tablete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Kada lekar pripiše antibiotik, obavezno ga pitajte da li postoji neka hrana sa kojom ne bi trebalo da se meša. Pre svega da se ne bi umanjilo dejstvo leka i da ne bi došlo do stomačnih problema. Ovo važi kako za odrasle tako i za decu koja su pod antibiotskom terapijom.

Kiselu hranu

Jako kisele namirnice kao što su sokovi od citrusnog voća, gazirana bezalkoholna pića, čokolada i proizvodi na bazi paradajza, mogu smanjiti apsorpciju leka. Najgora reakcija antibiotika je sa grejpfrutom i njegovim proizvodima.

Mleko i mlečne proizvode (osim jogurta)

Velika količina kalcijuma koja se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, tokom terapije antibioticima može da blokira apsorpciju leka. Kalcijum umanjuje sposobnost organizma da apsorbuje hinolin (vrstu antibiotika). Zato antibiotsku terapiju treba uzeti dva sata posle suplemenata ili hrane koja sadrži kalcijum. Jogurt sadrži probiotike koji pomažu tokom antibiotske terapije.

Hranu sa visokim sadržajem biljnih vlakana

Sočivo, pasulj, maline i celo zrno žitarica, zbog visokog sadržaja biljnih vlakana usporavaju pražnjenje organa za varenje. Ovo je odlična stvar kada želite da jedete manje, ali nije dobro kod uzimanja antibiotika, jer smanjuje apsorpciju leka.

Hranu koja podstiče razmnožavanje gljivica

Terapija antibioticima može da pospeši razmnožavanje gljivica koje se prirodno u malom broju nalaze u našem organizmu. Simptomi povećanog broja gljivica su: bele naslage na jeziku,dijareja, povraćanje kao i peckanje, svrab ili sekret urogenitalnog trakta.

Stoga je potrebno smanjiti ili u potpunosti izbaciti hranu bogatu šećerom i hranu koja sadrži kvasne gljivice. Ovo se odnosi na sledeće namirnice: torte, kolače, hleb, testa, peciva, krompir, pirinač, industrijske voćne sokove, sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentisanu hranu, zrnastu hranu, sušeno meso i voće, gljive.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading