ČESTO OVE SIMPTOME OPASNE BOLESTI MEŠAMO SA UMOROM: Ukoliko primetite da vam stolica ili mokraća imaju vrlo tamnu boju, to je znak za uzbunu
Foto: Shutterstock

Bolest masne jetre je termin koji obuhvata čitav spektar stanja koje karakteriše skupljanje abnormalnih količina masnoće u ovom organu.

Veoma često ne daje nikakve simptome u ranim fazama i to je čini izuzetno opasnom. U odmaklim fazama pacijent ima teške tegobe - javlja se povraćanje, kao i oticanje u donjem delu stomaka. Ukoliko primetite da vam stolica ili mokraća imaju vrlo tamnu boju, to je znak za uzbunu i treba da potražite hitnu medicinsku pomoć.

Drugi simptomi koji mogu da ukazuju na masnu jetru su svrab po telu kao i pojava modrica pri najmanjem udarcu. 

Lekari kažu da se još jedan simptom prilično često javlja, ali ga mi obično povezujemo sa umorom. Reč je o teškom buđenju - ako osećate da vam je veoma teško da se ujutru probudite, stalno vam treba još sna, možda bi bilo dobro da proverite u kakvom vam je stanju jetra. Takođe, možete i da primenite neke od domaćih lekova za čišćenje jetre.

Podsetimo, masna jetra ne mora da ima nikakve veze sa pijenjem alkohola ali može da dovede do ciroze. Do nje može doći i zbog gojaznosti ali i naglog gubitka kilograma, zbog dijabetesa ili povišene masnoće u krvi, a uzroci mogu biti i genetske prirode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading