Vladimir Putin
Foto: AP/Mikhail Voskresensky (POOL)

Prema njegovim rečima, ukoliko ruska centralna banka izbegne naglo smanjenje kamatne stope sa sadašnjih 16 odsto, inflacija indeksa potrošačkih cena biće u skladu sa ciljevima.

"Imajući u vidu da je Banka Rusije dostigla svoj cilj, sada treba da radi na tome da izbegne prerano ublažavanje kamatne stope. Dok se većina centralnih banaka suočava sa istim zadatkom 2024. godine, Banka Rusije zna šta ta greška može uzrokovati – 2022. dovela je do pada rublje, a rast cena je utrostručio planiranu inflaciju od 4 odsto u 2023. Ako zadrži referentnu stopu iznad 12 odsto tokom 2024, inflacija će se smanjiti na 4,7 odsto na godišnjem nivou u decembru 2024", istakao je Isakov u najnovijem "Blumbergovom" kvartalnom pregledu globalne monetarne politike.

Banka Rusije više je nego udvostručila kamatnu stopu u 2023. na 16 odsto, u nizu uzastopnih povećanja, navodeći kao razlog visok inflatorni pritisak, da bi u decembru signalizirala da se možda bliži kraj ciklusa zatezanja. Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina upozorila je, pak, da će centralnoj banci biti potrebno dva do tri meseca ili više da obezbedi stabilan pad inflacije, pre nego što donese odluke o smanjenju kamatnih stopa.

Prema zvaničnim projekcijama, godišnja inflacija dostigla je 7,5 odsto u 2023. godini, što je značajan pad sa 11,94 odsto zabeleženih 2022. S obzirom na monetarnu politiku zemlje, centralna banka je prošlog meseca predviđala da će godišnja inflacija u Rusiji 2024. pasti na 4-4,5 odsto i ostati blizu četiri procenta.

Isakov je krajem 2023, za ruski nedeljnik "Argumenti i fakti", rekao da će centralna banka početi da snižava kamatnu stopu u martu ili aprilu te da bi do decembra 2024. mogla da padne na 12-13 procenata.

Banka Rusije održaće svoj sledeći sastanak o reviziji kamatne stope u februaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading