stomak
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Jedan od brojnih simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) je oticanje i zadržavanje vode u periodu nakon ovulacije a pre početka menstruacije. Žene tada često imaju osećaj da su se ugojile, čak dva do tri kilograma, što vaga i potvrdi, ali srećom, ti „lažni kilogrami“ izgube se već prvih dana menstruacije. Oticanje je posebno vidljivo u predelu stomaka, ali i na licu, grudima, u rukama i nogama. Ovu neprijatnu pojavu izazivaju reproduktivni hormoni koji ženu svakog meseca pripremaju na moguću trudnoću.

Estrogen, koji je najdominantniji pred ovulaciju, ali njegov nivo raste i kasnije, u lutealnoj fazi, ima zadatak da zadržava vodu. Telu je voda neophodna kako bi se stvorio adekvatan endometrijum – unutrašnji omotač materice čiji je zadatak da prihvati oplođeno jajašce, kao i za kasniji razvoj fetusa. Kada do oplodnje ne dođe, ciklus ulazi u lutealnu fazu koja traje sve do početka menstruacije kada dominira progesteron, čiji je zadatak da podstakne ljuštenje endometrijuma i njegovo izbacivanje putem menstrualnog krvarenja. Ovaj hormon ima brojne dodatne funkcije, od regulisanja rada moždanih funkcija, nivoa šećera u krvi, hidratacije tkiva, preko rada urinarnog i endokrinog sistema. Prenizak progesteron utiče ne samo na zadržavanje vode u organizmu i oticanje, već i na pojačavanje ostalih simptoma PMS-a, poremećaj menstrualnog ciklusa, pojavu cista u dojkama, mioma, ali i poremećaj rada žuči i nekontrolisani apetit.

Za razliku od estrogena koji smanjuje apetit, progesteron ga pojačava, pa u ovom periodu osećamo potrebu za kaloričnom i slanom hranom, koja dodatno zadržava vodu. Ako se pritom nedovoljno krećemo, limfotok će se još više usporiti. Zato u periodu desetak dana pre menstruacije treba obratiti posebnu pažnju na ishranu, unositi što više svežeg povrća i voća a izbaciti grickalice, peciva, nezdrave masti i slatke gazirane napitke, piti što više vode i vežbati.

Veliku pomoć u ovom periodu pruža Femisan A. Ovaj preparat koji postoji u obliku KAPI kao i KAPSULA obogaćenih zlatnom makom, sadrži stručno odabrano i obrađeno lekovito bilje koje pre svega deluje na uspostavljanje hormonskog balansa i sprečava nagle oscilacije hormona, ali ima i holističko dejstvo pa, između ostalog, pozitivno deluje na preraspodelu tečnosti u organizmu i izbacivanje viška. Posebno diuretičko dejstvo u preparatu imaju virak i hajdučka trava, dve lekovite biljke koje se od davnina koriste kod poremećaja ženskih reproduktivnih organa. One deluju i spazmolitički – sprečavaju grčeve i bolove, stimulišu cirkulaciju u maloj karlici što povoljno deluje na rad jajnika i materice, a svojim adstringentnim i emenagognim dejstvom regulišu menstrualno krvarenje i ne dozvoljavaju da ono bude ni preobilno ni oskudno. Neven koji je sastavni deo kapi i kapsula Femisan A povoljno deluje na organe za varenje, uključujući i žuč, smanjuje nadutost i podstiče rad limfe i drenažu. I rusomača koja je zastupljena u Femisan A kapsulama reguliše izlučivanje tečnosti putem urinarnog trakta, dok zlatna maka, koja je inače odličan balanser estrogena i progesterona, povoljno deluje i na metabolizam lipida i glukoze, pa sprečava napade gladi.

Ovo su samo neke od lekovitih biljaka koje ulaze u sastav Femisana A i doprinose ne samo sprečavanju oticanja u PMS-u, već i normalnom menstrualnom ciklusu, sprečavanju i eliminaciji cista, PCOS i mioma, olakšavanju simptoma kod endometrioze i boljoj plodnosti. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Stanko

12.05.2023 18:33

Opozicija sprecava ljude da se slobodno krecu.