji su izloženi diskriminaciji po etničkoj, rasnoj i jezičkoj osnovi, obezbedi besplatnu pravnu zaštitu.

 - Platiću mom advokatu Slavku Petriću da ih zastupa samo u slučajevima kada je reč o omalovažavanju. Jeb*ga, ovde većina njih trpi uvrede. Obraćaju im se pogrdnim rečima i zovu ih Ciganima, a čuo sam da im navodno uskraćuju toalet-papir, šampon i sapun - kaže Kalinić. 

Osam puta kidao lisice na nogama

Jedan od najčuvenijih zatvorenika u Sedmom paviljonu otkriva da je za vreme pritvora u Centralnom zatvoru u Beogradu i u posebnom odeljenju u Ustaničkoj trpeo strahovitu torturu.

- Tri godine sam šetao vezanih nogu i ruku po 15 minuta dnevno. To je bio pakao. Stražari mi nisu dozvoljavali da zaspim. Čim bi videli na video-nadzoru da sam zaspao, počinjali su nepodnošljivo da lupaju. Tamo sam iz revolta čak osam puta kidao lisice na nogama. Trebalo mi je po 15 sati da pokidam alke oko nogu. Sada imam šetnju od dva sata dnevno i nisam vezan - priča Kalinić.

Rambo rekorder po stažu u samici

* Nenad Bujošević (47) Rambo, bivši pripadnik „crvenih beretki“ i kum Milorada Ulemeka Legije (52), nalazi se već 20 godina u samici. Izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića i četvorostrukog ubistva funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

* Branko Berček (43), bivši pripadnik JSO iz Loznice, osuđen je na 40 godina zbog ubistva Stambolića i atentata na Vuka Draškovića.

* Dušan Maričić Gumar (51), bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO), osuđen je na 30 godina zbog ubistva Stambolića

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

31.05.2021 08:51

Kada biste bar malo pričali i o odlikašima!