Angela Merkel se povlači
Foto: EPA/EPA

Dejton u kolumni za Hil napominje da Merkelova ima iskustvo u radu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i slobodu delovanja - budući da nije vezana za aktuelne vlasti.

Prema Dejtonu, za učešće u pregovorima mogu biti dovedene i međunarodne korporacije.

Zapad bi, smatra profesor, trebalo aktivnije da se angažuje u neformalnim pregovorima sa Rusijom o miru u Ukrajini. Dejton veruje da komunikacija između pojedinaca pomaže da se pronađe zajednički jezik za formalne pregovore. Ulogu takvih neformalnih posrednika mogu obavljati i bivši političari i multinacionalne korporacije, sugeriše ekspert.

"Ponekad je potrebna intervencija pouzdane tetke... da bi se sukob rešio.... Došao je trenutak kada će nam treća strana pomoći da postignemo mir u Evropi", zaključio je Dejton.

Rusija je više puta izražavala spremnost za pregovore, ali su kijevske vlasti uvele zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Kremlj je takođe napomenuo da sada ne postoje preduslovi za prelazak situacije na miran kurs, dok postizanje ciljeva specijalne operacije ostaje apsolutni prioritet Moskve.

Prema rečima predsednika Vladimira Putina, Rusija nikada nije odbijala dijalog, ali druga strana treba direktno da izrazi spremnost za to. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading