ŠTITI SRCE, POBOLJŠAVA PAMĆENJE, SNIŽAVA HOLESTEROL Natopite bademe vrelom vodom i ostavite da odstoje tokom noći! Oduševiće vas rezultat!

Jača imunitet.

Badem
Badem, Foto: Shutterstock

Bademi su puni vitamina i hranljivih materija, te imaju veliki broj zdravstvenih prednosti. Štite srce i vene, poboljšavaju pamćenje i snižavaju holesterol.

Preporučuje se da svaki dan pojedete nekoliko badema dnevno. Ali, njihovu hranjivost još ćete više osetiti ako ih preko noći ostavite natopljene u vodi.Pročitajte OVDE kako da napravite jeftine i ukusne oblande. 

Tako ćete smanjiti se količinu kiseline koji se nalaze u ljusci orašastih plodova, a koje mogu smanjiti apsorpciju hranjivih materija iz badema u telu.

Iz mokrih badema organizam će još bolje da "upije" njihovu hranjivost, vitamine i minerale, stimulisati aktivnost enzima u telu i poboljšati probavu.

Namočeni bademi imaju više vitamina B i enzima poput lipaze od suvih badema i ukusniji su. Takođe, blanširani bademi su dobar izvor kalijuma, vlakana, proteina i zdravih masnoća, uključujući monozasićene i polizasićene masne kiseline, dok s druge strane imaju malu količinu zasićenih masti.

U ovom orašastom voću se nalaze i kalcijum i gvožđe, te moćni antioksidansi koji nas drže zdravijim.

Zahvaljujući vitaminu E, vlaknima i folnoj kiselini, namočeni bademi poboljšavaju rad probave, pomažu kod dijabetesa, problema s kožom i hroničnih bolesti, poput srčanih smetnji i reumatoidnog artritisa.

Badem bademi
Foto: Shutterstock

Osim toga, efkasan je saveznik i kod mršavljenja jer njihova bogata količina vlakana smanjuje osećaj gladi, a time i unos kalorija i podstiče gubitak kilograma.Pročitajte OVDE koje voće reguliše krvni pritisak. 

 

Najbolji pristup je namakanje u dve vode tokom 24 sata.

- Oko 250 grama grama badema stavite u posudu ili lonac i prelijte ih s toplom vodom.

- Nakon 12 sati iscedite vodu i dodajte u bademe dve kašičice soli.

- Zatim ponovo posudu napunite toplom vodom i ostavite bademe u njoj još 12 sati.

- Nakon 24 sata namakanja lako ćete skinuti smeđu ljusku s badema, ako se već nije sama odvojila.

- Namočene bademe možete da koristite nedelju dana, bez bojazni da će izgubiti svoje nutritivne vrednosti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi