KRPELJI VREBAJU IZ TRAVE Ako ih ne uklonite na vreme, u problemu ste, ovo su simptomi
Foto: Shutterstock

Proleće je već uveliko stiglo, a sa njim i buđenje prirode. Tu spada i razmnožavanje štetnih životinja za čoveka, među kojima su i krpelji. Glavno stanište su im travnate površine, žbunje i drveće, a ukoliko se ne vodi računa vrlo lako mogu da nas zaraze.

Ujed krpelja, ukoliko je zaražen, (a to mi ne možemo odmah da znamo), vrlo lako da može da prenese infekcije, uključujući Lajmsku bolest, bebeziozu, erlihiozu i druge. Pa tako, na primer, bebezioza prenosi se ujedom krpelja koji je zaražen parazitom "bebesia". On dalje inficira crvena krva zrnca, dok zaraženi krpelj mora da ostane vezan za telo najmanje 36 sati kako bi efikasno preneo parazit na čoveka.

Zato je važno da na vreme primetite da li se neki krpelj zakačio za vas. Nakon svakog povratka iz prirode, dobro pregledajte telo ili zamolite nekog da to učini umesto vas.

Takođe je važna i preventiva. Kako temperature još uvek nisu visoke, nošenjem dugih rukava i pantalona dok boravite u prirodi, može da bude od koristi. I repelenta sredstava koji se koriste protiv ujeda komaraca su odlično rešenje.

Pogledajte neke od simptoma ujeda zaraženog krpelja:

  • crvenilo i svrab kože
  • oticanje
  • bol
  • osećaj umora
  • groznica
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima

Stručnjaci savetuju da ako uočite krpelja treba odmah da ga i uklonite. To možete da učinite sa pincetom. Sve što treba da uradite jeste da krpelja uhvatite pri samom dnu i lagano povučete prema gore. Ukoliko niste vični i stručni u tome, bolje da ne pokušavate, jer možete da napravite gore stanje. Umesto toga, hitno se obratite lekaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading