Moćna kombinacija: Maslinovo ulje i limun su rešenje za brojne zdravstvene probleme
Foto: shutterstock

Na koji god način da odlučite da iskoristite maslinovo ulje i limun u kombinaciji, reakcija tela će biti pozitivna. Ova smesa je osvežavajuća, zdrava i podiže nivo energije. Dakle, bilo da se koristi kao dodatak salatama ili jelima kao marinada, prirodni preparat za pomoć kod respiratornih problema ili nekih na koži, ukusna je, kvalitetna i efikasna.

Limun je bogat antioksidantima i vitaminom C i deo je većine redukcionih režima ishrane sa ciljem gubljenja kilograma. Studije kažu da citrusno voće, a pre svih upravo limun, može dobiti svoje mesto u prevenciji i lečenju raka. Potrebno je više studija na ljudima, ali limun svakako treba koristiti u prevenciji od malignih bolesti. Pomaže i kod hroničnih bolesti kao što je astma i stimuliše sintezu kolagena.

Maslinovo ulje i limun: uticaj na visok holesterol

Postoji više vrsta maslinovog ulja. Razlikuju se po sastavu, uglavnom u nijansama. Ipak, nutricionisti preporučuju hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje. Ono je najvišeg kvaliteta, dobija se strogo propisanim, manuelnim tehnikama ceđenja. Maslinovo ulje je obavezan sastojak mediteranske ishrane, a najvećim delom se sastoji od oleinske kiseline i lipida. Takođe, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline koje snižavaju koncentraciju lošeg holesterola u krvi. Studija na 101 sredovečnoj Japanki otkrila je da dnevna konzumacija limuna snižava krvni pritisak zahvaljujući visokoj koncentraciji flavonoida.

Smesa maslinovo ulje i limun dobra i za bol u zglobovima i žučnu kesu

Ova kombinacija namirnica pomaže i protiv bolova u zglobovima. Molekul oleokantalfenola koji se nalazi u maslinovom ulju ima antiinflamatorna svojstva slična onima ibuprofena. Stoga, ovaj prirodni preparat kod nekih ljudi može biti od pomoći za osteoartritis ili bol u leđima.

Konačno, ovaj lek je savršen za sprečavanje kamena u žuči. Studija istraživača sa medicinskog centra Duke University  pokazala je da limunov sok sprečava nastanak kamena u žučnoj kesi. Rezultati su potvrdili da određena koncentracija limunske kiseline pomaže u detoksikaciji jetre i rastvaranju kamena u žučnoj kesi.

Pomešajte 1 kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i 1 kašika limuna. Poželjno je uzimati ovu mešavinu ujutru na prazan stomak 30 minuta pre doručka, korisna je protiv problema sa crevima i opstipacije. Nezasićene masne kiseline u maslinovom ulju pomažu da se crevni trakt oporavi od hrane različitog sastava i laički rečeno „podmaže“. Pored toga, limun ima laksativan efekat koji omekšava stolicu.

Morate biti oprezni, a najbolje je prema savetu stručnjaka u odnosu na vaše stanje integrisati ovaj preparat kao deo uravnotežene ishrane. Ako imate probleme sa bubrezima ili žučnom kesom, čir na želucu ili alergiju na limun, izbegavajte konzumaciju. Konačno, nikako nemojte unositi veće količine ove kombinacije u organizam.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading