UPOZORENJE STRUČNJAKA Oprezno sa probioticima! Prekomerna upotreba  ugrožava mozak
Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju kako probiotici nisu lek za sve i da ih treba koristiti prema uputstvima lekara. Godinama već spominju se prednosti probiotika. Od toga da drže bakterije u crevima u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja sistema za varenje. 

Novi dokazi, međutim, pokazuju da previše probiotika može prouzrokovati prilično neprijatne simptome. Upotreba probiotika može rezultirati značajnim nakupljanjem bakterija u tankom crevu, što može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti, bolova u želucu. 

"Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crijevu pacijenata, ali i visok nivo D-mlečne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane", rekao je direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji Satiš Rao. 

Doktor napominje da bi takođe bilo dobro koristiti namirnice koje deluju kao probiotici - crnu čokoladu, jogurt, kiseli kupus i naročito kefir.

Predsednik turskog Udruženja za probiotike i prebiotike Tarkan Karakan je u razgovoru za Anadoliju rekao kako su probiotici živi mikroorganizmi koji primenjeni u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na zdravlje čoveka.

Pojasnio je da su probiotici zapravo korisne bakterije koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Dodao je kako zdrava ishrana poboljšava crevnu mikrofloru, ali i da nije ispravno da ljudi probiotike koriste bez konsultacije sa stručnjakom.

Ukazao je i na povezanost niza bolesti, alergije na hranu, depresije, napada panike, autizma, Parkinsonove i Alchajmerove bolesti s oboljenjima creva.

"Bakterije u probavnom sistemu se sastoje od korisnih i štetnih bakterija. Kada je zaštićena ova ravnoteža, vi ste zdravi. Ali, šta narušava tu ravnotežu? Prvenstveno antibiotici. Mogu trajno uništiti korisne bakterije u crevima. Zbog toga treba izbegavati antibiotike koliko je to moguće", rekao je Karakan.

Pojasnio je kako antibiotici koji se često koriste kod bolesti creva i dugo nakon konzumacije imaju uticaj na organizam.

Podsetio je na česta upozorenja prilikom korišćenja antibiotika, naročito kod dece.

"Probiotici nisu lek za sve. Nekoliko je situacija kada ih treba koristiti. Treba koristiti one koji imaju naučna uporišta. Pogrešno je mišljenje da su "dobri za sve", rekao je Karakan koji je dodao kako će i u budućnosti biti akutelne terapije poboljšanja crevne mirkoflore te ponovio važnost probiotika.

Pojasnio je kako naučnici istražuju crevne bolesti, autizam i tome slično, ali i vezu između crevnih bolesti i konzumacije antibiotika.

script type="text/javascript" src="https://services.brid.tv/player/build/brid.min.js">

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading