NAJZDRAVIJI NAPITAK NA PRAZAN STOMAK Ima antibakterijski efekat, čuva crvena krvna zrnca i pomaže nervnom sistemu
Foto: Youtube/Printscreen

Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Jogurt takođe sadrži vitamin B12, koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže nervnom sistemu da funkcioniše ispravno. Ipak, jedan mlečni proizvod ima tri puta više probiotika od jogurta, a u pitanju je kefir.

Kefir je fermentisano mleko koje poboljšava zdravlje creva, imunološkog sistema i digestivnog trakta. Ima nizak sadržaj laktoze, antibakterijski efekat, povoljno utiče na nivo holesterola u krvi, doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi, deluje protiv povišenog krvnog pritiska. Zato je poželjno da znate tri ključne prednosti kefira:

Pomaže u održavanju zdravih kostiju

Kefir je bogat kalcijumom i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju jakih kostiju i štite od preloma. Rezultati studije iz 2018. otkrili su da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, efekte koji mogu značajno smanjiti rizik od preloma.

Smanjuje gorušicu, mučninu, bol u stomaku

Hrana bogata probioticima umiruje probavne probleme. Pomaže u održavanju osetljive ravnoteže mikroba u crevima, a studije iz 2020. dokazale su da konzumacija probiotika može da smanji simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su gorušica, mučnina i bol u stomaku. Istraživači to prepisuju probioticima, koji podstiču imuni odgovor tela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mlečna kiselina.

Doprinosi smanjnju nervoze

Prema rečima lekara, konzumacija kefira može da ublaži anksioznost. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Molecular Psychiatry" uključivalo je studiju u kojoj su ispitanici praktikovali plan ishrane četiri nedelje. Grupa na dijeti jela je hranu za dobro zdravlje creva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije menjala svoje navike u ishrani.

Primećeno je da je nivo kod prve grupe značajno opao, a zaključak je da zdrava ravnoteža crevnih bakterija podstiče proizvodnju hormona zbog kojih se osećamo dobro, poput serotonina.

Kefir može da se pije u prilično velikim količinama - gotovo do 1,5 litara dnevno, a lakše se i brže vari od od mleka - dok se kuvano mleko zadržava u želucu oko sedam sati, kefir iz masnog mleka zadržava se 4,5 sata, a iz obranog mleka 3 sata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading