ČETIRI ZNAKA UPOZORENJA Onkolog otkriva kako prepoznati rizičan mladež
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Naše bake će osobu sa velikim brojem mladeža nazvati srećković, zbog uverenja da su takve osobe posebno srećne u životu. Dermatolozi pak, sa bakama nisu saglasni. Mladeži, a posebno promene na mladežima mogu biti vrlo opasni.

Mladeži se nazivaju pigmentne formacije. Ako su mladeži veliki, onda se obično nazivaju urođenim žigovima, a ako strše iznad površine kože, onda kažu da su stečeni.

Onkolog-hirurg Aleksandar Degtjarev kaže da za identifikaciju opasnog elementa na njegovoj koži postoji algoritam pod nazivom „A B C D E“, na osnovu kojeg se procenjuju asimetrija obrazovanja, jasne granice, boja, prečnik i razvoj dinamike.

Sve formacije koje prelaze 6 mm u prečniku treba da izazovu pitanja. Postoji takav simptom kao što je "ružno pače" - ovo je pigment na koži koji najviše izaziva sumnju, jer se veoma razlikuje od svih ostalih.

Takve "ružne pačiće" treba obavezno pregledati pomoću dermatoskopije. Ovo će vam omogućiti da vidite strukturu mladeža i razumete da li je priroda formacije maligna.

Jedan od opasnih simptoma koji ukazuju na malignitet mladeža je krvarenje formacije, bol, nedostatak regeneracije rane. Na koži treba biti oprezan sa novim elementima. Melonom se, na primer, javlja u više od 75% slučajeva na zdravoj koži. U većini slučajeva, kada pacijenti dođu sa sumnjom na loš mladež, ispostavlja se da su bezbedni. Zdravstveni pregledi obično otkrivaju nevuse koji zahtevaju posmatranje i mogu biti potencijalno opasni. Često se dešava da pacijent dođe sa pitanjem o jednoj formaciji na koži, ali se ispostavi da je to sasvim normalno.

Melanom je smrtonosni tumor koji je u poslednje vreme u porastu. On se može ukloniti samo hirurškim putem. Što se pre tumor odstrani i spreči dalje širenje na limfne čvorove, to su veći izgledali za preživljavanje. Stoga, ovo su 4 znaka upozorenja:

Boja

Mladež ili, stručno rečeno, nevus, može da bude raznobojan, od svetlog do tamnog. Najčešće se može spaziti između svetle braon i tamne braon boje. Ali, kada mladež promeni boju ili je neobične boje, radi predostrožnosti, valjalo bi zakazati pregled u dermatovenerološkoj ordinaciji.

Tamnoća

Mladeži koji su daleko tamniji od ostatka kože mogu da budu razlozi za brigu. Pigmentacija mladeža, kao pigmentacija kože, prouzrokuje da oni budu tamniji. Neki dosta mračni mladeži znaju da budu melanom, koji je vrsta raka kože.

Promene

Mladeži mogu da postoje na koži veoma dugo i da izgledaju isto iz godine u godinu. No, razlog za brigu se javlja kada mladež doživi bilo kakvu promenu. Na primer, može da se upali, što se dalje manifestuje svrabom ili željom za češanjem područja na kojem se mladež nalazi.

Češanje mladeža može da izazove krvarenje ili curenje. To je znak upozorenja. Mladež, takođe, može da poraste, što je isto znak upozorenja. Ako nadraženo područje kože potraje više od mesec dana, to može da znači da se radi o raku kože i iziskuje pregled dermatovenerologa. Neki melanome karakteriše manjak pigmentacije.

Oblik

Mladeži su uglavnom simetričnog oblika, poput kruga, mada ne moraju da budu apsolutno savršeni krugovi. Nesimetrični mladeži su razlog za brigu. Recimo, mladeži sa nepravilnim ivicima, sa reckavim ili tamnim linijama, zahtevaju pregled specijaliste.

Ova 4 znaka služe kao vodič šta može da bude razlog za brigu što se tiče sumnjičavih mladeža. U tom slučaju, poseta dermatologu je jedino logično rešenje.Ali u drugom delu tela nalazi se zanimljiv ružičasti element, koji ni na koji način nije izazvao sumnju kod pacijenta, ali se ispostavilo da je opasan. Takve formacije se uklanjaju i šalju na istraživanje.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading