Prirodni probiotik: U kefir dodajte ovaj sastojak i rešite se zatvora
Foto: Shutterstock

Simptomi koji ukazuju da postoje problemi sa stomakom jesu osećaj težine, nadimanje, bol, zvučno pretakanje, poteškoće sa odlaskom u toalet i drugi neprijatni simptomi. Kada su ovi simptomi zastupljeni, važno je da se konsultujete sa lekarom, a kao dodatni lek možete krosititi kefitr i mekinje.

Nije tajna da je kefir u stanju da normalizuje crevnu mikrofloru i "umiri" stomak. To je zbog bifidobakterija sadržanih u njemu, koje sprečavaju nastanak procesa fermentacije i varenja hrane, doprinose pažljivom uklanjanju štetnih toksina. Kefir poboljšava peristaltiku creva, ubrzava varenje i pomaže da se hranljive materije bolje apsorbuju. Zbog toga ga nazivaju i najboljim prirodnim probiotikom.

Mekinje su bogate vlaknima, a sadrže i kalijum i vitamine B. Oni nežno utiču na creva, poboljšavajući njihov rad, sprečavaju pojavu disbioze (mikrobne neravnoteže) i olakšavaju varenje. Dijetalna vlakna iz mekinja treba da budu obavezan deo zdrave ishrane jer imaju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje, od bolje probave, zdravlja srca, do efekta na regulisanje holesterola i šećera u krvi.

Kombinacija kefira i mekinja često se preporučuje i u procesu mršavljenja zbog čišćenja tela i ubrzanja metaboličkih procesa. Pored zdravstvenih prednosti, kombinacija mekinja i kefira je prijatnog ukusa, osvežva,a pa je mngoima dobar izbor za doručak. Kako da napravite smešu kefira i mekinja - evo recepta:

Pomešajte dve kašike ovsenih mekinja sa 400 ml kefira. Ostavite da dostiji 15 minuta dok mekinje ne omekšaju. Po želji, možete dodati i malo cimeta.

Napomena: Ukoliko ste osetljivi na neke od navedenih sastojaka ili imate zdravstvenih problema sa crevima ili želucem, pre konzumiranja konsultujte se sa lekarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading