žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kada vežbamo, prirodna reakcija našeg tela je znojenje. Tako telo reguliše unutrašnju temperaturu. Znojenje nas hladi, a istovremeno izbacuje iz tela sve otrove i jača naš imuni sistem. Iako je znojenje važno za zdravlje, moramo da praktikujemo dobre navike lične higijene kako bismo s tela isprali tečnosti i bakterije koje nastaju znojenjem.

Akne

Kada se znojimo, naše pore se otvaraju, a ako ne isperemo znoj, on će se sa sebumom vratiti u kožu. To može da dovede do zapušenja pora i izbijanja akni.

Atletsko stopalo

Hodanje je važno, ali treba da se pobrinemo da naša stopala ostanu čista. Pranjem možemo da sprečimo pojavu atletskog stopala, gljivičnih infekcija noktiju i neprijatnog mirisa. Nakon treninga temeljno operite i osušite stopala, obujte čiste čarape i izbegavajte bosonogo hodanje na javnim mestima u teretani.

Neprijatan miris

Pazusi su topli, tamni i često vlažni, što ih čini savršenim okruženjem za razmnožavanje bakterija, gljivica i pojavu neprijatnog mirisa. Kako bi to sprečili, nanesite dezodorans pre treninga i temeljno se istuširajte nakon njega, te nanesite dezodorans.

Prehlada i infekcije

Kad smo u teretani, dodirujemo površine koje je dotaklo stotine drugih ljudi i na njih prenelo svoje viruse i bakterije. Javna mesta su košnica za infekcije i izvori zaraze i zato dezinfikujte ruke i mesta za vežbanje nakon korišćenja opreme.

Gljivične infekcije

Slično pazusima, prepone su prekrivene folikulima dlaka i imaju visoku koncentraciju znojnih žlezda. Ako preskočite tuširanje nakon treninga i ostanete u vlažnoj odeći, mogli biste da dobijete gadnu gljivičnu infekciju ili osip. Tuširanje će isprati bakterije i ostaviti nas čistima i svežima. Osim toga, to je odličan način ublažavanja boli u mišićima i upale mišića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading