Doktor Radmilo Petrović
Alo.rs
Doktor Radmilo Petrović

Alo.rs

Foto: Alo.rs

Oni koji su preležali koronavirus ne bi trebalo odmah nakon negativnog testa da pohitaju na vakcinaciju kako bi se zaštitili od ponovnog zaražavanja.

Stručnjaci ističu da bi morali da sačekaju četiri nedelje na imunizaciju protiv kovida-19, jer je neophodno da se organizam za pelcovanje u potpunosti oporavi.

“S obzirom da se i dalje radi o nedovoljno poznatom virusu, posebno sada kada su se pojavili novi sojevi koji su prodorniji i dominantniji, oni koji su preležali kovid-19, moraju nastaviti da prate svoje stanje i nakon što više nisu zarazni. Od težine kliničke slike zavisi da li će ići na kontrolu posle 20 dana, jednog, tri ili šest meseci”, objašnjava dr Radmilo Petrović.

Jedna doza je dovoljna

Naš sagovornik ističe da je osobi koja je imala kovid-19 dovoljna jedna doza cepiva.

“Prva doza vakcine će povećati nivo antitela, a to je maksimalna zaštita od širenja infekcije. Neki kažu da neće da prime vakcinu, jer su već imali virus, međutim to je greška i obmana samog sebe, jer su oni ugroženi kao i ovi što nisu imali virus. Takođe, mnogo toga zavisi i od kliničke slike. Oni koji su dugo bolovali imaju verovatno više antitela”, navodi epidemiolog.

Apelujući na građane Srbije da treba da se vakcinišu i prethodno konsultuju sa svojim lekarom o istoriji bolesti, dr Petrović kaže da koronavirusom može da se zarazi veliki broj ljudi, neki procenat i da umre, a od vakcine, kako kaže, niko nije umro.

“Vakcina je definitivno najbolji izbor i svakako da nećete pogrešiti ako je primite, čak iako ste preležali kovid-19”, kaže dr Petrović. Prema njegovim rečima, posle vakcinacije i pacijenti koji su preležali koronavirus mogu dobiti određene nuspojave.

“Moguće su temperature u trajanju od dan ili dva kao i malaksalost mišića. Mesto uboda svakako je osetljivo kao i na bilo koju drugu vakcinu. Korona je jedno ogromno oboljenje koje zahvata čitav organizam, a upravo će kontrolni pregled posle nekog perioda pokazati da li je ostavila posledicu na srcu, jetri ili bubrezima”, naglašava naš sagovornik.

Telu treba dati vremena da ozdravi

Svakom čoveku treba manje ili više vremena da ozdravi, a kada se radi o koroni, a dr Petrović kaže da bi nakon negativnog testa trebalo da se nastavi sa konzumiranjem vitamina i minerala.

“Osnovno pravilo svakog postkovid pacijenta je izbegavanje teških fizičkih napora. Nema trčanja ni bavljenja sportom određeno vreme. Samo umerene i blage aktivnosti dolaze u obzir”, napominje epidemiolog.

Komentari (1)

Tara

26.02.2021 08:09

Kako može da izjavi da od vakcine niko nije umro kada je umrlo nekoliko ljudi, neki 2 dana nakon vakcinisanja a neki nedelju dana. I ima više slučajeva da je bilo moždanih i srčanih udara posle prve doze. Nisam protiv vakcine ali protiv propagande i laži jesam. Ne smeju svi da prime vakcinu to treba da se vodi računa.