TREĆA DOZA VAKCINE JE NEIZBEŽNA: Epidemiolog Petrović otkrio i koliko traje imunitet nakon prve dve doze!!
Foto: Screenhot

Svet uveliko priča o trećoj dozi vakcine, a mnoge je iznenadila vest da će određene zemlje po isteku zadatog perioda tražiti novi PCR test za ulazak, čak i kod vakcinisanih.

To su najavile Austrija, Hrvatska i druge zemlje, a epidemiolog prof. dr Radmilo Petrović rekao je da procenjuje da će imunitet od svake vakcine trajati najmanje šest meseci.

"Razne zemlje uvode različite kriterijume, međutim to je sve u drugom planu, to je manje bitno od vakcinacije trenutno. Osnovna mera koja štiti od korona virusa je imunizacija, i posle nje je sve od sekundarnog značaja", rekao je on.

"Koliko dugo će štititi vakcina, još uvek ne znamo, to svetski stručnjaci istražuju na reprezentativnim uzorcima, za svaku vakcinu. Najverovatnije je da će šest meseci držati svaka, neka će i duže, pa će sigurno na osnovu toga, kada taj imunitet počne da opada, da bude potrebno dati revakcinalnu dozu, ili 'treću dozu' kako je sada zovu", rekao je on.

"To je neizbežno, prema onome kako 200 godina unazad znamo, otkad primenjujemo vakcine, svaka od njih je posle određenog perioda morala da ima revakcinaciju da bi produžila imunitet", rekao je epidemiolog.

"Kod raznih vakcina će taj period biti različit, to još ne možemo da znamo", rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading