ANGELA MERKEL TRN U OKU UKRAJINE "Jeftin gas iz Rusije po cenu stotine hiljada života"
AP Photo/Lefteris Pitarakis

- Iskoristila sam sve što mi je bilo na raspolaganju da pokušam da sprečim ovu situaciju - rekla je Merkelova, komentarišući rusku specijalnu operaciju u Ukrajini u subotu u intervjuu listu Cajt.

- To što nije uspelo, nije dokaz da je bilo pogrešno pokušati - naglasila je ona.

Diplomatija je, kako je istakla bivša nemačka kancelarka, „neophodna”. Istovremeno je još jednom branila svoju politiku prema Rusiji. Merkelova nazvala ispravnim napore za rešavanje konflikta na istoku Ukrajine posle događaja na Krimu 2014. godine u okviru takozvanog Minskog procesa.-

Podržavam ove diplomatske napore - rekla je bivša šefica nemačke vlade i dodala da je „veoma zabrinuta“ za Ukrajinu.

- Na moju veliku žalost, bilo je dosta onih koji za to nisu bili zainteresovani - priznala je Merkelova. U Evropskom savetu su, na primer, Nemačka i Francuska, rekla je ona, uložile napore da reše konflikt u istočnoj Ukrajini.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak kritikovao je danas izjavu bivše nemačke kancelarke.

- Bivša kancelarka Merkel, koja je Evropu učinila potpuno zavisnom od ruskih energenata, pravda se: 'Učinila sam sve što je bilo moguće da sprečim da Rusija započne rat i za to sam dobila... jeftini ruski gas'. Fantastično - napisao je Podoljak na Tviteru.

On je kritikovao i insistiranje Merkelove na diplomatiji i pregovorima, upitavši je o čemu ima da se pregovara.

- Opet o jeftinom gasu iz Rusije? Ali da li to mora biti po cenu uništenih ukrajinskih teritorija i stotina hiljada nevinih ukrajinskih života? I što je najvažnije - sa kim? Sa zvanično priznatim međunarodnim ratnim zločincima? Posle 430 dana brutalnog rata, da li je zaista moguće tako duboko prezirati slobodu, tako otvoreno ignorisati ruske masakre i tako otvoreno mrzeti pravo Ukrajine na samoodbranu - naveo je Podoljak.

On je bivšoj kancelarki poručio da, ukoliko ne može da ispravi greške iz prošlosti, prestane sa pravdanjem i ohrabrivanjem agresora.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading