NASTAVLJAMO SA ODGOVORNOM POLITIKOM Ministar Mali saopštio odlične vesti za građane
Tanjug

„Prvi stub budžeta jeste povećanje plata i penzija u zemlji od 1. januara, kada će se penzije povećati za 12,1, plate u javnom sektoru za 12,5 odsto, u vojsci za 25 odsto, minimalne zarade za 14,3 odsto. Uz to ćemo rasteretiti poslodavce povećanjem neoporezivog dela plate i smanjenjem za jedan odsto doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavaca”, rekao je Mali i dodao da će budžet zbog toga izgubiti više od 40 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, drugi stub budžeta su kapitalne investicije za koje se izdvaja 6,8 odsto Bruto domaćeg proizvoda.

„Nijedan veliki projekat nismo zaustavili. Radićemo kliničke centre, Beogradski metro, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda”, istakao je on. Kao treći stub je naveo energetiku, odnosno obezbeđivanje novca kako bi snabdevanje strujom i gasom bilo uredno.

Mali je za medije naveo da su naše javne finansije stabilne i da na računu imamo 285 milijardi dinara, a da je udeo javnog duga u BDP-u 54 odsto, dok je evropski prosek 94 odsto. Komentarišući podatke MMF-a prema kojima je stopa rasta u Srbiji u četiri krizne godine druga u Evropi, posle Irske, Mali je rekao da je ponosan na te rezultate i da oni pokazuju da su bile opravdane i da su plodom urodile reforme koje je Aleksandar Vučić počeo 2014. godine kao i ulaganja u infrastrukturu i u zelenu agendu.

„To nam omogućava visoku stopu rasta, a ona znači više para u budžetu, što je opet mogućnost za veće plate, za veće penzije i dodatna izdvajanja za zdravstvo, prosvetu i slično”, rekao je Mali.

Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja koje je danas počelo je osim budzeta i set drugih ekonomskih zakona među kojima su i izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) kao i zakon kojim se reguliše položaj frilensera u Srbiji. Govoreći o zakonu o PIO osiguranje Mali je rekao da se njime ispunjava obećanje dato penzionerima da će biti unapređena švajcarska formula.

„Imaćemo švajcarsku formulu plus koja kaže da ako iznos penzija padne ispod 10 odsto BDP one se usklađuju sa rastom prosečnih plata. Ako su između 10 i 10,5 odsto onda se usklađuju po postojećoj švajcarskoj formuli, dakle 50 odsto inflacija a 50 odsto plate, a ukoliko se podignu iznad 10,5 odsto onda se usklađuju samo sa inflacijom”, objasnio je on. Dodao je da će ovo pravilo omogućiti da se štite interesi penzionera i da udeo penzija nikada ne padne ispod 10 odsto BDP.

Kada je reč o frilenserima naveo je da su kroz dugotrajne razgovore i predložena zakonska rešenja nađena dva alternativna rešenja između kojih će frilenseri moći da biraju.

„Njihov položaj će konačno biti zakonski uređen, a osim toga dobiće i važna prava koja se odnose na zdravstveno i penzijsko osiguranje”, rekao je Mali. Istakao je da su zakonska rešenja zapravo paket koji je bio prihvatljiv i državi i frilenserima i da će se donošenjem zakona na neki način staviti tačka i na ovu temu.

Mali je naglasio da se Zakonom o budžetskom sistemu, koji je takođe na dnevnom redu skupštinskog zasedanja, definišu nova fiskalna pravila i da je njima ograničeno koliko može da bude maksimalni udeo javnog duga u BDP, maksimalni iznos deficita.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading