Čisti creva: Napravite prirodni probiotik od tri sastojka
Foto: Freepik

Limunada je osvežavajući napitak koji pijemo i iz užitka, ali i zbog zdravlja celog organizma. Napitak koji je pun vitaminaC i povoljno deluje na imunitet, sada može doneti još jednu zdravstvenu prednost - probiotičku. Ukoliko imate problem sa nadimanjem, gasovima, želite da detoksikujete creva i poboljšate probavu, onda je probiotik limunada pravi eliksir za vas.

Recept za probiotik limunadu

Sastojci:

  • 6 šoljica vode
  • 1 šolja meda
  • 1 šolja limunovog soka
  • 1/2 šolje sveže surutke

Priprema:

Zagrejte vodu u šerpi na laganoj vatri, držeći je dovoljno toplom da rastvori med (oko 40 stepeni C). Neprekidno mutite med dok se potpuno ne rastvori u vodi. Isključite vatru, a šerpu sklonite sa šporeta. Umutite sok od limuna i surutku u vodi sa medom dok se potpuno ne sjedine.

Sipajte limunadu kroz uski levak u flaše sa poklopcem. Zatvorite boce i ostavite limunadu da odstoji na sobnoj temperaturi da se sastojci fermentišu, oko četiri do sedam dana. Možete otvoriti flašu da proverite da li ima je piće postalo gaziranost koja je potrebna.

Kako sastojci iz probiotik limunade deluju na zdravlje:

Med služi kao idealna prirodna zamena za veštačke zaslađivače i nudi dodatna svojstva za jačanje imuniteta. Sjajan je antioksidans, sadrži biljna vlakna, podstiče zdrave bakterije u vašim crevima. Med je takođe moćno antimikrobno i antibakterijsko sredstvo. Sveža surutku (jedan od glavnih proteina u mleku) odličan je izvor visokokvalitetnih proteina, jer sadrži sve esencijalne aminokiseline, plus vitamine i minerale. I to ne bi bila limunada bez limuna, koji je prepun vitamina C, snažan je antioksidans i bogat je esencijalno hranljivim materijama. Međutim, ono što ovom napitku daje probiotičko dejstvo fermentisanje, zbog čega je važno da odstoji.

Napomena: Pre upotrebe napitka konsultujte se sa lekarom koji je upućen u vaše zdravstveno stanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading