crvena detelina
pixbay
crvena detelina

pixbay

Foto: pixbay

Crvena detelina je poznata po svom efikasnom načinu ublažavanja simptoma menopauze, poboljšanju mineralne gustine kostiju i smanjenju rizika od srčanih problema poput holesterola i simptoma visokog krvnog pritiska. Efikasno leči upale i slab imunitet i bori se protiv kašlja, respiratornih infekcija i kožnih bolesti poput psorijaze i ekcema.

Šolja čaja
Detelina je moćna lekovita biljka za limfni sistem i njegovo čišćenje. Takođe je izuzetan u procesu borbe protiv raka. Pored toga, odličan je diuretik. Detelina se koristi i u cveću i u lišću i smatra se najboljom biljkom za jačanje krvi kod ljudi zabrinutih zbog poremećaja krvi ili bolesti, uključujući leukemiju ili opšte trovanje krvi, što je rezultat oštećenja funkcije pankreasa ili jetre.

Smanjuje masnoće
Ako svakodnevno popijete tri šolje čaja od crvene deteline, telo će dobiti potrebnu dozu minerala koji će rešiti problem nedostatka molibdena, mangana, selena, gvožđa, magnezijuma, vitamina A i B.

Alkaloidi u crvenoj detelini rade ruku pod ruku sa svojim aminokiselinama u procesu razgradnje i smanjenja nivoa masti kako bi ih telo moglo eliminisati. Ako želite da se pročistite, uveče popijte šolju čaja od crvene deteline. Njegova lekovita svojstva aktiviraće se tokom noći i pomoći će jetri da obradi i eliminiše razne toksine. Čaj možete piti do 20 dana.

Ublažava glavobolju
Čaj od crvene deteline ublažava glavobolju, energizira telo i zahvaljujući ovoj biljci predstavlja zvezdu među lekovitim biljem za sve one koji se osećaju iscrpljeno, umorno ili iscrpljeno. Iako crvenu detelinu možete dodati u smoothie sa svežim voćem i povrćem, šolja čaja će i dalje raditi bolje od ovih popularnih napitaka.

crvena detelina

pixbay

Foto: pixbay

Doziranje i spremanje čaja od crvene deteline

Čaj od crven deteline možete naručiti ili kupiti u kesicama, možete kupiti samo osušenu detelinu ili je možete i sami ubrati. Možete birati samo crvene cvetove, a možete brati i listove biljke. Prelijte jednu ili dve kašike osušene i izmrvljene biljke sa oko 250 ml ključale vode i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Pijte dve do tri šolje ovog čaja tokom dana, između obroka. Možete stavljati iskorišćene kesice čaja na kožu kako biste olakšali simptome osipa, ekcema ili psorijaze, ali se uvek prethodno posavetujte sa lekarom, posebno ako imate otvorene rane.

Kome odgovara ovaj biljni čaj?
Ljudima koji žele da poboljšaju celokupno zdravstveno stanje i ojačaju imunitet, snize holesterol i ojačaju kosti će ovaj čaj sigurno odgovarati. Važno je samo da nisu u rizičnoj grupi kad su u pitanju problemi sa estrogenom (poput neplodnosti i raka dojke). Žene koje su u menopauzi i imaju toplotne napade i preznojavaju se će sigurno osetiti olakšanje ovih simptoma uz ovaj čaj.

Šta najviše volimo kod ovog čaja?

Crvena detelina je prirodna, samonikla biljka koju možete kupiti, ali i ubrati sami. Njen sladak ukus je čini veoma pogodnom za pravljenje čaja, a odlična je u kombinaciji i sa drugim čajevima.

PROČITAJTE JOŠ: