NAJBOLJI ANTIOKSIDANS MOŽETE UZGAJATI U STANU Dr Mašić otkriva koja hrana je broj 1 u svetu - za insulinsku rezistenciju, krvnu sliku
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Klice semenki, žitarica i mahunarki predstavljaju pravu “energiju života” i jedan od glavnih izvora vitamina i enzima. S obzirom da je zimi ponuda svežeg sezonskog povrća znatno manja, postoji odlično rešenje koje ljudi koriste već hiljadama godina, a to je klijanje semenki i zrnevlja.

U poslednje vreme biljne klice možete naći na policama mnogih velikih marketa, ali klijanje kod kuće ima niz prednosti. Pre svega, to je mnogo jeftinije. Drugo, kad samostalno kupujete organske semenke, mahunarke i žitarice, možete biti 100% sigurni u njihov kvalitet. Treće, na taj način, ćete uvek imati pri ruci ovaj super zdravi sastojak za salate, potaže, smutije i druga jela.

Kako da svom telu pružimo maksimalnu količinu vitamina i antioksidanata putem klica i žitnih sokova, za "RTS ordinaciju" govorila je dr Jovana Mašić, lekar opšte prakse i stručnjak za biljnu ishranu.

Klice predstavljaju zdrav sastojak koji je poželjno uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Možemo ih uzgajati u kućnim uslovima ili potražiti u marketima. Za klijanje se mogu koristiti razne vrste semenki, žitarica, mahunarki, a njihove klice imaju brojna lekovita svojstva.

Za klijanje možete koristiti različite vrste žitarica, semenki, mahunarki i orašastih plodova: lucerka (alfalfa), pšenica, raž, spelta, mungo pasulj, azuki pasulj, naut (leblebija), semenke rotkve i rukole, sočivo, ovas, jećam, heljda, grašak, suncokret, kinoa, susam, semenke bundeve itd.

Kako na zdravlje utiču biljne klice?

"Ima jedan važan fitonutrijent koji se zove sulforafan i njega ima u odraslim biljkama kupusa, brokolija i kelja, a u klicama brokolija i do sto puta više.", kaže dr Mašić i dodaje: "U klicama ima dosta vlakana, zbog toga se može javiti nadutost. Na početku mogu da se uzimju dve kašike, u bilo koje doba dana", kaže i dodaje da je ova superhrana idealan izbor tokom godine kada nam nije dostupno sveže povrće.

Dr Jovana Mašić istakla je i da su klice brokolija zapravo hranljivije od samog povrća - brokolija. Ljubičasta boja hrane je znak da namirnica ma dosta antioksidanata, a o tome kako klice pomažu kod insulinske rezistencije, dr Mašić kaže:

"U klicama postoje jedinjenja koja se ponašaju slično insulinu i na taj način poboljšavaju. Takođe i vlakna."

Uticaj na ulcerozni kolitis

Sokovi žitnih trava, a koji se prave od spelte, ječma i pšenice, pomažu kod zapaljenske bolesti creva.

"Jedna studija je pokazala da ljudi koji su uzimali sok od žitne trave u devedeset posto je bilo bolje stanje nego kod ljudi koji nisu uzimali sok od žitne trave."

Sokovi se mogu uzimati do tri meseca, a dnevno je dozvoljeno da se pije od 30 do 100 ml.

Da li svako sme da uzima ove sokove?

"Skoro svako sme, ali ljudi koji su na antikoagulantnoj terapiji treba da budu oprezni - mogu i oni da konzumiraju, ali ako će lekar da ih isprati. Još jedna grupa ljudi, osobe koje imaju celijakiju. Sva udruženja za celijakiju savetuju takvim ljudima da uzimaju proizvode koji su deklarisano bezglutenski."

„Kad preporučujem nešto ljudima bitno mi je da nema neželjene efekte, može samo koristi da ima. Jedino što ljudi mogu da osete je mučnina, ako im se ne sviđa ukus“, rekla je dr Jovana Mašić.

Kako napraviti klice kod kuće

Da bismo ovaj izvanredan antioksidans napravili kod kuće, potrebno nam je seme koje prvo moramo oprati, a zatim staviti u teglu i ostaviti da se natopi tokom noći. Jedna kašika semena ide u jednu teglu, a kada se seme procedi stavlja se u teglu. Nju treba pokriti gazom i postaviti naopačke, tako da se cedi višak vode. Za klice nije potrebna svetlost, a seme u tegli treba ispirati dva puta dnevno i to kroz gazu. Nakon pet dana teglu će ispuniti klice, koje nakon toga treba čuvati u frižideru do sedam dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading