SIMPTOMI VISOKOG HOLESTEROLA VIDE SE NA JEZIKU Dve promene ukazuju da ste u opasnosti, dobro pogledajte
Foto: Shutterstock

Visok holesterol znači prisustvo masnih molekula koji se koaguliraju u arterijama i formiraju plak. Nazivaju ga "tihi ubica" jer izaziva ozbiljna oštećenja kardiovaskularnog sistema, a praktično bez očiglednih simptoma. Međutim, ponekad neke promene na jeziku mogu da ukazuju ​​na visok nivo masnoća u krvi.

Dok povišen holesterol retko ima simptome, u nekim retkim slučajevima znaci oboljenja se mogu videti na jeziku. Zdrav jezik  je obično ružičaste boje, sa mogućim tamnijim i svetlijim varijantama.

Ljubičasti ili plavi jezik često je znak da krv ne stiže do mišića kako bi snabdevala tkiva kiseonikom. Jezik koji ovako izgleda je "osiromašen" kiseonikom i rezulatat je loše cirkulacije.

"Vaš jezik je bogat krvnim sudovima. Zahvaljujući stalnom protoku pljuvačke, on se konstantno čisti, što sprečava stvaranje štetnih bakterija u ustima", objasnio je Neuropata Lorens Kirk sa Britanskog koledža.

Kada se krvni sudovi u jeziku "zečepe", krv prestaje da cirkuliše, pa otud promena boje. Do ovakvih promena dolazi usled nezdravih životnih navika, loše ishrane i upotrebe određenih lekova.

"Jezik koji je plave ili ljubičaste boje mogao bi da ukazuje da patite od povišenog holesterola, a što može da uzrokuje probleme sa srcem", dodaje dr Kirk.

Ljubičasti jezik takođe može da ukazuje ​​na hronični bronhitis, a koji utiče na to da se smanji dotok kiseonika u krvotok.

"Ako vam je jezik ljubičast, obavezno potražite medicinsku pomoć", savetuje dr Kirk.

Komentari (0)

Loading