SKORO 55.000 EVRA NA KOZMETIKU I FRIZURU Nemačka vlada veoma brine o lepoti Angele Merkel
EPA/ Friedemann Vogel

Kako je saopšteno, Merkelova zapošljava ženu koja za nju radi kao frizerka, šminkerka i modni dizajner.

Troškovi ovih usluga iznosili su 37.780 evra za proteklu godinu, a u 2023. godini vlada je do sada morala u tu svrhu da izdvoji 17.200 evra. To znači da se za lep izgled bivšeg šefa vlade plaća oko 3.000 evra mesečno. 

To uključuje i putne troškove i hotelski smeštaj za stilistu koji Merkelovu prati na sastancima, prenosi nemački list. 

Savezna kancelarija je prvobitno odbila da pruži informaciju o visini troškova, pozivajući se na pravo ličnosti, kao i na poslovnu tajnu. 

Udruženje poreskih obveznika je oštro kritikovalo sve veće troškove javnih nastupa najviših zvaničnika, tvrdeći da su neprimereni. 

„Teško je objasniti poreskim obveznicima da treba da plaćaju i šminkere i frizere političara. Troškovi za to bi morali biti svedeni na minimum ili čak plaćeni iz privatnih sredstava", rekao je predsednih tog udruženja Rajner Holcnagel. 

Međutim, nemačka vlada nema nameru da ograniči finansiranje "stajlinga" Merkelove za javne nastupe. 

„Preuzimanje troškova vezano je za obavljanje tekućih službenih dužnosti – bez obzira da li su javne ili nejavne “, naglašavaju iz Savezne kancelarije.

Prema podacima Vlade, članovi kabineta aktuelnog kancelara Olafa Šolca ove godine su platili za usluge frizure i šminke 21.808 evra, u poređenju sa 39.910 evra prošle godine. Za "ulepšavanje" ministarke spoljnih poslova Analene Burbok država izdvaja 7.500 evra, dok troškovi usluga šminkera i frizera za Šolca iznose 3.100 evra mesečno. Kancelarija tako na godišnjem nivou dostiže troškove od oko 62.000 evra za stajling političara i to u vreme inflacije.

Kako prenosi nemački list, Angela Merkel, kao bivša kancelarka u okviru „stalne službene dužnosti“ ima kancelariju sa devet stalnih radnih mesta uključujući službeni automobil iz Federalne službe kriminalističke policije. 
Samo osoblje košta nekoliko stotina hiljada evra godišnje, sa dodatkom putnih troškova, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Sole

09.08.2023 11:41

Gospodja Merkel veoma pametna,uspesno je obavljala svoju duznost kancelarke,zalagala se za mir i svetu,i da je jos na funkciji kancelarke, rata izmedju Rusije i Ukrajine ne bi bilo.Bilo je reda i ovoj Evropi.Kad je dosao nov kancelar,dosao je i rat i haos.