Ekonomski pad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

PIŠE: BOJANA PAUNOVIĆ

Najveća ironija na svetu i najveći dokaz da međunarodno pravo više ne postoji, ako je ikada i postojalo. 

Nemačka će, uz Ruandu, biti podnosilac zahteva da se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasa o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Ej, Nemačka, koja je u dva svetska rata počinila zločine i genocid kakve istorija ne pamti, pokušavajući da isterebe čitave narode, pre svega, Jevreje.

Došli smo, dakle, do dna. Ovakav rasplet u UN, podsetimo, najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom obraćanja pre tri dana.
- Po podacima koje dobijamo iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. aprila očekuje se da se na dnevnom redu nađe rezolucija o genocidu u Srebrenici, tu ćemo imati kolektivni zapad protiv sebe - poručio je šef države.

DALJI KORACI

Zahtev iza kojeg će stajati Nemačka i Ruanda analitičar Stevica Deđanski za Alo! ocenjuje kao apsolutno nenormalan, nemoralan i bestidan. Jedino bi bilo bestidnije, kaže, da se njima pridruži i Hrvatska:

- Tako bismo imali kompletno izvrgavanje ruglu međunarodnog prava i svega ostalog. Ali, jednostavno, to se dešava i moramo da se borimo protiv toga, da ukazujemo na to. Ko je imao Hitlera i ko je imao Jasenovac i ko je ubijao ljude, to moramo da pričamo. Da li će se uvažiti ili ne, ne znam, živimo u čudnim vremenima. 

Dalji koraci, koji bi nakon usvajanja takvog dokumenta (na papiru neobavezujućeg, ali u praksi takvog da može da posluži kao poluga brutalnih pritisaka) mogli biti preduzeti, to je potpuno jasno, odnosili bi se na pokušaje gušenja ili čak ukidanja Republike Srpske, kao navodne genocidne tvorevine, te na zahteve da se plati odšteta zbog navodnog genocida.

Odgovarajući na pitanje da li je normalno da zemlja koja je počinila tolike zločine i genocide, poput Nemačke, sada prva u redu traži rezoluciju protiv Srpske i čak je i predlagač toga u UN, Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost odgovara: 

- Nemačka, pogotovo ova administracija tzv. semafor koalicije Olafa Šolca, utrkuje se sa Francuskom da se dokaže kao najbolji saveznik i oslonac SAD i NATO u Evropi. Svakako, nemačke frustracije izazvane su bile inicijativom Rusije u Savetu bezbednosti UN u vezi sa predlogom ili rezolucijom o osudi agresije NATO na Jugoslaviju 1999, ali te aspiracije dela političkog zapada, u prvom redu Nemačke, da Srbi budu označeni kao glavni krivci za sve nedaće na Balkanu, koje je kompletno stanovništvo Balkana zadesilo na kraju 20. veka, ne prestaju od tada. Nemačka je jedan od glavnih spoljnopolitičkih faktora nestanka Jugoslavije, Nemačka je bila i ostala jedan od glavnih faktora podrške hrvatskog separatizma, albanskog separatizma, dakle, ona Srbiju posmatra u granicama između Kelebije i Kopaonika, ponekad čak između Dunava i Save i Kopaonika. I to su stare velikonemačke vizije ustrojstva, odnosno političke mape i slike Balkana, koje ona nikada suštinski nije napustila. 

ANGELINO VREME

Karanović podseća i na vreme Angele Merkel.

Angela Merkel se povlači

EPA

 

 

- Međutim, u vreme Angele Merkel, u vreme politike Hrišćansko demokratske unije, koja je trajala niz decenija, Nemačka je vodila progresivnu, ali realnu politiku, ne odričući se svojih političkih i geopolitičkih pogleda na Balkan. Međutim, ideološka tvrdolinijaška crta u tim pogledima ipak je bila zgasnuta zbog činjenice da je Angela Merkel gradila ili dalje razvijala nemačku ekonomsku imperiju. 


Zaobilaze Savet bezbednosti


Nije slučajno izabrano da se prljava operacija sprovede u Generalnoj skupštini UN. Naime, za razliku od Saveta bezbednosti, gde stalne članice (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) imaju pravo veta, takva mogućnost u Generalnoj skupštini ne postoji. Jasno je, dakle, da je plan brižljivo skovan i pripremljen.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal POLICIJA PROVERAVA SNIMAK IZ BEČA! Snimljena je devojčica koja uzrastom i likom podseća na Danku Ilić #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Penzioner

02.04.2024 06:48

Moracemo da napravimo razlaz sa kolektivnim zapadom i da za pocetak Nemcima pokazemo izlaz iz Srbije!

KKK

02.04.2024 07:02

Zasto cutimo ? Gde su sad protesne note ambasadi Nemacke ?