Prirodni probiotik: Napitak koji jača imunitet i poboljšava rad probave
Foto: Shutterstock

Istraživači Univerziteta  Merilend su proučavali broj dobrih mikroorganizama u raznoj hrani. Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu Integrativne Medicine iz 2016. godine.

Kefir je zauzeo prvo mesto sa najvećim brojem živih dobrih bakterija, ispred kombuhe, jogurta, kvasa, čak i ispred najpotentnijih probiotičkih pilula na tržištu. 

Najjači probiotik sadrži 50 biliona jedinica oformljenih kolonija po kapsuli ili 1,5 triliona po kontejneru. Što znači, dve šoljice kefira su jednake mesečnim vrednostima koje sadrži najkvalitetnija probiotička tableta.

Kefir sadrži najviše i najrazličitije bakterije u odnosu na ostalu fermentisanu hranu, 10 u kefiru od kravljeg mleka i 11 u kefiru od kozijeg mleka.

U kefiru, mnogo jeftinije, dobijate istu količinu dobrih bakterija kao u skupom pakovanju probiotika. Dakle, konzumiranje kefira:

  • Pomaže balansu dobrih bakterija u vašem probavnom sistemu.
  • Može pomoći zaustavljanju i kontroli dijareje.
  • Poboljšava mentalno zdravlje.
  • Pomaže kod određenih alergija i ekcema.
  • Olakšava simptome kod određenih probavnih smetnji.
  • Može pomoći imunom sistemu.
  • Pomaže da se izgube kilogrami i salo na stomaku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading